Política12/08/2016

ERC i PDC fan pinya contra Fernández Díaz al Congrés

Reclamen conjuntament una comissió d’investigació

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaLes gravacions de les converses entre el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i l’excap de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, van marcar la segona meitat de la campanya del 26-J a Catalunya, des del moment en què Público va treure-les a la llum i, com a conseqüència, també l’existència d’un entramat polític, policial i judicial per fer embarrancar el procés sobiranista. En especial, l’objectiu dels dos protagonistes dels enregistraments era buscar -de forma més o menys rigorosa i legal- vies per desprestigiar ERC i CDC, com a principals actors polítics de l’independentisme. Un cop superats els comicis, aquestes forces no es resignen a deixar a l’hemeroteca aquelles revelacions i per això ahir van registrar conjuntament una petició al Congrés per constituir una comissió d’investigació per aclarir les activitats realitzades pel ministeri de l’Interior per desestabilitzar la política catalana, i especialment els seus processos electorals.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una nova mostra de la unitat d’acció dels partits independentistes a Madrid que no només pretén posar el focus en els casos esmentats en les converses fetes públiques i en la voluntat manifestada per Fernández Díaz i De Alfonso de generar escàndols en dirigents i familiars d’ERC i CDC, sinó també en la globalitat del que es coneix com operació Catalunya. Una conxorxa que ha reconegut recentment el comissari del Cos Nacional de Policia José Manuel Villarejo, formada pel ministeri de l’Interior i diversos cossos policials per fer descarrilar el procés.

Cargando
No hay anuncios

Actuació en campanya electoral

Com a exemples de la seva activitat, el portaveu del Partit Demòcrata Català al Congrés, Francesc Homs, va recordar el presumpte informe de la UDEF aparegut abans de les eleccions catalanes del 2012 que afirmava que el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, tenia comptes a l’estranger, o un altre que abans de les municipals del 2015 acusava l’aleshores alcalde de Barcelona, Xavier Trias, de tenir comptes bancaris a Suïssa. “Que s’amenaci la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i alhora es vulgui fer ambaixador Fernández Díaz és la síntesi d’una època i un estat”, va lamentar el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián. Si tira endavant la comissió, republicans i PDC tenen la intenció de demanar que hi comparegui Fernández Díaz i altres alts càrrecs del ministeri, així com responsables de mitjans de comunicació.

Cargando
No hay anuncios

En plena campanya, ERC ja va presentar una denúncia a la fiscalia per aquest motiu, que no ha prosperat; el PDC prepara la seva querella per al setembre, i fins i tot el Govern estudia personar-se. Tot i això, Homs va destacar com a “rellevant” la primera actuació conjunta amb els republicans després del 26- J per forçar el debat polític. El PSOE també ha sol·licitat una comissió d’investigació per analitzar l’ús partidista de les forces de seguretat, mentre que C’s ha demanat la compareixença del ministre.

Homs ha signat la petició en qualitat de portaveu del grup mixt, càrrec que ocuparà els propers vuit mesos, segons van decidir ahir els partits que l’integren en la primera reunió que van fer, on també es van repartir els assistents que els corresponen i van fer una proposta de distribució d’escons a l’hemicicle. Com que són el cinquè grup en escons, els 19 diputats del mixt rebutgen anar al galliner i es volen situar a partir de la quarta fila, a la part central de la cambra. Així mateix, proposen que els llocs que deixen lliures CDC se’ls reparteixin ERC -que avançaria- i C’s.