POLÍTICA
Política21/02/2013

Patacada de CiU: perdria fins a 10 diputats i seria superada per ERC en intenció directa de vot

Segons l'enquesta del CEO, la federació cau fins als 40-42 escons i els republicans n'obtindrien 27-28

M.colomer
i M.colomer

BarcelonaERC amenaça de fer el 'sorpasso' a CiU. Per primer cop des de la restauració de les institucions democràtiques, ERC (20,9%) superaria CiU (19,3%) en intenció directa de vot. Així es desprèn del baròmetre d'hivern del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat, que reflecteix que el PSC continua desinflant-se (6,6%), el PP cau (1,8%) i ICV (9,5%), C's (4,2%) i la CUP (4,4%) creixen respecte de les últimes eleccions del 25-N.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la projecció d'escons que ha fet el CEO, si avui es fessin les eleccions al Parlament, CiU es mantindria com a primera força, tot i perdre fins a 10 escons. Obtindria 40-42 diputats (ara en té 50) i ERC en trauria 27-28 (ara, 21). El PSC es mantindria com la tercera força (19-20, ara en té 20), seguit del PP (16-17, ara en té 19), ICV-EUiA (12-13, ara en té 13), C's (11-12, ara en té 9) i la CUP (4-6, ara en té 3).

Cargando
No hay anuncios

El CEO és "caut" sobre la intenció de vot d'ERC

¿Com s'entén que amb intenció directa de vot per damunt de CiU, a ERC se li atribueixin menys diputats que a CiU? Segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, l'"eufòria" que envolta ERC porta l'organisme d'opinió a ser "caut" a l'hora de creuar les dades i ponderar la projecció. Ara bé, Argelaguet ha reconegut que les dades dibuixen un nou mapa polític català que "s'ha de veure si es consolida".

Cargando
No hay anuncios

Què és la intenció directa de vot?

El baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió ofereix dues dades: la intenció directa de vot i la projecció d'escons. La intenció directa són les dades sense tractar, sense tenir en compte aspectes clau de la demoscòpia, com el vot ocult o l'abstenció.

Cargando
No hay anuncios

És per això que els resultats d'alguns partits poden sortir inflats i altres, infrarepresentats. Tradicionalment, a Catalunya, partits com el PP, o recentment Ciutadans o Plataforma per Catalunya, tenen més vots a les urnes que el que confessen els seus electors quan se'ls fa una enquesta telefònica. Aquestes desviacions s'arreglen en el que s'anomena, en l'argot polític i periodístic, la 'cuina', que es tradueix després en l'estimació de vot i en la projecció d'escons. Es tracta de ponderar una sèrie de variables tenint en compte comportaments anteriors dels votants.