DRET A DECIDIR LA PROPOSTA DEL PRESIDENT
Política25/11/2014

Mas farà avui una proposta personal suprapartidista

ERC debatrà aquesta setmana amb les seves bases l'oferta del president

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaArtur Mas va estar ahir desaparegut. Ultimava els serrells de la conferència d’avui al vespre, en la qual, com va avançar l’ARA diumenge, concretarà el seu full de ruta immediat: unitat, partits en hibernació i independència. Una proposta “a títol personal” -no abordada ni a CiU ni al Govern- que, segons el seu entorn, el president formula per “no dependre de la baula més feble del procés”: la unitat entre partits, que va definir com a “porcellana fina”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president vincula convocar ja les eleccions, com li van demanar l’ANC i Òmnium, a una “llista de país”. Això implica atraure ERC a un pacte al qual també se sumarien representants de la societat civil però no més forces parlamentàries, atès el no d’ICV-EUiA, la CUP i la direcció d’Unió. El pacte amb Oriol Junqueras permetria a Mas visualitzar a les urnes una àmplia majoria per l’estat propi i li garantiria seguir liderant el procés i la presidència de la Generalitat. Esquerra, la gran interpel·lada i l’única que hauria de sacrificar en unes plebiscitàries, hi rumia. Junqueras i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, finalment seran avui al Fòrum, ja que, tot i que en un principi ho havien descartat, la permanent del partit ho va decidir ahir per oferir una imatge de joc net enmig de totes les crides del sobiranisme cívic a la unitat. La cúpula d’ERC opta per buscar l’aval directe de les seves bases a la resposta que dissabte donaran a Mas al seu consell nacional.

Cargando
No hay anuncios

L’aval de les bases

La seva base electoral, com la de l’ANC -també immersa en un debat intern-, està dividida sobre quina és la millor fórmula. Davant un mes de pressió extrema de Mas, CDC i el seu entorn per la “llista de país”, Junqueras vol aprofitar la unitat entorn la seva persona dins la direcció per traslladar que qualsevol fórmula necessita compromís programàtic i calendaritzat amb la independència. Arribat el cas pensa que, per separat i sense dissoldre’s ideològicament, els independentistes tindran més escons. Busca el suport de les bases i posarà en escena el seu full de ruta d’aquí una setmana. Serà a l’altra punta de la Diagonal, al Palau de Congressos.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras fa equilibris i vol evitar abraçar de nou el president català -per qui se sent traït- i, a la vegada, esquivar l’enfrontament obert. El cos a cos espantaria indecisos, debilitaria el procés i dificultaria reprendre una entesa imprescindible per seguir avançant, segons els seus estrategs. El primer a fer una proposta de full de ruta posterior al 9-N va ser Junqueras, en un acte amb independents i acompanyat també dels corrents d’exsocialistes. Els plans dels republicans passen per pactar punts en comú als programes de les llistes independentistes, un govern d’unitat després dels comicis que exerceixi com a estat sobirà des del primer moment i ratificar el nou estatus a partir del referèndum de la nova Constitució. El full de ruta no exclou pactar coalicions, però des de la base d’un programa i un calendari compartits.

Segons la cúpula d’ERC, que es va reunir ahir a la tarda, Mas i Junqueras no han parlat, motiu pel qual els republicans desconeixen els plans del president i estan convençuts que la conferència donarà el tret de sortida a una campanya de pressió. Els republicans van celebrar l’enquesta d’ahir d’El Periódico, que assenyala que la suma CiU-ERC trauria menys escons que per separat. “Si una llista bipartidista pot reduir l’espai, faríem un trist favor a l’independentisme”, va apuntar la portaveu d’ERC, Anna Simó. CDC assegura que la proposta del president cal llegir-la “més enllà de la suma de sigles”, però ICV ja parlava ahir d’una conferència que serà “un acte de campanya” i avisava que el procés “és de tots”.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, a ERC serà el consell nacional el que ratifiqui o no dissabte el full de ruta i debati el posicionament davant Mas. Els republicans han convocat assemblees comarcals dijous i divendres per copsar l’opinió de les bases. Ha cridat tots els militants i simpatitzants del partit i, segons un dirigent, els “temptejarà” sobre el nou escenari. “Volem escoltar la gent abans del consell nacional i explicar les propostes que ha detallat Junqueras”, diu un membre de la cúpula. En l’últim consell nacional del partit no va aparèixer ni una sola veu que apostés per l’aliança electoral amb CDC. El de dissabte coincidirà amb l’exposició del full de ruta de l’ANC, elaborat amb l’opinió de les assemblees territorials.

Mítings de precampanya

Cargando
No hay anuncios

Un cop tancada la proposta d’ERC, ratificada pel consell nacional i amb la pedagogia interna enllestida, Junqueras farà públic el seu projecte dimarts al Palau de Congressos de Barcelona davant representants del món polític, econòmic i social. I, a partir d’aquí, farà una gira amb actes en totes les ciutats de més de 50.000 habitants per popularitzar també entre l’electorat la seva proposta. Un tour que, a més, serviria d’inici de la precampanya per a uns comicis que els republicans esperen que es convoquin per a la segona meitat de febrer.

Ernest Maragall no vol “unitat en minúscules”

Cargando
No hay anuncios

L’impulsor de Nova Esquerra Catalana (NECat) i eurodiputat en coalició amb ERC, Ernest Maragall, va posicionar-se ahir obertament en contra que l’independentisme faci pinya en una candidatura transversal encapçalada per Artur Mas en unes eleccions plebiscitàries. “Mas ens ofereix una unitat en minúscules”, va etzibar a Catalunya Ràdio. “Volem una unitat en majúscules, que defineixi clarament què farem després de les eleccions”, va reclamar, en línia amb el full de ruta traçat pel líder dels republicans, Oriol Junqueras, i subscrit per figures procedents del PSC i ara integrades en el camp sobiranista sota els paraigües de NECat, Avancem i Socialisme Catalunya Llibertat. Segons Maragall, el president de la Generalitat “es queda curt” amb la idea d’aplegar l’independentisme en una llista unitària en unes plebiscitàries. “És una unitat de curta volada, més en defensa pròpia que de construcció de país”, va objectar Maragall, que espera que la setmana vinent es pugui anunciar una unitat definitiva i orgànica entre les formacions d’exsocialistes.