Política08/01/2020

ERC s'obre a negociar els pressupostos de l'Estat si la taula de diàleg "avança"

Calvo defensa que l'entesa per l'abstenció d'ERC implica "poder governar" i "arribar a acords en pressupostos"

Germán Aranda
i Germán Aranda

MadridLa frase que Felip VI va dedicar ahir a Pedro Sánchez quan el socialista va jurar el càrrec com a president espanyol no convidava a l’optimisme. “Ha sigut ràpid i sense dolor. El dolor vindrà després”, responia el monarca a Sánchez, que havia observat que el procés de tants mesos per aconseguir ser investit s’acabava en un acte de “vuit segons”. Però el primer dia del nou govern de coalició, amb els ministres encara per nomenar, dues peces indispensables per a l’estabilitat van enviar missatges optimistes al líder del PSOE: ERC va obrir la porta a negociar també els pressupostos generals de l’Estat si la taula de diàleg avança, i Unides Podem va signar un protocol de coordinació amb els socialistes per preservar la unitat d’acció i prioritzar la imatge d’un govern fort per sobre de les diferències de partit.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La bona sintonia mostrada entre Sánchez i el líder de Podem i futur vicepresident del govern, Pablo Iglesias, durant el debat d’investidura feia que la principal preocupació del PSOE pel que fa a l’estabilitat de la legislatura recaigués en l’independentisme, la baula més treballada i també la més fràgil de la seva investidura a deu bandes. Sense la duresa que va demostrar dilluns Montse Bassa al Congrés -va tractar Sánchez de “botxí” i va assegurar que li importava “un rave” la governabilitat de l’Estat-, la portaveu republicana, Marta Vilalta, va dir que ERC no és al Congrés per “garantir la governabilitat d’Espanya sinó per aconseguir activar una via política per solucionar democràticament el conflicte”. Tanmateix, la dirigent d’ERC va obrir la porta a negociar amb el PSOE la peça clau de la governabilitat: els pressupostos.

Cargando
No hay anuncios

Retirar-se de les causes

ERC, que fa gairebé un any va tombar el govern de Sánchez justament negant-li el suport als pressupostos, ara s’obre a canviar de postura si les negociacions bilaterals Generalitat-Estat donen fruits. “Si aquesta taula de negociació avança, nosaltres ens arremangarem per votar els pressupostos”, va dir Vilalta, que tanmateix va avisar que si durant les negociacions es troben “amb un mur” per part del govern espanyol, “no serà una prioritat contribuir a l’estabilitat” de l’Estat. I quins fruits pot donar? El contingut de la taula encara és una incògnita, però ahir el coordinador nacional d’ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va afirmar a Catalunya Ràdio que una de les coses que posaran sobre la taula de diàleg és “la fi de la repressió” contra l’independentisme i que una de les concrecions que demanaran serà que el govern espanyol es retiri de totes les causes judicials contra l’independentisme.

Cargando
No hay anuncios

ERC alternarà el seu paper de negociadora amb el PSOE amb una oposició dura, i ho va demostrar ahir mateix, poques hores després d’obrir la porta als nous pressupostos del govern progressista. Amb EH Bildu, els republicans van enviar una bateria de 200 preguntes al govern espanyol a través del Senat i del Congrés sobre la repressió i la persecució a l’independentisme. Entre les preguntes, ERC demanava al govern què pensava fer amb Tsunami Democràtic, si li tancaria la web o prendria mesures contra el seu Telegram, en relació al decret digital aprovat fa uns mesos.

Discreció i unitat en la coalició

Si les relacions del govern de coalició amb Esquerra poden ser una muntanya russa, els dos partits que integraran l’executiu van signar ahir un acord per evitar que les seves diferències perjudiquin la cohesió del govern. Per aconseguir-ho, i conscients de les diferents sensibilitats entre el PSOE i Unides Podem, els partits van establir les bases per minimitzar les veus dissonants en un document que estableix que els ministres no podran parlar de temes que afectin carteres que no siguin la seva i en què els dos partits adquireixen el compromís que els seus ministres tindran “la màxima discreció” amb les negociacions i acords que hi hagi al govern.

Cargando
No hay anuncios

Un capítol a part és el Congrés, on els dos grups es donen llibertat de vot en aquells aspectes que no tinguin a veure amb l’acció de l’executiu. Concretament, el PSOE i Unides Podem es comprometen a mantenir unitat de vot en qüestions essencials i relacionades amb l’acció de govern, així com a tenir una comunicació fluida quan hagin de votar postures diferents. Per controlar que es compleixi el pacte, la coalició tindrà dues comissions: una de permanent i una altra dins el Congrés de Diputats.

Ajornat el nomenament del nou gabinet de Sánchez fins a la setmana vinent, doncs, el PSOE i Unides Podem van preferir tancar abans les bases sobre les quals s’assentarà la coalició i el comitè de seguiment del pacte. “Lleialtat, cooperació, corresponsabilitat i estabilitat” seran els principis del govern autoanomenat “progressista”, que actuarà en tot moment “amb diàleg, consens, negociació i bona fe per aplicar el programa conjunt”, segons recull el primer punt del document signat.

Cargando
No hay anuncios

En el segon punt del text, els dos partits subratllen que el govern treballarà “en tot moment amb ple respecte a la Constitució espanyola i a la resta de l’ordenament jurídic”. Un article que adreça un missatge als partits de l’oposició, que han vist en el nou govern de coalició una amenaça per a la unitat d’Espanya, però també per als independentistes, ja que allunya un cop més qualsevol solució que passi per l’autodeterminació. Aquesta és, fins ara, una línia vermella per al PSOE i no tant per a Unides Podem. Una de les discrepàncies entre els dos partits que, segons l’acord, hauran de debatre en la comissió de seguiment. El pacte anticipa que, en cas que hi hagi divergències que no es puguin resoldre aplicant el document, els partits compartiran l’objectiu “de mantenir l’estabilitat del govern i no erosionar la confiança en la coalició”. Evitar, en altres paraules, que el dolor vingui després.

Echenique, portaveu de Podem

El secretari d’acció de govern i acció institucional de Podem, Pablo Echenique, rellevarà Irene Montero com a portaveu d’Unides Podem al Congrés, segons van informar a l’agència Efe fonts del grup parlamentari. “Un honor i un repte”, va afirmar ahir el diputat, molt pròxim al líder del partit, Pablo Iglesias: “En aquest bonic projecte de justícia social, molts cops les persones hem d’assumir reptes il·lusionants i difícils”, va recalcar en una piulada a Twitter. Echenique, que va ser secretari d’organització de la formació lila fins al juny passat, es quedarà al capdavant del grup parlamentari un cop Montero i l’actual portaveu adjunta, Ione Belarra, assumeixin funcions al govern de coalició que Unides Podem formarà amb el PSOE. Farà tàndem amb la portaveu del partit, Noelia Vera.