El nou govern de Pedro Sánchez

ERC rebutja que l'acord Junts-PSOE per l'amnistia inclogui casos de "corrupció"

Els republicans consideren que amnistiar fets no relacionats amb el Procés pot generar inseguretat jurídica

Barcelona"Els casos de corrupció no s'emmarquen en el procés independentista". Amb les negociacions entre el PSOE i Junts encara en marxa, ERC ha enviat un missatge directe al partit de Carles Puigdemont, que reclama ampliar el perímetre de l'amnistia i incloure-hi els casos que consideren lawfare. "El lawfare és el mateix procediment contra l'independentisme", ha afirmat la portaveu d'ERC, Raquel Sans, en roda de premsa aquest dilluns al matí. Sans ha admès que darrere de casos de corrupció hi pot haver "un tractament injust pel fet de ser una persona independentista", però ha deixat clar que els "casos de corrupció no s'emmarquen dins l'amnistia". Les paraules de la portaveu republicana evidencien un altre xoc amb Junts, que ja es va viure quan els republicans van suspendre la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, quan va ser imputada pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC defensa que la llei ha d'amnistiar els fets relacionats amb el 9-N, l'1-O i les protestes postsentència. Per això, Sans ha subratllat que, per exemple, el cas de Borràs "no està vinculat" amb aquests tres moments i que, per tant, no es pot incloure dins la llei d'amnistia. Tampoc el cas Pujol. "Els temes de corrupció són temes de corrupció i l'independentisme s'ha d'allunyar d'aquestes causes i ser el màxim de transparent i responsable", ha defensat. Sobre el cas Volhov, la portaveu d'ERC ha subratllat que només els fets d'aquesta causa que estiguin relacionats amb el 9-N, l'1-O o les protestes postsentència poden quedar inclosos a la llei.

Cargando
No hay anuncios

Inseguretat jurídica

Els republicans adverteixen que, un cop la norma vegi la llum, serà revisada "amb lupa" pels tribunals, que són els que l'han d'aplicar. Hi ha incidit aquest matí la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, quan ha avisat que incloure-hi casos que no estiguin relacionats amb el Procés pot generar inseguretat jurídica: "L'amnistia no pot ser arbitrària, ambigua ni facilitar la impugnació al TC". Ara bé, sí que ha volgut deixar clar que "no hi pot haver forat a la llei d'amnistia perquè ens continuïn acusant falsament per delictes que no hem comès", en referència a casos com el de Tsunami Democràtic, pel qual ella mateixa és investigada per terrorisme.

Cargando
No hay anuncios

La inclusió dels encausats en aquest cas i també els CDR a la llei va ser precisament el que els republicans van pactar amb el PSOE la setmana passada. ¿ERC podria replantejar el sentit del seu vot a la llei si Junts aconsegueix pactar amb el PSOE casos que el partit considera de lawfare com el de l'advocat Gonzalo Boye (investigat en un cas de narcotràfic)? Raquel Sans no hi ha volgut entrar i simplement ha afirmat que ERC "revisarà la llei per si està d'acord amb les modificacions que s'hi hagin pogut fer". De fet, ha retret a Junts que no hagi volgut fer una negociació de la norma de manera "coordinada". Amb tot, ha afirmat: "Tot el que pugui complementar l'acord, ho aplaudirem".