Sánchez rebaixa la urgència de la taula de diàleg

ERC reclama veure "la lletra petita" de la reforma de la sedició abans de pronunciar-se

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre de Polònia, Mateus Morawiecki, a Alcalá de Henares
4 min

Barcelona / MadridLa taula de diàleg tornarà aquest any amb la posada en marxa del nou Govern, però Pedro Sánchez no té pressa per reactivar-la. Si el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat en una entrevista a l'ARA aquest diumenge posar fil a l'agulla aviat, el cap de l'executiu espanyol ha rebaixat la urgència i ha afirmat que "ja hi haurà temps per reunir-se". Rebrà Aragonès a la Moncloa abans de l'estiu, sí, però la taula de diàleg podria dilatar-se més, ha indicat en roda de premsa des d'Alcalá de Henares posterior a la cimera amb el govern polonès.

La discrepància temporal entre ERC i Sánchez és anecdòtica si es compara amb la de les possibles solucions al conflicte català. Els republicans volen que la negociació desemboqui en l'autodeterminació i l'amnistia, mentre el govern espanyol no vol anar més enllà de concretar els indults als presos polítics i una reforma del delicte de sedició. "La decisió la prendrem en consciència i no pensant en els afectats, sinó en els milions de catalans que volen viure en pau i superar la fractura de 2017", ha subratllat Sánchez sobre la mesura de gràcia, de la qual no ha volgut fixar el calendari. "Deixem treballar el ministeri de Justícia", ha demanat.

Si els indults són prerrogativa del govern espanyol, la reforma de la sedició necessita el vistiplau dels grups parlamentaris al Congrés. Per tant, Esquerra hi té molt a dir, ja que els seus vots poden ser claus perquè aquesta reforma prosperi. De moment, però, els republicans no es pronuncien sobre quin podria ser el sentit del seu vot. "Primer volem veure la lletra petita", ha dit aquest dilluns en roda de premsa la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta.

Com és habitual en tota negociació, els republicans parteixen d'una posició de màxims. Diuen que el PSOE només cal que els truqui si el que planteja és la "derogació" del delicte. Els republicans argumenten que no poden donar suport a una reforma que plantegi mantenir el delicte com està i només rebaixar-ne les penes. Seria tant com, consideren, avalar que en l'1-O va existir aquesta sedició. "El que caldria fer amb aquest delicte seria derogar-lo, en cap cas dir que en comptes de deu anys te’n toquen cinc", va exposar Aragonès en l'entrevista amb l'ARA aquest diumenge. En la mateix línia s'ha pronunciat Vilalta, que vol que el que quedi clar és que en el referèndum de fa quatre anys no hi va haver "delictes sobre la taula". En aquest tema no hi hauria d'haver discrepàncies amb Junts, ja que la seva vicepresidenta, Elsa Artadi, també n'ha demanat la derogació.

Així, Esquerra no diu clarament què farà, entre altres motius, perquè busca que el debat sobre el conflicte polític agafi altres camins. El primer, que es reuneixi la taula de diàleg "al més aviat possible", ha insistit Vilalta. Aquest instrument de negociació és una idea dels republicans que només s'ha reunit una vegada -fa més d'un any- i que amb la presidència d'Aragonès volen reactivar. Vilalta ha demanat no esperar més temps, ni que el govern espanyol concedeixi uns eventuals indults. "No volem que una cosa estigui condicionada a l'altra", ha sentenciat. Fins i tot ha plantejat que el president del partit, Oriol Junqueras, formi part de la delegació catalana que participi en la nova reunió de la taula. "Ens agradaria moltíssim", ha resolt. No serà una qüestió exempta de polèmica. El PSC, per exemple, ja ha dit que s'hi oposaria. "Ens agradaria que hi hagués consellers", ha exposat la diputada Alícia Romero, tot i que ha admès que difícilment podrien "evitar" que hi fos present.

La reforma "ben aviat"

Segons publica aquest mateix dilluns El País, Sánchez s'estaria plantejant impulsar ja la reforma del delicte de sedició per reforçar l'operació d'indultar els presos. Preguntat per aquesta qüestió en la roda de premsa no ho ha confirmat i s'ha limitat a defensar l"'actualització" d'aquest delicte al d'altres codis penals europeus. Aquesta reforma la van idear en el seu dia els comuns, ja que consideraven que era un opció jurídica més realista que l'amnistia que plantegen els independentistes.

Aquest dilluns el portaveu d'En Comú Podem, Joan Mena, ha confiat que "ben aviat" podran presentar una proposta de reforma consensuada amb el PSOE. Una reforma que, segons ha avançat, també hauria de servir per "blindar" el dret de manifestació i, de retruc, beneficiar els exiliats. Com? Doncs encara és una incògnita. També el PSC ha defensat aquest pròxim moviment de Sánchez: "És una proposta de modificació per emmirallar-se en les legislacions europees, que no preveuen el delicte de sedició", ha argumentat Romero.

Objectiu: desgastar Sánchez

Mentrestant, la dreta continua amb la seva campanya d'aprofitar tots els moviments de Sánchez en relació a Catalunya per intentar desgastar-lo. El PP també s'ha fet ressò de la possibilitat que el govern espanyol acceleri la reforma de la sedició i, juntament amb la hipotètica concessió dels indults, ha considerat que "mai un president havia fet tan mal a la democràcia i al sistema jurídic". El seu secretari general, Teodoro García Egea, s'ha mostrat convençut que si Pedro Sánchez tingués majoria absoluta "no hi hauria indult", i ha lamentat que "reescrigui la sentència per obtenir dos anys més de legislatura". "És un pagament polític", ha denunciat.

stats