ERC s'encomana al concepte de la "via àmplia a la independència" per a l'assalt al 14-F
Defensa un independentisme inclusiu respecte al que prefereix ser "pocs però purs"
BarcelonaTemps de campanya electoral i, per tant, temps d'eslògans i d'idees força que els partits intentaran inocular als votants per vendre els seus respectius projectes. ERC ha confirmat aquest dilluns definitivament que un dels seus concepte estrella en aquesta campanya serà el de la "via àmplia a la independència". La idea que vol transmetre és que aposta per un independentisme que busca "ser més" i "acumular forces" –inclusiu, en definitiva–, i el contraposa amb aquell independentisme de "via estreta" que prefereix ser "pocs però purs".
La idea de la via àmplia és una manera renovada del concepte encunyat pels republicans que parla de la necessitat d'eixamplar la base de partidaris de la independència. El que busca ERC, en definitiva, és dotar de més transversalitat el moviment, ja que considera que aquesta és la millor manera per avançar en el Procés i, també, de guanyar les eleccions el 14 de febrer. Aquesta transversalitat es busca apel·lant a conceptes d'àmplia acceptació en la societat catalana, com la celebració d'un referèndum o la demanda d'una amnistia per als represaliats, i continua sense posar-se cap termini definit sobre quan s'hauria d'assolir la independència. Els d'Oriol Junqueras en els últims anys han defensat que un dels punts dèbils del Procés en els dies decisius del 2017 va ser la pressió que els partits s'havien autoimposat per complir uns terminis.
La qüestió de la via àmplia també advoca per aconseguir superar el 50% dels vots independentistes a les eleccions –sense precisar si això hauria de tenir uns efectes concrets– i per intentar "forçar l'Estat" perquè accepti l'amnistia i l'autodeterminació. La via àmplia també entronca, segons ERC, amb "gestionar bé" les institucions per millorar la vida dels catalans i amb el govern de front ampli que proposarà Pere Aragonès si guanya els comicis: un executiu amb JxCat, els comuns i la CUP.
Així doncs, ERC buscarà l'assalt al 14-F amb aquesta idea força que considera que li permet enfortir el moviment i de retruc la seva base de votants per aconseguir allò que el desembre del 2017 veia a tocar però se li va escapar finalment: guanyar les eleccions a la Generalitat. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, no ha volgut posicionar-se sobre si JxCat és l'exponent del independentisme de via estreta, però sí que ha inclòs el partit de Puigdemont com un element més de la "sociovergència" que en els últims 40 anys ha liderat els governs catalans alternativament. ERC ha participat tant d'executius liderats per CiU –o els partits que l'han succeït– com el PSC, però defensa que ara és el seu torn de posar-se al capdavant.
Polaritzar amb el PSC
La "via àmplia" serà la part propositiva de la campanya, però també hi haurà la part en què buscarà polaritzar i polemitzar amb el PSC. Els republicans volen intentar transmetre que les eleccions són un pols entre ells i els socialistes, per captar així tot el vot útil independentista que puguin. Com a mostra, Vilalta ha carregat aquest dilluns contra el candidat dels socialistes, Salvador Illa, a qui ha qualificat d'"irresponsable" per anunciar que deixarà el ministeri aquest dimarts en plena pandèmia. "És el pitjor ministre de Sanitat de la UE i ens volen fer creure que serà el millor candidat a la presidència de la Generalitat. No cola", ha conclòs.