Política06/11/2020

ERC no presenta esmena a la totalitat i facilitarà el primer tràmit dels pressupostos de Sánchez

El PP decideix registrar-la perquè considera que són uns comptes "nocius" per a Espanya

Quim Bertomeu / Mireia Esteve
i Quim Bertomeu / Mireia Esteve

BarcelonaIncògnita resolta. ERC ha decidit finalment no presentar esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat, cosa que significa que passarà a formar part de la llista de partits que amb el seu vot facilitaran que la setmana que ve els comptes superin el primer tràmit al Congrés. És el senyal definitiu que els republicans estan disposats a negociar-los amb el govern espanyol en els pròxims dos mesos. La votació final s'espera a finals de desembre.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un comunicat, Esquerra ha justificat el seu posicionament argumentant que davant la situació de pandèmia actual "bloquejar els pressupostos generals de l'Estat, que són una necessitat urgent també per al conjunt de catalans, seria una greu irresponsabilitat". Els republicans, que han preferit no fer l'anunci en roda de premsa, consideren que la posició més fàcil per a ells hauria sigut instal·lar-se en el "no a tot", però afegeixen que és incompatible amb el que "necessita la ciutadania de Catalunya, les empreses i el teixit social". Ara bé, ERC també ha avisat Sánchez que la decisió de facilitar el primer tràmit dels comptes estatals no garanteix un sí en la votació final. "Avui simplement el que fem és no bloquejar la tramitació, i ha de ser el govern espanyol qui busqui els seus suports per acabar-los aprovant", conclouen els republicans.

Cargando
No hay anuncios

Renunciar a presentar una esmena a la totalitat no és una decisió senzilla per a ERC. Una prova és que ho ha resolt amb un breu comunicat i sense una compareixença pública. Per què, això? D'una banda, la decisió presa era la més lògica tenint en compte l'aposta estratègica que ha fet el partit d'Oriol Junqueras per intentar explorar un diàleg amb l'Estat com a principal via per afrontar el conflicte polític català. De l'altra, la decisió torna a situar els republicans en el punt de mira de l'independentisme més abrandat, que ho interpreta com una nova concessió inadmissible al govern espanyol.

Diferències en l'independentisme

L'independentisme i el sobiranisme de tot l'Estat han fet aproximacions diferents a aquests pressupostos generals. A part d'ERC, el PDECat, EH Bilbu i el PNB també facilitaran que els comptes siguin admesos a tràmit. En canvi, JxCat, la CUP i el BNG sí que han presentat aquesta esmena a la totalitat. Aquest escenari suposa un cert triomf per al govern espanyol, que el febrer del 2019 va veure com el Congrés rebutjava aquest primer tràmit dels comptes. Aquell fet el va obligar a convocar eleccions anticipades.

Cargando
No hay anuncios

La CUP ha justificat la seva esmena a la totalitat assegurant que els comptes del PSOE i Unides Podem "no responen a les necessitats reals de la població en un moment extraordinari com és la present crisi econòmica i social". Els cupaires consideren que només inclouen "mesures cosmètiques", sense capacitat d'incidència en la realitat. El BNG veu en els comptes una manca d'inversions a Galícia, però es plantejaria retirar-la si Sánchez fa "moviments". En canvi, la portaveu al Congrés d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha explicat que ells facilitaran el primer tràmit dels pressupostos perquè han vist una "actitud receptiva" del govern espanyol a dialogar sobre el tema. Tot i això, ha avisat que la partida és molt llarga i que només acaba de començar: "Comença el joc". El partit abertzale va distribuir dijous al vespre una imatge dels seus líders parlamentaris negociant amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, evidenciant així que no els fa cap nosa l'acostament a la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios

Tal com estan les coses, la setmana que ve Sánchez aconseguirà que una majoria folgada voti a favor de la tramitació dels comptes. Una majoria que va des de Cs fins a ERC i l'esquerra abertzale. Tot i això, no es pot relaxar de cara a la votació final. Els taronges i els independentistes –catalans i bascos– ja han dit que són incompatibles. És a dir, que no volen sortir junts a la foto final d'un eventual acord i que el PSOE haurà de triar. "Som incompatibles. O es fan polítiques de dretes o es fan polítiques d'esquerres", ha avisat Aizpurua.

El PP presenta esmena: "Són uns pressupostos nocius per a Espanya"

El PP s'ha desmarcat del bloc de partits que permetran que els pressupostos de Sánchez es tramitin al Congrés. Aquesta vegada els populars no han volgut la fotografia al costat dels partits independentistes, ni tampoc de Ciutadans, com va passar en la moció de censura de Vox. El partit que lidera Pablo Casado fa dies que critica de dalt a baix els comptes perquè en matèria econòmica és on veu l'oportunitat per presentar-se com l'alternativa a Sánchez i a les seves aliances. Fins aquest divendres, però, els populars no havien aclarit si presentarien una esmena a la totalitat. Pocs minuts abans que s'acabés el termini (a les 14 h), el mateix Casado ha anunciat que havien entrat la seva esmena per retornar els comptes al govern.

Cargando
No hay anuncios

Ho ha fet en una intervenció gravada des de Barcelona, on s'ha reunit –acompanyat del president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández– amb Foment de Treball i ha visitat la Cambra de Comerç dels Estats Units. "Són uns pressupostos que posen bastons a les rodes a la recuperació econòmica", ha justificat Casado, que considera que són "nocius" per al futur d'Espanya. En aquest sentit, el líder popular ha presumit de "l'experiència" del PP en resoldre recessions econòmiques, com les del 1996 i el 2011. El líder popular creu que no és el moment d'apujar impostos i ha xifrat en més de 8.000 milions els diners que hauran de pagar de més les classes mitjanes si s'acaba aprovant el projecte de Sánchez (l'IRPF només s'apuja a partir dels 200.000 euros de renda anual i l'impost de patrimoni a partir del 10 milions d'euros). "És just el contrari del que estan fent França, Itàlia, el Regne Unit i Alemanya", ha conclòs.