La governabilitat de l'Estat

ERC se sent menystinguda pel PSOE pel tracte preferent a Junts

Rufián adverteix els socialistes que hauran de renegociar també amb ells la senda d'estabilitat

Madrid"Sempre és un error no plantar-se davant del xantatge de la dreta, tingui la bandera que tingui". Així va reaccionar Gabriel Rufián a l'acostament del PSOE amb Junts per tractar de desbloquejar la votació de la senda d'estabilitat i lligar el suport del partit de Carles Puigdemont als pressupostos del 2025. El gir dels socialistes ha disgustat ERC, que veu com el protagonisme que s'està donant als juntaires dona munició al seu rival electoral per aprofundir en el missatge que els republicans són tous negociant amb el govern espanyol. Davant del menysteniment del PSOE, el portaveu republicà al Congrés va advertir els socialistes aquest dimarts al vespre que no pot donar per fets els seus vots.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Que el PSOE entengui que si obre la negociació per a uns, l'obre per a tots. Comencem de zero", va afirmar als passadissos de la cambra baixa. Fonts del grup parlamentari republicà avisen que, per molt que donessin suport als objectius d'estabilitat en l'anterior votació que Junts va tombar, ara el seu ja no està assegurat. Afegeixen, a més, que exigiran al PSOE desbloquejar compromisos pendents i posaran noves reivindicacions sobre la taula. El fet que els set vots de Junts siguin imprescindibles aquesta legislatura, a diferència de l'anterior, ha desplaçat el rol d'ERC com a desllorigador de les votacions i soci preferent dels socialistes. Rufián ha avisat el PSOE reiteradament del perill de confiar en "la dreta catalana", que s'alinea amb PP i Vox en votacions com la dels lloguers de temporada i, a diferència del que passa mediàticament amb ERC, es queixen els republicans, als juntaires els "surt gratis".

Cargando
No hay anuncios

La portaveu de Junts al Congrés ha aprofitat l'emprenyada d'ERC per fer sang. "Ara els partits que han sigut enganyats disparen contra Junts", ha criticat Míriam Nogueras aquest dimecres en una entrevista a RNE. La disputa s'ha traslladat a X amb l'intercanvi de missatges entre Rufián i el secretari general de Junts. Jordi Turull ha acusat el republicà d'haver adoptat un discurs similar al de Cs i PP i el portaveu d'ERC li ha respost ironitzant que, si fos així, "els votarien alguna cosa", insistint en la idea que Junts forma part del bloc de dretes al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la diputada juntaire ha contraposat la seva estratègia d'enrocar-se –"Si han passat coses és perquè hem mantingut la posició", ha afirmat– del que sosté que va passar quan era ERC qui tenia aquest rol decisiu. "A mi el que no em sembla normal és el que va passar la legislatura anterior. En quatre anys no s'ha complert cap dels compromisos", ha insistit Nogueras. De moment, però, molts dels compromisos adquirits amb Junts (traspàs de les competències d'immigració, català a la UE...) encara no s'han complert.

Cargando
No hay anuncios

Justament sobre el català a la Unió Europea, els juntaires han criticat en un comunicat que la carta que va enviar fa una setmana el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, en què demanava a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, que permeti l'ús de les llengües cooficials a l'Eurocambra és "insuficient". "Parlar al plenari del Parlament Europeu sense ser llengua oficial tampoc aturaria la discriminació actual contra la llengua catalana en els processos per aconseguir beques o passar oposicions a les institucions europees", argumenta Junts, que denuncia que el govern espanyol no ho ha situat com una prioritat.

El partit de Puigdemont veu la investidura de la Comissió Europea com una oportunitat perduda per haver pressionat i reclama a Albares que "se centri de veritat en la tasca de les negociacions bilaterals per tal d'aconseguir la unanimitat al Consell Europeu". "És una qüestió de voluntat política", insisteixen. Fonts del ministeri d'Exteriors han respost que Albares "treballa per oficialitzar l'ús del català a Europa en tots els nivells" i ha tractat, i ho continuarà fent, d'aconseguir la "plena oficialitat".

Cargando
No hay anuncios

Diàleg amb tothom

Al PSOE són molt conscients que la rivalitat entre Junts i ERC els complica encara una mica més la governabilitat i tracten de fer equilibris. En resposta a l'advertiment de Rufián, el portaveu del PSOE a la cambra baixa, Patxi López, ha respost obrint la porta a parlar també amb ells. "Aquest govern i el grup parlamentari socialista són els del diàleg permanent; si no, no haurien tirat res endavant", ha assegurat. Els republicans han traslladat també en privat el seu malestar als socialistes i, de fet, les mateixes fonts expliquen que ja s'han obert els canals habituals de negociació. La relació entre ERC i el PSOE es ressent, per tant, d'aquest acostament a Junts que, lamenten, implica descuidar els socis progressistes de la majoria plurinacional.

Cargando
No hay anuncios

"Segurament no tindrem els mateixos interessos que la dreta catalana, però ho intentarem", va dir Rufián. ERC no és l'únic soci del govern espanyol que mira amb reticència aquest acostament. "Estem preocupades per la deriva que està prenent la legislatura i la tendència que té el govern de plantejar mesures que perfectament podrien fer el PP i la dreta. Si la senda de dèficit inclou concessions en clau conservadora, nosaltres podem reconsiderar el nostre vot", ha avisat la portaveu de Podem, Ione Belarra, que ha exigit "polítiques d'esquerres i valentes". De moment, des d'ERC es mostren a l'expectativa de veure com ho recondueixen els socialistes, a qui insten a no confiar-se.

Sánchez admet que esperarà als congressos de Junts i ERC per aprovar els pressupostos

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que esperarà que se celebrin els congressos de Junts i ERC per intentar aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2025. Ho ha assegurat després del rebuig expressat pels juntaires al sostre de despesa, que és el pas previ perquè tirin endavant els comptes.

"Haurem d'esperar els congressos dels socis parlamentaris que tenim", ha assegurat Sánchez en roda de premsa des de Nova York. En aquest sentit, Junts celebrarà el seu congrés el cap de setmana del 27 d'octubre mentre que ERC, el 30 de novembre. El cap de govern estatal ha fet aquestes declaracions després que retirés la votació sobre el sostre de despesa prevista per a aquest mateix dijous, ja que no comptava amb el suport de Junts.