El Parlament aprova tramitar la prohibició dels correbous (però la majoria no es mulla)
El PSC, Esquerra i Junts fan equilibris davant les veus internes que defensen mantenir la tradició
BarcelonaSi hi ha un tema que incomoda els grups polítics són els correbous, perquè dins la majoria conviuen dues ànimes contraposades. La primera els vol prohibir pel maltractament animal. La segona, minimitza el maltractament i en destaca la festa i tradició que representen. Aquest dimecres s'ha tornat a constatar al Parlament, en què s'ha fet el primer debat a la totalitat sobre una proposició de llei dels comuns i la CUP per prohibir aquesta pràctica i que ha acabat tirant endavant per l'abstenció de la majoria de la cambra. La qüestió genera malestar. La prova més clara ha estat el sentit del vot dels tres grans partits a la cambra, el PSC, Esquerra i Junts. Els socialistes han optat per l'abstenció i la majoria de diputats d'Esquerra i Junts també, malgrat que alguns d'ells han acordat amb la direcció votar en contra de les esmenes a la totalitat del PP i Vox i, per tant, mostrar-se favorables a la prohibició dels correbous. El resultat parla per si sol: 19 vots a favor de l'esmena a la totalitat, 29 en contra i 83 abstencions. És a dir, la iniciativa se seguirà debatent perquè la majoria dels diputats s'han abstingut i no s'han mullat.
¿Per què incomoda tant aquesta discussió? A dins d'Esquerra, el PSC i Junts hi ha batlles i regidors del territori —sobretot els de les Terres de l'Ebre, Tarragona i Girona– que són favorables a mantenir la tradició dels correbous. Per aquest motiu, des de les direccions han optat per fer equilibris: abstenir-se o donar llibertat de vot a aquells que s'oposen a la pràctica en defensa del benestar animal.
El mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha esquivat respondre què pensava a la sessió de control. Preguntat per la líder dels comuns, Jèssica Albiach, ha evitat donar la seva opinió i s'ha remès al seu vot com a diputat en el debat posterior sobre la proposició de llei, en què ha optat per l'abstenció. El president ha defensat el "consens" a l'hora d'abordar aquesta qüestió davant les acusacions dels comuns de manca de "lideratge" i de posar-se de perfil en els debats polèmics.
Qui ha sigut més clar a l'hora d'expressar els dubtes que aquest tema genera a dins del PSC ha estat el diputat socialista i alcalde de Batea (Terres de l'Ebre), Joaquim Paladella. Ha asseverat que actualment aquestes festes es fan amb un seguiment "exhaustiu" per part de l'administració per tal que els animals "no pateixin" i ha demanat "respecte" per la gent que "viu" la tradició des del territori: "No ens agrada que alguns decideixin per nosaltres, som prou capaços d'arribar a acords i saber avançar. Som un territori que estima els animals, formen part del nostre dia a dia, segurament més que de d'altres territoris", ha advertit Paladella, dirigint-se als comuns i la CUP, "no necessitem que ningú ens tuteli".
Al seu torn, la diputada juntaire Ester Vallès, ha admès la dificultat d'aquest debat dins el seu grup: per una banda, ha reconegut els danys que pateixen els animals en els correbous, però alhora també ha defensat que és una "manifestació cultural" important pel territori. Per part d'Esquerra, han reclamat la necessitat de parlar i escoltar abans de decidir res, però s'han mostrat favorables –en paraules del diputat i exconseller Juli Fernández– a què la iniciativa se segueixi debatent al Parlament. De fet, els únics que han defensat sense cap tabú la "llibertat" dels ciutadans de seguir amb aquesta tradició han estat els diputats de la triple dreta del PP, Vox i Ciutadans.
Les pràctiques "més agressives"
En què consisteix la proposta dels comuns i la CUP? La norma, que haurà de seguir discutint-se en comissió, pretén prohibir tres modalitats de correbous: el bou embolat, el bou capllaçat i el bou a la platja, que qualifiquen de "les més agressives". Albiach ha asseverat que està demostrat científicament que aquestes pràctiques generen "estrès" i "dolor" als animals. També el cupaire Dani Cornellà ha reclamat abolir aquestes pràctiques.
Sigui com sigui, aquest dimecres no s'acaba res: ara la iniciativa s'haurà de debatre en comissió, on compareixeran veus contràries i favorables als correbous, i posteriorment es farà un darrer debat final al ple. Serà llavors quan els grups parlamentaris no tindran més remei que prendre partit. Inevitablement, aquest debat recorda al de les corrides de toros. Amb molta polèmica i diputats trencant la disciplina de vot dels partits, van ser prohibides a Catalunya el juliol del 2010.