Acord total entre el PSOE i ERC per a l'amnistia

La proposta encara no satisfà Junts, que continua negociant amb els socialistes

President Generalitat Pere Aragones amb President Pedro Sanchez

Barcelona / MadridL'amnistia ha d'incloure tothom que tingui una causa oberta relacionada amb el referèndum de l'1-O. Aquesta ha estat la màxima que han defensat des de fa mesos ERC i Junts en les negociacions amb el PSOE, que en les últimes hores s'han accelerat tant que la investidura de Pedro Sánchez està a punt de tancar-se. De fet, segons han anunciat PSOE i ERC, ja hi ha acord total entre les dues formacions per l'amnistia. Els últims serrells per arribar a l'entesa eren encara avui les causes del Tsunami Democràtic i dels CDR, totes dues investigades per l'Audiència Nacional per terrorisme. Els dos partits comunicaran en les pròximes hores com s'ha resolt aquesta situació, que, entre d'altres, afecta directament la secretària general republicana, Marta Rovira, exiliada des de fa més de cinc anys a Suïssa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Han estat personalment el president en funcions espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Pere Aragonès, els que han tancat el pacte en una trucada telefònica. A diferència de Sánchez, Aragonès no ha assistit a la jura de la Constitució de la princesa Elionor, que aquest dimarts ha centrat l'atenció informativa a Madrid. Sobre les causes del Tsunami i dels CDR hi havia hagut una novetat que havia complicat encara més les negociacions: fa una setmana l'Audiència Nacional va acceptar a Vox i a l'entitat Dignidad y Justícia com acusacions populars. Fins ara era la Fiscalia l'única que es mantenia en la causa, que s'hagués desactivat –i entrat directament en l'amnistia– si hagués rebaixat l'acusació de terrorisme. Amb altres acusacions, però, el jutge té marge per decidir mantenir aquest tipus de delicte si així li demana el partit d'extrema dreta.

Ara els últims detalls els acabaran de definir els equips negociadors i, a més de l'amnistia, anuncien que també inclouran altres "qüestions polítiques i econòmiques per desenvolupar durant la XV legislatura". És a dir, fonts d'Esquerra aclareixen que seguiran perfilant la resta de carpetes, en què tenen un protagonisme rellevant Rodalies i la reforma del finançament autonòmic. No fa ni una setmana que els republicans alertaven que les coses no avançaven i assenyalaven directament la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, com la responsable del bloqueig.

"Ambdues formacions consideren satisfetes les seves expectatives i satisfets els seus principis polítics sobre aquesta norma", expliquen les dues formacions en dos comunicats en paral·lel –el del PSOE en castellà i el d'ERC en català–, i donen per resoltes les diferències que havien mantingut fins ara. Tot i que encara queden per concretar aspectes que els republicans havien qualificat d'imprescindibles perquè els seus set vots donessin suport a Sánchez, el fet de fer públic un acord com el d'aquest dimarts evidencia que la fruita està madura.

Falta l'acord amb Junts

Que hi hagi acord amb Esquerra, però, no significa que també s'hi sumi Junts per Catalunya. De fet, amb els de Carles Puigdemont no està tancat. Fonts coneixedores de les negociacions expliquen a l'ARA que Junts no està d'acord amb el text que li ha presentat el PSOE –pactat amb ERC– i mantenen que, tal com està ara, "no signaran" la proposició de llei. Quin és el problema? Segons les mateixes fonts, l'escull és que queda gent "fora" de l'abast de l'oblit judicial, malgrat que no concreten qui per "no perjudicar" les converses.

En aquest sentit, afirmen que seguiran negociant en les pròximes hores per intentar arribar a una entesa, sense descartar que es puguin assolir aquesta mateixa setmana.

De fet, la proposició de llei de l'amnistia es podria registrar aquest dijous o divendres, com a senyal que l'aposta del PSOE per l'amnistia no té marxa enrere. La mesa del Congrés de Diputats es reuneix divendres i la podria admetre a tràmit, mentre que la junta de portaveus podria fixar ja per la setmana que ve el ple d'investidura de Pedro Sánchez –el 7 i 8 de novembre–. Això sí: sempre que hagi tancat també un acord amb JxCat sobre l'amnistia.

Primeres reaccions en contra

Fotografia a Brussel·les amb Puigdemont i, l'endemà, pacte amb ERC per l'amnistia. Per acabar-ho d'adobar, el mateix dia que l'hereva al tron espanyol tenia el seu gran dia a Madrid. Tot plegat no ha agradat gens al PP, que ha reaccionat aquest mateix dimarts al vespre per criticar de forma vehement les negociacions del PSOE amb els partits independentistes.

La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha lamentat que el PSOE s'hagi "agenollat" davant ERC i que permeti que siguin "els mateixos que van cometre el delicte" els que ara estiguin fent "creu i ratlla".

stats