Política04/09/2019

ERC i el PNB pressionen perquè hi hagi investidura

Rufián qualifica de “nefasta” la proposta per a Catalunya però critica Podem per bloquejar el govern

Laia Forès
i Laia Forès

MadridDavant el dilema de tornar a anar a les urnes i donar una nova oportunitat a la dreta o facilitar un govern del PSOE, Esquerra Republicana ho té clar: “Cap demòcrata vol que el feixisme, que la dreta més reaccionària, arribi a governar”, advertia dimecres el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. “No volem que Abascal sigui ministre de Defensa, que Arrimadas sigui ministra de l’Interior, que Marcos de Quinto sigui ministre d’Economia i que Toni Cantó ho sigui de Cultura”, va insistir.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE no negociarà cap referèndum per la independència de Catalunya -dimarts Pedro Sánchez ho va deixar clar- i només està disposat a tornar a considerar una taula de diàleg, però aquesta negativa no farà que els republicans bloquegin una investidura de Pedro Sánchez. ERC, que ja es va abstenir en la segona votació de la investidura al juliol, torna a optar per ser pragmàtica. Un govern socialista, obert al diàleg amb Catalunya i disposat a imposar reformes progressistes és l’opció menys dolenta, segons sostenen els republicans. L’alternativa és una nova cita electoral que podria acabar amb un govern de dretes i una nova intervenció de Catalunya. Segons Rufián, “la diferència entre votar o no votar és que s’apliqui o no el 155”. “Si la dreta va junta al Senat, el risc de 155 s’eleva”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

Després d’un mes amb les negociacions en temps mort, ahir els socialistes van reprendre les converses per a la investidura de Sánchez. El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, i la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, es van reunir al matí amb Gabriel Rufián i amb la també diputada Carolina Telechea. A la tarda, representants del PSOE es van reunir amb el president del PNB, Andoni Ortuzar, mentre que Sánchez es va trobar amb el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla. Era l’aperitiu de la reunió que avui mantindran el PSOE i Podem, el primer contacte formal després de la investidura fallida del juliol. Una reunió per debatre les propostes dels socialistes per un programa de govern molt social, amb mesures que havia plantejat el partit de Pablo Iglesias.

Abstenció d’ERC

Després de la reunió de dimecres amb el PSOE, el portaveu d’ERC va avançar que la formació sobiranista no posarà impediments a la investidura del líder socialista. “Per ERC no serà”, va assegurar. Els republicans han anat suavitzant progressivament el to davant Sánchez en els últims mesos. Si a la primera votació del juliol van votar en contra del líder socialista, a la segona ja es van abstenir, una posició que molt probablement mantindrien en una nova sessió d’investidura al setembre.

Cargando
No hay anuncios

Això si n’hi ha, perquè les posicions inamovibles del PSOE i del partit liderat per Pablo Iglesias podrien acabar amb noves eleccions sense passar per cap votació més. Si Sánchez no aconsegueix el suport d’Unides Podem, no es convocarà cap ple d’investidura. “Només hi anirem si hi ha acord”, admetien ahir fonts socialistes.

El PNB també està disposat a facilitar la investidura de Sánchez. Andoni Ortuzar va expressar clarament ahir que el PNB actuarà amb “responsabilitat” i “no serà un obstacle” per a la investidura del candidat socialista. “Creiem que la investidura i el suport al futur govern han de sortir per coherència, d’aquells partits que en el seu dia van propiciar l’arribada de Sánchez a la Moncloa”, va destacar el president del PNB en al·lusió a la moció de censura. El Partit Nacionalista Basc també va criticar que entre les propostes del PSOE no hi hagi “una aposta valenta per revisar el model territorial de l’Estat”. Tot i així, va pressionar Podem insinuant que si els liles votaven a favor de Sánchez ells també ho podrien fer.

