DRET A DECIDIR
Política28/11/2013

ERC veu risc de pinça ICV-Unió

Acusacions creuades entre republicans i ecosocialistes al voltant de la negociació de la pregunta i la via

Marc Colomer
i Marc Colomer

Barcelona."El procés pot estar en perill. I la gent n'ha de ser conscient". Qui parla és un alt dirigent d'Esquerra, que emmarca en aquest escenari l'ordre del líder republicà, Oriol Junqueras, als seus negociadors perquè no acceptin cap "trossejament" de la negociació de la pregunta, la data i la fórmula per vehicular a Madrid la petició del referèndum. Els republicans han encès totes les alarmes en detectar el "risc" que Iniciativa i Unió estiguin temptats de fer pinça per aigualir la pregunta de la consulta i dilatar el camí cap a la consulta el 2014.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha risc de pinça entre Unió i la direcció d'ICV, parlant clar". Així ho va verbalitzar a TV3 la diputada i negociadora d'ERC Gemma Calvet, que feia aflorar l'alarma instal·lada a les files republicanes, que perceben en la indefinició de democristians i ecosocialistes un perill de dilació. Calvet identificava aquest factor com un dels "principals esculls" per a l'acord global. Responia així a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que havia retret a ERC que s'hagi avançat proposant una pregunta sobre la independència, quan "per damunt de tot" ha d'haver-hi "consens". Però als republicans, segons Calvet, els falla un element: "Hi ha massa nebulosa de sectors d'ICV i Unió sobre què vol dir el concepte inclusiu ". ERC recorda que la pregunta que ha posat damunt la taula no és seva, sinó la que recomanen el Consell Assessor per a la Transició Nacional i l'ANC.

Cargando
No hay anuncios

La resolució del Parlament

Mentre ERC mantenia ahir la pressió perquè tothom aclareixi quina pregunta proposa, els ecosocialistes, que amb el desmarcatge del PSC han guanyat pes en la negociació, s'atrinxeraven darrere la resolució aprovada al debat de política general. El text instava el president de la Generalitat a anunciar "la via o vies, la data de la consulta i la pregunta" abans d'acabar l'any. Per tant, qui ha de fer primer la proposta, a criteri seu, és Mas. La coordinadora nacional d'ICV-EUiA, Dolors Camats, insinuava que ERC vol tapar el seu suport als pressupostos amb aquest debat i assegurava que no tenen cap intenció de dilatar el procés. Sostenia que és possible reclamar a Madrid el referèndum amb la màxima solemnitat, via proposició de llei del Parlament, acceptant en paral·lel la possibilitat de tirar pel dret. Aquesta via no la veu malament ara CiU, però la rebutgen de ple ERC i CUP, que no volen riscos de dilació i es decanten per la proposició no de llei, de menys rang.

Cargando
No hay anuncios

A ningú se li escapa la posició de fragilitat de CDC en aquest debat. Situada entre dues aigües, té en la pregunta escocesa el seu punt de partida. Però ha cedit al president Mas el marge negociador per aconseguir, això sí, una pregunta clara, però inclusiva, i de resposta binària. Les fonts consultades admeten que hi ha risc que ICV i Josep Antoni Duran i Lleida vulguin rebaixar la pregunta, però també retreuen que ERC no mostri "flexibilitat".

En privat, tots els partits del bloc sobiranista reconeixen que hi haurà tensions i retrets, però l'acord arribarà a temps. Entre altres coses perquè les conseqüències del desacord serien funestes per a tots ells. Ningú vol passar com el responsable d'un descarrilament del procés. Malgrat els elements que evoquen la negociació estatutària, tothom diu tenir apresa la lliçó.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel, ahir dues entitats contraposades anunciaven mobilitzacions. La Comissió Internacional de Ciutadans Europeus, amb presència de catalans, flamencs i escocesos, convocava una manifestació autodeterminista a Brussel·les el 30 de març del 2014. A l'altra banda, el moviment Som Catalunya. Somos España convidava a participar en una manifestació espanyolista el 6 de desembre, Dia de la Constitució, a Barcelona.