Primer gran revés de Sánchez al Congrés: Podem, ERC i el PDECat tomben el sostre de despesa
El govern espanyol haurà de fer els nous pressupostos amb els números de Rajoy
MadridPrimera gran derrota de Pedro Sánchez. Ni tan sols dos mesos després d'arribar a la Moncloa, el president del govern espanyol s'han endut un dur correctiu per part dels partits que, precisament, el van dur a la Moncloa en donar suport a la moció de censura contra Mariano Rajoy. Units Podem, ERC, el PDECat i Compromís han deixat gairebé sols els 84 diputats del PSOE i s'han abstingut en la votació d'aquest divendres al Congrés sobre l'objectiu de dèficit i la senda d'estabilitat pressupostària que conformen el sostre de despesa, amb què l'executiu espanyol pretenia flexibilitzar en gairebé cinc dècimes el marge de dèficit públic per al 2019. La mesura només ha comptat amb el suport del PNB i el diputat de Nova Canàries –amb un "sí crític"–, ja que el PP, Ciutadans, Coalició Canària, Fòrum Astúries i UPN també hi han votat en contra. En total, 88 diputats hi han votat a favor, 173 en contra i 86 s'han abstingut –han votat 347 diputats.
Aquesta votació era clau per poder elaborar els pressupostos generals de l'Estat per al 2019 sense la faixa imposada per Mariano Rajoy a les comunitats autònomes i als ajuntaments. Durant el debat al Congrés, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha retret a l'oposició la "rebequeria" per no acceptar els seus números. "El verdader debat d'avui és com combatre la desigualtat", ha dit "apel·lant a la responsabilitat" dels grups que van donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. Igual que va fer ahir dijous el president espanyol, ha animat a la "reflexió" tant de Podem com dels partits sobiranistes i ha censurat "la política de trinxera" dels populars de Pablo Casado. Tot i així, ha promès elaborar uns nous pressupostos però no ha volgut entrar en si reformaran la llei de Cristóbal Montoro que dona les claus al Senat per vetar el sostre de despesa.
Ja en l'últim torn d'intervenció, just abans de naufragar la votació, Montero ha retret a Podem, ERC i el PDECat que "la seva abstenció és un no". "Posar-se de perfil no és el que esperen els ciutadans de les forces progressistes d'aquesta cambra", ha dit, demanant que "arrisquin més" per "construir una majoria diferent". Ha advertit, però, que, malgrat el Congrés no vulgui impulsar iniciatives progressistes, el govern ho seguirà fent. S'ha definit com una "optimista irredempta" membre d'un partit que "batalla durament".
De bon matí, el diputat de Podem Pablo Mayoral ha denunciat la falta de negociació i de "voluntat d'arribar a acords" del govern socialista i ha assegurat que el sostre de despesa es va fer pensant en "seduir" el PP, qui pot vetar els números al Senat gràcies a la llei orgànica d'estabilitat pressupostària de l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Per a Mayoral, Sánchez hauria d'haver impulsat des del primer moment d'arribar a la Moncloa una reforma d'aquesta llei perquè no s'acabi el recorregut amb el veto del Senat. Podem opina que les xifres impulsades pel govern espanyol "deixen 5.000 milions d'oxigen pressupostari pel camí" i des d'En Comú Podem, la seva portaveu, Lucía Martín, ha assenyalat que "està clar que no podem estar en mans de Montoro".
Des del PDECat, el seu portaveu al Congrés, Carles Campuzano, ha justificat l'abstenció per la "falta de negociació" per part del govern del PSOE. "Ja vam dir que calia negociar i arribar a acords, i no ha sigut així", ha subratllat. El govern espanyol tenia l'esperança que ERC i el PDECat finalment optessin pel 'sí' després que s'hagi inclòs en l'ordre del dia de la Comissió Bilateral que se celebrarà dilluns a Barcelona parlar de presos polítics i del referèndum, tot i deixar clar que es fa a petició de la Generalitat.
"Si avui no tindran ni la meitat dels vots potser han de fer una mica d'autocrítica: la bona voluntat no es pot confondre amb un simple contracte d'adhesió", ha dit el diputat del PDECat, Ferran Bel. Amb el canvi de direcció al PDECat d'aquest cap de setmana, la vicepresidenta, Míriam Nogueras, ja va avisar Sánchez que a partir d'ara el partit (amb una direcció afí a Puigdemont) l'hi posaria més difícil si volia tenir el seu suport.
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha buscat ser conciliador amb el govern de Pedro Sánchez i ha assenyalat que "al setembre poden entendre's". En declaracions als periodistes, ha reiterat que mantenen la "lleialtat" tenint en compte que donar suport a la moció de censura "no vol dir donar suport al govern però tampoc vol dir que no puguin entendre's". Des de Compromís han defensat que l'abstenció és en el fons un "vot de confiança", i que també poden entendre's més endavant, tenint en compte que igualment el PP hauria vetat el sostre de despesa al Senat. "Ens veiem al setembre", ha conclòs el diputat valencià Ignasi Candela.
La revàlida, d'aquí un mes però sense canvis
Però segons ha deixat clar la ministra Montero, el govern espanyol no preveu reformar la llei un cop enviada la proposta econòmica a Brussel·les, en què va demanar relaxar dos dècimes els objectius de dècimes. El que preveu Sánchez és elaborar el pròxim pressupost amb els números de Rajoy. Una altra cosa hauria sigut si Sánchez aconseguia l'aval del Congrés, segons fonts socialistes. Haurien així intentat forçar un decret per saltar-se el veto imposat pel PP al Senat. "No hi ha possibilitat de fer una altra cosa [...]. El resultat és que es torna a la via d'estabilitat anterior", ha dit Montero si bé ha assenyalat que la llei preveu una revàlida d'aquí un mes. En declaracions als periodistes després de la votació fallida, Montero ha assegurat que presentaran els mateixos números un altre cop al ple després de negociar amb les "forces progressistes", però que des d'aquesta tarda ja es posen a elaborar els pressupostos amb els números de Rajoy.
Des de la bancada de la dreta, el PP ha acusat el PSOE de presentar una proposta "tramposa" que "amaga" una pujada d'impostos. En la mateixa direcció s'ha expressat Ciutadans, que ha alertat que el govern espanyol vol gastar més i "frenar" la recuperació de l'economia.
Decisió d'última hora
En els últims dies, Podem, ERC i el PDECat s'han estat debatent entre el 'sí' i l'abstenció i han guardat silenci fins hores abans de la votació. Així, el nou govern espanyol suspèn una de les primeres proves de foc parlamentàries. El PSOE pretenia augmentar un 4,4% el sostre de despesa i destinar 2.400 milions d'euros més aquest any a comunitats autònomes i ajuntaments. D'aquests milions, 480 anaven destinats a Catalunya. Per a José Zaragoza, portaveu del PSC al Congrés, el que estan fent ERC i el PDECat és "perjudicar el govern de Catalunya", i els retreu que "s'hagin quedat enganxat amb un error polític per tenir una estratègia a curt termini".
Sánchez descarta eleccions
En tot cas, Sánchez ja tenia coll avall que segurament suspendria aquesta prova i ahir dijous va deixar clar que encara que no s'aprovés el sostre de despesa plantejarien un pressupost per al 2019. En la seva primera roda de premsa des que va arribar a la Moncloa, Sánchez va apel·lar ahir al vespre a la responsabilitat de tots els grups al Congrés, però també va avisar que igualment tirarà endavant els pressupostos generals de l'Estat per al 2019 "tant si és amb aquesta senda d'estabilitat com amb l'anterior".