El nou Govern

ERC proposa unir Acció Climàtica i Exteriors dins d'un Govern amb 14 conselleries

Els republicans aposten perquè Feminismes sigui un departament per si sol

BarcelonaL'estructura del Govern era fins fa poc una qüestió tabú en les converses entre Esquerra i Junts per Catalunya. Els negociadors s'havien centrat en l'estratègia del Procés —encara encallada— i en el programa de l'executiu —avança més de pressa—, però dimarts a Lledoners van entrar en una nova fase: per primer cop després de dos mesos de les eleccions del 14 de febrer, el vicepresident, Pere Aragonès, va presentar la seva proposta d'arquitectura de l'executiu a Junts. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, els republicans van posar sobre la taula un total de 14 conselleries –malgrat que havien dit que hi hauria el mateix nombre actual, tretze departaments–, entre les quals una que compartirien Acció Climàtica i Exteriors i una de nova creació centrada en feminismes.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els membres de la comitiva de Junts, formada pel secretari general del partit, Jordi Sànchez, i els vicepresidents de la formació Elsa Artadi i Josep Rius, van donar-se per assabentats de la proposta, però encara no s'han pronunciat sobre el seu contingut. Aquest divendres a la tarda —al matí l'exconsellera Meritxell Serret compareix al Tribunal Suprem i l'advocat de Jordi Turull fa una roda de premsa sobre el recurs contra la sentència de l'1-O a Estrasburg— hi pot haver una nova trobada dels socis de govern. Ara per ara tot està subjecte a la negociació, i el més probable és que hi hagi canvis arran de les converses que es mantinguin.

Cargando
No hay anuncios

Consultades per l'ARA, fonts pròximes a Aragonès eviten valorar la proposta i no descarten tampoc que sigui modificada arran de les negociacions: "El més important no és quin partit hi ha a cada departament, sinó fer una estructura de govern que sigui útil", remarquen.

Territori, per separat

La proposta d'Esquerra implica canvis substancials en la distribució de competències actuals, i una de les conselleries més afectades és la de Territori i Sostenibilitat, actualment pilotada pel conseller de Junts, Damià Calvet. Les facultats que tenen a veure amb la sostenibilitat i el medi ambient passarien a formar part d'un departament d'Acció Climàtica –una de les promeses electorals d'Aragonès–, que s'uniria a les competències d'Exteriors, que ara mateix està en el mateix paraigua que Afers Institucionals i Transparència i que gestiona Esquerra. Això implicaria la creació d'un departament ampli que aglutinaria la projecció de la Generalitat fora de Catalunya, juntament amb tot el que té a veure amb canvi climàtic, que és un dels eixos que vol potenciar Aragonès. La conselleria d'Exteriors és fins ara la més petita de l'executiu i la que té menys dotació pressupostària.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes competències de sostenibilitat se separarien de les de Territori, que es convertiria en un departament a part. La conselleria s'assimilaria més a l'antiga conselleria de Política Territorial i Obres Públiques que havien tingut els governs de Jordi Pujol i el tripartit fins a l'any 2010, amb l'arribada d'Artur Mas. També s'inclourien aquí, com ara, les polítiques d'habitatge.

Canvi de majories dins el Govern

En tot cas, la conselleria que seria de nova creació i que sumaria fins a catorze departaments seria la de Feminismes. Això implica que la proporció entre els dos partits seria diferent de la que hi ha en l'actual Govern de coalició. Fins ara Junts tenia sis conselleries i la presidència de la Generalitat, mentre que Esquerra en tenia set. A la proposta republicana, ERC sumaria una conselleria més i mantindria el mateix nombre de departaments que JxCat, a més de la presidència per a Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

Per què Feminismes i Acció Climàtica? En primer lloc, perquè van ser dos compromisos que Aragonès va assumir en campanya, al considerar que hi ha un substrat social que demana que aquests àmbits tinguin més protagonisme en el pròxim Govern del que han tingut fins ara. Però hi ha una segona qüestió no menys important, i és que els republicans busquen que es noti des del principi de la legislatura que han agafat per primer cop el comandament de la Generalitat, i el primer que poden reivindicar és un canvi en les prioritats del Govern a través de la definició de les conselleries.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, l'esquema que va posar Esquerra sobre la taula dimarts a Lledoners varia del document que el partit havia remès a Junts després de Setmana Santa, el qual abordava l'acord global de la legislatura. En aquell text només hi havia algunes pinzellades de distribució de competències que el mateix partit republicà ara ha canviat. Per exemple, en aquella proposta els republicans lligaven l'àrea d'habitatge a les polítiques de benestar social.

Cargando
No hay anuncios

Sense entrar encara en repartiment de conselleries

La conversa de dimarts a Lledoners va servir per posar sobre la taula un primer esquema sobre el nou executiu, però no es va entrar –segons diverses fonts coneixedores de la reunió– en el repartiment de les conselleries entre Esquerra i Junts. És a dir, la metodologia de la negociació d'aquesta carpeta –n'hi ha diverses– passa primer per posar-se d'acord en l'estructura del Govern i després repartir-se els llocs de decisió.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, ja s'albiren punts de fricció després de la proposta que Esquerra posa sobre la taula. Junts aspira a recuperar el departament d'Exteriors, però no serà fàcil: Aragonès el vol mantenir a les seves files, unit ara amb Acció Climàtica. Tampoc serà senzill pactar la gestió dels fons europeus. Esquerra manté la creació d'un comissionat —amb rang de conseller— que depengui directament del president, mentre que JxCat afirma que això s'ha de situar al departament de Vicepresidència i Economia, el qual consideren que els toca a ells (des del 2016 el gestiona ERC).

Cargando
No hay anuncios

Els últims mesos de negociació han sigut complicats per a Esquerra i Junts, però les pròximes setmanes no s'auguren més senzilles. El repartiment del poder sempre és complicat, i més quan s'ha de repartir a contrarellotge: ja queda menys d'un mes per a la convocatòria automàtica de les eleccions.