Política12/10/2019

ERC celebrarà el seu Congrés Nacional el 21 de desembre a Barcelona

Així ho ha avalat aquest dissabte el Consell Nacional del partit

Quim Bertomeu

BarcelonaERC celebrarà el seu 28è Congrés Nacional el 21 de desembre a Barcelona. Així ho ha decidit aquest dissabte el seu Consell Nacional, segons han explicat fonts republicanes a l'ARA. D'aquesta manera, el partit d'Oriol Junqueras deixa endreçat el seu calendari congressual per centrar-se en dues altres qüestions: la resposta a la sentència del Tribunal Suprem i les eleccions del 10-N.

Inscriu-te a la newsletter Reflexions en nombres rodonsUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Inicialment, Esquerra tenia previst celebrar el seu congrés a finals de novembre a Lleida o a Tarragona –les dues principals alcaldies on governa–, però, amb la repetició electoral de les generals, els seus plans van quedar truncats. Finalment, serà el 21 de desembre a la capital catalana i, en concret, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), situat a la zona del Fòrum. No es tracta d'una data qualsevol, malgrat que el partit no ha volgut forçar la coincidència. Es complirà el segon aniversari de les eleccions catalanes del 21 de desembre del 2017, que van ser convocades per Mariano Rajoy en aplicació de l'article 155. La nit electoral d'aquell dia no va ser fàcil per Esquerra. És veritat que va obtenir el seu millor resultat al Parlament des de la restauració de la democràcia –935.000 vots i 32 diputats–, però va quedar tercera força per darrere de Cs i JxCat, malgrat que moltes enquestes auguraven que guanyaria. Dos anys després, ERC arribarà al seu congrés, de nou, amb la demoscòpia a favor, però, si no hi ha canvis inesperats, sense que hi hagi unes eleccions catalanes a la vista.

Cargando
No hay anuncios

ERC celebra els seus congressos en dos temps. Primer escull la nova direcció del partit, cosa que ja va fer principis de setembre, i després dissenya i aprova la seva estratègia pels propers quatre anys. Aquest segon apartat és el que farà el 21 de desembre: el militants debatran i votaran la nova ponència estratègica del partit. Un dels punts d'interès de la ponència serà analitzar com visualitza el partit el camí cap a la independència. Els últims mesos la formació de Junqueras ha virat cap un independentisme més pragmàtic, que no fixa terminis sobre quan aconseguir una república i refreda la via unilateral per aconseguir-la.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès i Vilalta

El conclave del 21-D també suposarà el debut davant d'un congrés de Pere Aragonès i Marta Vilalta des que van assumir les seves noves obligacions al partit. El primer és des del setembre el nou coordinador nacional del partit i la segona n'és la secretària general adjunta. Són dos càrrecs de nova creació que han de complementar els d'Oriol Junqueras i Marta Rovira. Junqueras i Rovira segueixen sent el president i la secretària general del partit, respectivament, però com que són a la presó i a l'exili, Aragonès i Vilalta portaran la gestió del dia a dia del partit.

Cargando
No hay anuncios

Altres decisions

El Consell Nacional d'aquest dissabte també ha servit per prendre altres decisions, com ara aprovar el reglament que regularà el congrés, els membres de les ponències que elaboraran els documents i l'inici de la renovació dels òrgans territorials del partit.

Cargando
No hay anuncios

Crítica al Suprem

En la seva intervenció avui davant del Consell Nacional, Aragonès ha acusat el Tribunal Suprem (TS) d'intentar "rematar l'intent d'escapçament" de l'independentisme amb la sentència del judici de l'1-O que previsiblement es farà pública a principis de la setmana que ve. El també vicepresident del Govern ha avisat que als republicans, al conjunt de l'independentisme i als demòcrates "ningú els escapça" i que per "més dura" que sigui qualsevol sentència que no sigui l'absolució, "no es farà desaparèixer milions d'independentistes, ni les conviccions o la determinació". En aquest sentit, davant d'una eventual sentència condemnatòria, Aragonès ha fet una crida a "acumular encara més força per seguir endavant" i liderar de manera conjunta i compartida "el camí del país cap a la República Catalana".