Política05/12/2015

ERC titlla el PP i C’s de “miserables” per atiar el conflicte lingüístic

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaLa llengua catalana ha sigut una eina de xoc polític des de fa dècades. El Manifest dels 2.300del 1981, les actuacions del líder del PP a Catalunya entre el 1991 i el 1996, Aleix Vidal-Quadras, i la creació del Fòrum Babel el 1996 són només algunes de les expressions d’un espanyolisme que va focalitzar els seus atacs en la immersió lingüística i que va culminar amb la creació de Ciutadans el 1996. Una formació que, nascuda com a instrument polític contra la normalització del català, ara aspira a governar l’Estat, traient un rèdit inesperat d’atiar un conflicte lingüístic inexistent al carrer. El partit d’Albert Rivera és, a més, el dard on ERC vol centrar els atacs de cara al 20-D i, per això, el seu cap de llista, Gabriel Rufián, va atacar-lo ahir pels seus posicionaments sobre la llengua. “Diuen que el castellà està perseguit. És l’idioma que jo estic fent servir ara. Espero que ningú em detingui després del míting”, va ironitzar en un acte a Terrassa, juntament amb el seu número dos, Joan Tardà, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels motius que van portar Rufián a ser cap de llista va ser precisament la seva actuació com a activista independentista castellanoparlant, una característica fins fa poc força residual entre els defensors de la República Catalana i que permet trencar tòpics, aparcar certs vestigis d’un nacionalisme carrincló i obrir el procés a nous sectors socials. Un fet que no volen desaprofitar els republicans i, per això, el candidat va titllar ahir de “mentiders” i de “miserables” els dirigents de C’s i del PP -que s’han sumat a l’onada del partit de Rivera en la qüestió lingüística- per haver afirmat en els últims anys que a Catalunya “es discrimina per raó de llengua”. I és que fins i tot va recordar que hi ha hagut un president de la Generalitat, José Montilla, que és castellanoparlant i que va rebre el suport precisament d’ERC, que ara ha fet candidat un altre castellanoparlant.

Cargando
No hay anuncios

Davant unes 240 persones, Rufián també va criticar els que, com el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, defensen que una Catalunya independent vagaria per l’Univers. “750.000 famílies sense ingressos, 13 milions de pobres, 500.000 desnonaments... Si això no és medieval i vagar per l’espai sideral que vinguin i ens ho expliquin”, va apuntar, en relació a l’Estat.

Així, en una roda de premsa al matí davant del Parlament, el cap de llista d’ERC va defensar al matí que, “agradi més o menys, el Congrés és un enorme espai de poder” on, si no hi van els independentistes, hi aniran uns altres. “Anem amb la intenció de no regalar el relat polític, mediàtic i social a segons qui, com Rivera, que dorm pràcticament en un plató de televisió. Només li falta presentar un programa de cuina”, va insistir, per reclamar als sobiranistes que vagin a votar. “Cal anar a dir-los a casa seva i a la cara que han perdut”, va defensar Rufián, que intentarà mobilitzar el màxim d’electors independentistes del 27-S.