Política23/12/2019

El PSOE i ERC deixen la investidura a tocar a l'espera de l'Advocacia

Els republicans reactiven les converses i veuen l'acord només pendent de "serrells"

Quim Bertomeu
i Quim Bertomeu

BarcelonaTotes les peces que es necessitaven perquè es dugui a terme la investidura de Pedro Sánchez amb un acord entre el PSOE i ERC comencen a encaixar. Estan a punt de fer-ho. Només falta col·locar-ne una, que, ben posada, desencallarà la legislatura espanyola definitivament: l'informe de l'Advocacia de l'Estat. Si convenç ERC, l'acord estarà a tocar. Si la peça es col·loca malament, la legislatura espanyola tornarà a flirtejar amb l'abisme.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns hi ha hagut nous moviments que evidencien que l'acord entre republicans i socialistes està molt avançat. ERC ha admès que en les últimes hores s'han reactivat els contactes amb el PSOE de manera "discreta", si és que mai van quedar realment congelats. Contactes pel mòbil, defensa el partit, però segons ha pogut saber l'ARA, aquest dilluns també hi hagut un viatge de dirigents de la formació a Madrid. La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, ha explicat que només quedarien "alguns serrells" per tancar el pacte d'investidura, que, com a principal conseqüència pràctica, tindria la creació d'una taula de negociació entre el govern espanyol i el de Catalunya per abordar el conflicte català. Fonts republicanes asseguren que estan analitzant l'última proposta del PSOE.

Cargando
No hay anuncios

Si encara calia ser més explícits sobre la proximitat de l'acord, s'ha encarregat de fer-ho el diputat dels republicans al Congrés Joan Josep Nuet. En una entrevista a Radio Euskadi ha assegurat que els parlamentaris d'ERC tenen reservades a les seves agendes els dies que van del 27 de desembre al 4 de gener per a la celebració dels dos plens d'investidura de Sánchez. L'acord es podria produir "en hores o en dies", ha afegit.

Així doncs, només queda una peça. La peça. L'Advocacia de l'Estat, que depèn del govern espanyol, ha de presentar abans del 30 de desembre un escrit sobre què creu que hauria de fer el Tribunal Suprem amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, ara que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dit que hauria d'haver pogut exercir d'eurodiputat. Els republicans volen que aquest escrit demani la "llibertat" del president d'Esquerra i que "es declari nul tot el que ha passat" judicialment des que el president d'ERC va ser vetat per anar a l'Eurocambra. Creuen que això seria un gest de compromís del govern espanyol per començar "a desactivar la via repressiva". ERC està disposada a desencallar la investidura fins i tot abans que el Suprem decideixi si deixa o no Junqueras en llibertat. Aquest dilluns ERC ha aportat un nou argument perquè el seu president pugui exercir a l'eurocambra. Ha recordat que, fruit de la sentència de la justícia europea, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín ja s'han acreditat provisionalment com a eurodiputats i es preparen per començar a exercir a principis de gener. ERC es felicita per la notícia, però avui es preguntava: "Com pot ser que la doctrina Junqueras serveixi per a tothom menys per a ell? Ha tingut efectes amb Puigdemont i Comín. Ara ha de tenir efectes amb Junqueras".

Cargando
No hay anuncios

Dues reunions clau

Si l'escrit de l'Advocacia de l'Estat va en la línia que reclamen els republicans, hauran de passar dues coses abans de donar per feta la investidura, assenyalen fonts de la direcció d'Esquerra. En concret, dues escenificacions que permetin transitar definitivament cap a l'acord. Primer, ERC vol celebrar una nova i última reunió amb els socialistes. Després, ERC convocarà el seu consell nacional perquè el seus quadres validin el pacte i li donin la legitimitat interna del partit. Aquest segona reunió seria poc més que un formalisme, ja que aquest dissabte els afiliats ja van validar que el partit aprofundeixi en l'aposta pel diàleg amb l'Estat en el congrés nacional que es va celebrar dissabte. Allà van aprovar una document d'estratègia política per als pròxims anys que s'adapta sense problemes a la negociació amb els socialistes: s'hi recull l'aspiració de la independència, sí, però a través de molt de diàleg i poca –quasi gens– unilateralitat.

Cargando
No hay anuncios

Per la part dels socialistes també hi ha hagut dos senyals remarcables, un de subtil i un altre de més explícit. El primer és que ja fa quasi una setmana que un dels negociadors del PSOE, José Luis Ábalos, no fa declaracions públiques que irritin els republicans. ERC havia reclamat deixar de sentir-se pressionada a través dels mitjans. El segon, que els socialistes ja han mogut peça al Congrés perquè la cambra estigui llesta per acollir un debat d'investidura entre el 28 i el 31 desembre, dates en què normalment la cambra no treballa. ERC, però, avisa que els seus plans passen per la primera setmana de l'any, del 2 al 5.

Cargando
No hay anuncios

Torra i la dreta pressionen

Com en qualsevol tram final d'una negociació política, han començat a augmentar les pressions d'actors contraris al pacte. Escomeses de foc enemic però també de foc teòricament amic. Per començar, el PP i Cs ja han sol·licitat la compareixença al Congrés del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, davant el seu "greu silenci" després de les "pressions" a l'Advocacia de l'Estat per part d'ERC. "Exigim que no es pressioni l'Advocacia de l'Estat i saber si els criteris utilitzats per aquesta institució sobre el cas de Junqueras són polítics o jurídics", conclouen populars i taronges.

Cargando
No hay anuncios

A més, el president de la Generalitat, Quim Torra, també hi ha dit la seva. Ha carregat contra l'Advocacia de l'Estat a través de Twitter. A tomb de què? Del fet que li han sigut notificades les últimes resolucions del Tribunal Constitucional, que anul·len diverses resolucions del Parlament sobre l'autodeterminació i la monarquia. Torra en culpa l'alt tribunal, però també els advocats que responen a les ordres de l'executiu de Sánchez. "Quin diàleg seriós i real vol tenir el govern espanyol si a través de l'Advocacia impugna les resolucions sobre el dret d'autodeterminació?", s'ha preguntat Torra. La crítica és al govern espanyol, però el missatge és per a Esquerra. I és que, si hi a acord ERC-PSOE per desencallar la investidura, la primera gran derivada que s'obrirà a Catalunya és saber què passarà amb el Govern, que tindrà un soci en contra de fer president Sánchez (JxCat) i un altre que ho facilita (ERC). Però aquest ja serà un altre capítol d'aquesta sèrie que només es podrà escriure en funció del que digui l'Advocacia.