Cargando
No hay anuncios

Abocats a eleccions

A la pressió d’ERC i del PNB per un govern progressista que eviti noves eleccions s’hi suma la del Partit Regionalista de Cantàbria. El diputat d’aquest partit al Congrés és l’únic no socialista que va votar a favor de Sánchez al juliol. Miguel Ángel Revilla, però, es va mostrar ahir molt pessimista sobre les opcions del líder del PSOE després de dinar amb ell. “Sánchez no ho vol, però estem abocats a anar a eleccions -va sostenir-, tret que hi hagi un gest magnànim del PP i Ciutadans”. Compromís també aposta per un executiu progressista i tampoc bloquejaria un executiu socialista.

Cargando
No hay anuncios

La posició de la majoria de partits minoritaris trasllada tota la pressió a Unides Podem i al PSOE. Els dos partits lluiten per evitar que l’electorat d’esquerres els percebi com a culpables si hi ha noves eleccions el 10 de novembre. Els socialistes van decidir reunir-se primer amb les formacions més inclinades a no bloquejar la investidura per presentar-se avui davant de Podem amb més arguments per al seu suport, per intentar acorralar Pablo Iglesias i que tota la responsabilitat d’un eventual fracàs de la investidura recaigui en el seu partit. A primera hora de la tarda, els equips negociadors es veuran les cares al Congrés.

Sobre la proposta sobre Catalunya, Gabriel Rufián no es va estar de qualificar-la de “nefasta”. “Es podrien haver estalviat el paràgraf. És una concessió a l’ànima nacionalista espanyola -va sostenir-. El podia haver escrit Irene Lozano o Josep Borrell”. Però al marge de la qüestió catalana, la resta de propostes socials convencen els d’ERC.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu dels republicans va ser molt crític amb la formació liderada per Pablo Iglesias davant la seva negativa a donar suport a un govern socialista que no impliqui ministeris per a la formació lila. Rufián va destacar que les diferències entre els votants del PSOE i d’Unides Podem no són gaire grans, mentre que els seus líders són incapaços d’entendre’s. “Per les seves fòbies personals, el cost pot ser enorme”, va lamentar el republicà.

El portaveu al Congrés, a més, va retreure a Iglesias que se senti “humiliat” per no tenir un ministeri. “El que de veritat és una humiliació és tenir el nostre president a la presó, així com la presidenta del Parlament i els consellers, i d’altres a l’exili”, li va dir. “Si nosaltres donem una oportunitat a la paraula i a la política, per què Unides Podem no?”, es va preguntar Rufián.

Cargando
No hay anuncios

Al grup d’Unides Podem no van agradar les crítiques d’ERC. El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, va lamentar en un tuit les paraules de Rufián i va defensar la posició del partit lila en les negociacions per formar govern. Segons Asens, és necessari que UP entri a l’executiu espanyol perquè Catalunya “sigui escoltada” i perquè el PSOE no torni a pactar amb la dreta l’activació de l’article 155.

Sánchez no es reunirà amb JxCat

El PSOE busca el suport dels partits nacionalistes, però ha descartat reunir-se amb Junts per Catalunya, que té set diputats al Congrés. Adriana Lastra ho justificava ahir assegurant que JxCat “no ha mostrat cap interès” no només per no bloquejar la investidura sinó per qualsevol tipus de “col·laboració” amb el PSOE per tirar endavant la investidura. “Han dit des de l’inici que votaran que no”, va afirmar la portaveu socialista. A més, va acusar el partit independentista de rebutjar qualsevol altre interlocutor que no sigui el president en funcions i líder del partit socialista.

Cargando
No hay anuncios

Des de Brussel·les, l’expresident Carles Puigdemont va retreure a Sánchez que exclogui la formació independentista de les converses per a la investidura i va negar rotundament que sigui el partit català el que no es vol asseure. Amb indignació, Puigdemont i la diputada Laura Borràs -després d’una reunió a la capital comunitària- van criticar que el PSOE “menystingui” el seu partit i els seus electors, informa Júlia Manresa des de Brussel·les.