NEGOCIACIÓ PER AL GOVERN
Política04/10/2015

ERC opta per inhibir-se en la pugna CDC-CUP

Junqueras demana que el debat no se centri en noms, sinó en el full de ruta per proclamar la independència

Roger Tugas / Laia Vicens
i Roger Tugas / Laia Vicens

BarcelonaQuan durant les negociacions del juliol li preguntaven si apostava per l’opció de tres llistes independentistes per ser ell el president de la Generalitat, Oriol Junqueras no es va cansar de repetir que el seu futur era “irrellevant en comparació amb la importància de proclamar la independència”. Un cop va acabar acceptant la coalició de Junts pel Sí, va quedar clar que el seu candidat a liderar el Govern de transició que hauria de proclamar la República Catalana seria Artur Mas, però ara aquesta possibilitat torna a trontollar, ja que el seu relleu és una de les condicions de la CUP per cedir uns vots imprescindibles per a la investidura. Però davant d’aquesta pugna entre CDC -que no vol prescindir del seu líder- i l’esquerra independentista Junqueras desenterra ara el seu discurs sobre la necessitat de prioritzar l’objectiu de la independència per sobre dels dirigents que hi han de conduir. I, en aquesta línia, a l’inici del primer consell nacional d’ERC després del 27-S va instar a centrar les negociacions entorn al full de ruta. Ja a porta tancada, va apostar per inhibir-se de la disputa sobre el rol de Mas i beneir l’acord que assoleixin CDC i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras, en la seva intervenció en obert -que va ser interrompuda fins a tres cops pels aplaudiments dels quadres del partit, molt satisfets pels resultats electorals-, va celebrar l’obtenció del “mandat democràtic de la independència”, sobretot en uns comicis amb una participació tan alta i havent triplicat -segons els seus càlculs- el nombre de diputats independentistes, de 24 a 72. “Centrarem tot el nostre discurs públic i privat i tots els papers en el què (la independència), el com (les estructures per sustentar-la) i el quan (els terminis), i qualsevol altra consideració és de caràcter molt menor”, va afirmar. I, per si no fos prou clar, va insistir: “El paper de cadascun de nosaltres és clarament irrellevant, l’important és la independència, la justícia i el benestar dels ciutadans”. En tot cas, Junqueras va instar a negociar els noms amb discreció, una “eina útil i indispensable”.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, va mostrar-se optimista perquè “afortunadament” els resultats requereixen “equilibris complexos”. Lluny dels que afirmen que els 62 escons de JxSí -a sis de la majoria- i la dependència de la CUP són elements generadors d’inestabilitat, va assegura que aquest escenari portarà “oportunitats i dinamisme polític que ajudaran a assolir els objectius”: proclamar la independència en menys de 18 mesos, tal com afirma el full de ruta de JxSí. De fet, no només va insistir a treballar per l’entesa amb l’esquerra independentista, sinó que també va demanar allargar la mà perquè forces com Catalunya Sí que es Pot -sense esmentar-la directament- participin en el procés constituent cap a la República Catalana i ajudin a construir “un estat en què valgui la pena viure”.

Una estratègia ferma

Cargando
No hay anuncios

Era un discurs que no es posicionava en la pugna entre CDC i la CUP ni es mullava sobre si Mas ha de ser per força el president de la Generalitat -com recull l’acord de JxSí- o si cal buscar un candidat que generi més consens amb el soci minoritari. No era, però, un discurs de cara a la galeria. En la seva intervenció a porta tancada va insistir-hi i va detallar davant els consellers nacionals que la seva aposta passava per inhibir-se en aquests assumptes i no pressionar cap dels dos actors en litigi, a l’espera de l’acord, segons van explicar a l’ARA diverses fonts presents.

D’aquesta manera, ERC refusa tancar-se en banda en el pacte de la coalició amb CDC, ja que sempre ha defensat que el rol de cadascú no pot ser un impediment per avançar cap a la independència, però tampoc vol fer costat a la CUP en la pressió perquè Mas s’aparti per no perjudicar de bon principi una entesa amb Convergència que ha d’acompanyar-los durant uns 18 mesos que es preveuen convulsos. Així, en un consell nacional que va ser bàsicament d’anàlisi de la situació postelectoral, Junqueras va resumir als seus quadres que li semblarà bo l’acord a què arribin aquestes dues formacions: “Tenim uns acords de JxSí, però si la CUP força canvis i CDC els accepta, ho acatarem”. El seu paper, durant les negociacions, segons va afirmar, serà animar els altres dos actors a entendre’s.

Cargando
No hay anuncios

L’únic retret del líder d’ERC va ser per a la CUP, ja que creu que personalitza massa en Mas les negociacions i fa passar per davant qüestions gairebé personals a l’estratègia global d’avançar cap a la independència i fins i tot de fer-la virar cap a l’esquerra. De la mateixa manera, la número dos de la coalició, Carme Forcadell, va assegurar a RAC1 que entén que la formació d’Antonio Baños va prometre en campanya que no investiria Mas i que deu lleialtat als seus 336.375 votants, però va recordar que JxSí “ha estat dient durant la campanya que Mas seria el president i ho deu a més d’1,6 milions d’electors”. L’expresidenta de l’ANC va coincidir amb Junqueras que aviat s’assolirà un acord també en aquesta qüestió, tot i que en el procés “l’important és el què i el com, no tant el qui”. “Hi ha moltes coses a negociar, no només qui serà o no president, crec que hi ha moltíssimes coses més molt importants a negociar”, va afegir.

Al seu torn, la CUP va reunir a Montesquiu (Osona) el seu consell polític per analitzar el 27-S i l’estat de les negociacions, però declina fer declaracions públiques fins a la conferència política que organitzen dijous per actualitzar l’estratègia de les converses i valorar-ne l’evolució.

Cargando
No hay anuncios

El debat de les espanyoles

El consell nacional d’ERC, però, va servir també per donar el tret de sortida del debat sobre la fórmula amb la qual es presentarà -o no ho farà- a les eleccions espanyoles, tot i que ahir només es va demanar als quadres que hi comencessin a reflexionar i a recollir les opinions de l’entorn, i pocs van optar per mullar-se. A priori, la possibilitat de no presentar-se té poques opcions, ja que els republicans creuen que CDC no ho voldrà i, a més, seria difícil aconseguir una alta abstenció. I, tot i que ERC no vol consolidar la coalició de JxSí, també tem que, per separat, C’s sigui primera força. El debat, però, està obert i depèn de l’escenari de les negociacions per fer govern. Tot i això, el consell polític de Moviment d’Esquerres sí que va apostar ahir per reeditar la fórmula de JxSí als comicis estatals i ara iniciaran converses amb els altres actors per veure si és possible.