Política02/12/2019

Ciutadans pressiona Sánchez amb una proposta d'acord a tres amb el PP per aïllar Esquerra

El president espanyol accepta trobar-se amb Arrimadas però de manera bilateral

Germán Aranda / Laia Forès
i Germán Aranda / Laia Forès

MadridUn dia abans de la segona trobada de l'equip negociador del PSOE amb el d'ERC i de la primera amb JxCat per desbloquejar la investidura, el president en funcions Pedro Sánchez té una oferta de Ciutadans sobre la taula per buscar una altra via. Arrimadas ha ofert aquest dilluns al migdia per carta i en roda de premsa una reunió a tres bandes amb el socialista i el líder del PP, Pablo Casado, per arribar a un acord de govern que faci "història" i permeti al govern espanyol no dependre de l'independentisme. A la Moncloa accepten trobar-se "en els pròxims dies" amb Arrimadas, però de manera bilateral i sense el PP de Pablo Casado, que rebutja fer cap gest que faciliti la investidura de Sánchez malgrat que alguns barons populars ho defensin. "Sánchez ja ha triat", "No ens agafa el telèfon" i "És el pitjor socialista en 40 anys" són les respostes que ha rebut aquest dilluns la proposta per part dels líders populars.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Podem fer història si aconseguim que, per primera vegada des de la Transició, els partits constitucionalistes deixin de banda les diferències i s'entenguin perquè el futur d'Espanya no depengui dels populistes ni de partits que no creuen en el nostre projecte comú de progrés i convivència", diu la carta enviada per Arrimadas a Sánchez, amb la qual pretén allunyar Esquerra i Unides Podem del poder polític i, de passada, lluitar contra la irrellevància política a què els havia abocat el 10-N. En el seu intent d'apartar Sánchez d'ERC, Arrimadas ofereix la possibilitat d'un acord de 221 escons que "sí que podria donar estabilitat a Espanya". Tanmateix, la proposta de la dirigent de Cs ha sigut desestimada per la direcció del PP, que ha vist, però, com l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre se sumava també aquest dilluns a les veus que reclamen als populars facilitar la investidura de Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

Sense entrar a valorar al detall la proposta de Cs, el president espanyol en funcions va defensar des de la cimera del clima COP25 que se celebra aquests dies a Madrid que "el desbloqueig depèn de totes les forces polítiques, no només del PSOE i d'Unides Podem". Ara, a més, Sánchez obre la porta a tancar la investidura un cop passat Nadal, després que en els últims dies les fonts socialistes apuntessin la seva preferència per tenir govern abans no acabi l'any. "No poso data, però volem que sigui com més aviat millor", va dir Sánchez.

El missatge del líder del PSOE coincideix amb la calma que intenta imposar Esquerra, que al matí i a través del seu coordinador nacional, Pere Aragonès, reconeixia que "no té pressa" per pactar l'abstenció, indispensable en una segona votació per tirar endavant la investidura de Sánchez. "És preferible un bon acord que un acord ràpid", ha insistit. El partit celebra un congrés nacional el 21 de desembre i un alt dirigent estimava més aviat "finals de gener" com a data per a un possible acord. A més, gairebé donava per descartat que es pugui assolir dimarts en la segona reunió. "Em sembla complicat tancar un acord així en dues reunions", afirmava, alhora que reconeixia que seria "positiu" que alguna de les pròximes reunions se celebrés a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

En un article a l'ARA escrit des de la presó de Lledoners, l'exconseller Raül Romeva defensa també la necessitat que l'independentisme no renunciï al diàleg i afirma que l'objectiu ha de ser "generar les condicions perquè en un moment donat, i quan les circumstàncies ho permetin, es dugui a terme una negociació política". "Construir un marc per a una negociació real i profunda sobre la carpeta catalana exigeix temps, i tot just som davant d’un possible primer pas per a la distensió", sosté Romeva, que exigeix a Sánchez que es pregunti si té "prou interès, coratge i lideratge per abandonar la via judicial i repressiva i avançar en la que comporta mirar a mitjà i llarg termini, per primer parlar, després negociar i finalment arribar a acords".

Pressupostos sense excessos

L'ortodòxia econòmica, amb tot, ja s'hauria pactat entre Podem i el PSOE, segons ha publicat aquest dilluns El País, que afirma que el partit lila accepta una gestió "continuista" dels pressupostos agafant com a referència els que va tombar ERC al febrer, i fins i tot renunciant a l'augment dels impostos a la banca i al control del preu dels lloguers, dos punts clau en el programa del partit d'esquerres, que ja va renunciar a la seva defensa del dret a l'autodeterminació per poder entrar al govern amb Sánchez.

Cargando
No hay anuncios

En resposta a aquesta informació, el líder del partit, Pablo Iglesias, s'ha mostrat ferm i ha defensat que el nou govern "ha de posar límit als fons voltor i a l'escalada de preus del lloguer". Iglesias ha defensat que ho ha de fer per preservar el dret a un habitatge digne recollit a la Constitució i ha desitjat "que aviat hi hagi un govern que assumeixi els compromisos pel canvi climàtic" durant la seva visita a la cimera del clima COP25. El líder de la formació lila ha dit que l'acord per a la coalició "serà difícil", però s'ha mostrat optimista que finalment es poleixin els detalls que cal per tancar-lo.