ERC s'obre a permetre que el Consell per la República sigui l'òrgan de direcció estratègica si es reformula
Els republicans traslladen una proposta a Junts per reformar l'ens
BarcelonaLa negociació entre ERC i Junts estava encallada en el paper que ha de tenir el Consell per la República (CxR), però els últims passos dels republicans denoten que estan començant a cedir en aquest àmbit. Fins ara Junts ha advocat perquè el CxR sigui la direcció estratègica de l'independentisme, i cupaires i Esquerra hi han mostrat recels i aposten per crear un òrgan diferenciat. De fet, en el seu preacord es comprometen a crear un nou estat major del Procés, que s'hauria de coordinar amb el Consell per la República, i descarten d'aquesta manera que sigui l'ens amb seu a Waterloo el que adopti aquesta funció. El to dels republicans en aquest sentit, però, va començar a canviar dilluns. Si al matí Laura Vilagrà deia que no "veien" el CxR sent la direcció estratègica, a la tarda Marta Vilalta obria la porta a "reformular" l'òrgan presidit per Carles Puigdemont. Llavors, la portaveu d'ERC no va precisar si amb les reformes que demanaven acceptarien que el CxR actuï d'estat major, però avui ha sigut més clara i ha afirmat que s'ha de "reformular perquè generi les condicions perquè pugui aglutinar aquest espai de trobada i consens estratègic". Aquesta tarda, després de reunir-se els equips negociadors, els republicans han traslladat una proposta per escrit a Junts.
El partit de Carles Puigdemont accepta canviar el Consell per la República, però el problema és el calendari: mentre que els republicans proposen que es faci en els següents mesos amb un 'tempo' pactat, des de Junts volen tancar-ho abans de la investidura.
Quins han de ser aquests canvis? Segons Vilalta cal "reformular" allò que ha generat "alguna disfunció". S'ha centrat en criticar que ara no hi ha representats al Consell tots els partits independentistes i entitats –de la CUP només hi ha Poble Lliure, que s'hi va sumar i amb el temps la CUP, a petició d'algunes assemblees locals, va donar llibertat als nuclis locals per adherir-s'hi–. "Hem de fer que tothom s'hi senti còmode", asseguren fonts republicanes.
En tot cas, Vilalta s'ha mostrat optimista i ha assegurat que es tracta d'un escull "absolutament salvable" i ha augurat que "segur que podrà ser un punt de trobada". El consens que pugui arribar ERC amb Junts en aquest àmbit, però, pot contradir el preacord dels republicans amb els cupaires –que preveu en el seu primer punt la creació des de zero d'una "taula de direcció estratègica". En aquest sentit, fonts cupaires apunten que l'òrgan de direcció del Procés s'ha d'ubicar a Catalunya, posant d'exemple l'estat major de l'1-O, i que el Consell de la República, amb seu a Bèlgica, ha de tenir un paper diferent.
Investidura d'aquí uns dies o unes setmanes?
Junts ja va refredar ahir la investidura preveient un ampli termini de "dies o setmanes" per arribar a un acord i aquest dimecres la portaveu adjunt, Gemma Geis, ha admès que "previsiblement" no hi haurà investidura divendres. Geis ha assegurat que Junts vol un govern independentista presidit per Pere Aragonès, però que ara per ara no hi ha un acord entre els dos partits per fer un executiu "estable" i que duri "tota la legislatura". Des de JxCat estan molestos en com els republicans han portat les negociacions, en què han prioritzat arribar a un preacord amb la CUP -que entre avui i demà han de validar les bases- abans de tancar el govern amb ells. Des d'Esquerra argumenten que ha sigut més fàcil i ràpid entendre's amb l'esquerra anticapitalista.
En tot cas, ERC apressa el partit de Carles Puigdemont i diu que "és possible fer-ho en dies i no cal esperar setmanes". A parer seu, és una qüestió de "voluntat política" fer-ho.
En cas que no hi hagi un pacte per divendres, hi hauria una segona votació. Ara bé, el dubte és quan: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, estudia que en lloc de diumenge –la segona votació se sol fer dos dies després de la votació fallida– sigui dimarts per donar més marge a les negociacions, ja que dissabte i diumenge no compten com a dies hàbils.
A banda del desacord per l'estratègia independentista, Esquerra i Junts encara han de tancar el programa de Govern i l'estructura de l'executiu, en què també hi ha punts de fricció. JxCat, que aspira a ocupar el departament d'Economia, vol que els fonts europeus Next Generation es gestionin com fins ara des d'aquesta conselleria, mentre que Esquerra vol que canviïn a Presidència amb un comissionat comandat per l'economista Miquel Puig. Aquest dimarts, Vilalta ha refermat la voluntat que pertoquin a Pere Aragonès: "Probablement ha de ser una acció concertada amb màxima coordinació des del lideratge de presidència i acompanyament econòmic". També les conselleries de caire més social i l'acció exterior són punts calents de la negociació entre els dos socis de l'executiu.
Torra diu que la CUP s'ha "empassat el gripau" de la taula de diàleg
El preacord entre la CUP i ERC dona dos anys de marge a l'aposta per la taula del diàleg, i si a l'equador de la legislatura no ha donat resultats s'obrirà un "nou embat democràtic". Aquest pacte no ha sigut ben vist per l'expresident Quim Torra, que sempre s'ha mostrat en contra de la negociació amb l'Estat i sol definir la taula com un "engany". Torra ha carregat contra la CUP a Ràdio 4: "Deu estar fent un canvi d'estratègia, i deu ser que creu que per aconseguir unes coses es deu haver d'empassar el gripau dels dos anys de la taula de diàleg". Després de reiterar que l'Estat no negociarà mai l'autodeterminació i l'amnistia, Torra ha advocat perquè els cupaires entrin al Govern i que "avanci cap a la independència".