ERC manté el rebuig a la reforma laboral i aboca la negociació a l'últim minut

El PSC exigeix als republicans que rectifiquin i "no boicotegin" el projecte

BarcelonaEl desenllaç de la negociació perquè el Congrés validi o no aquest dijous la reforma laboral està abocat a arribar a l'últim minut. Aquest dilluns ERC ha anunciat que manté el rebuig a donar els seus vots per tramitar la reforma al·legant que no han aconseguit per ara que el govern espanyol accepti cap de les propostes republicanes per canviar el projecte. "El govern espanyol no es mou", ha constatat la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta. Sense els vots d'ERC, l'executiu de Pedro Sánchez tindria marge per guanyar la votació buscant el suport d'altres partits, però suposaria un trencament de conseqüències incertes per al futur dels altres fronts oberts entre Catalunya i l'Estat, singularment per la taula de diàleg, que continua sense data.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Seguim allà on érem". Aquesta és per a ERC la fotografia del moment. És a dir, que per ara ni el PSOE ni Unides Podem han volgut atendre cap de les demandes republicanes per introduir canvis en la reforma. Ni tan sols han acceptat que la reforma es tramiti com a projecte de llei –i, per tant, s'obri la possibilitat de presentar-hi esmenes– i mantenen que s'ha d'aprovar per decret perquè no s'hagi de tocar ni una coma. "No hem arribat a entrar mai en una negociació de veritat", lamenten fonts republicanes, que conclouen que davant aquest escenari el no d'ERC és inamovible. A més, Esquerra tem que, si eventualment arribés a un acord amb la ministra Yolanda Díaz, d'Unides Podem, aquest probablement no seria avalat pel PSOE. "A vegades no sabem si negociem amb tot un govern o amb uns i altres", ha lamentat Vilalta.

Cargando
No hay anuncios

Si el govern espanyol no vol tocar ni una coma de la reforma i, en canvi, ERC vol modificacions, ¿quin marge hi ha per a l'acord? Una de les opcions, expliquen fonts coneixedores de la negociació, seria que l'executiu de Sánchez comprés una de les propostes dels republicans en diferit. És a dir, que la reforma s'aprovés com està i que, a canvi, més endavant el govern espanyol fes un nou decret específic acceptant la prevalença dels convenis col·lectius autonòmics per davant dels estatals –una mesura que ara no es preveu–. És una demanda que planteja ERC, però també el PNB, un altre dels partits que no ha decidit el sentit del seu vot –també clau–. Tot i això, fonts republicanes insisteixen que això seguiria sent "insuficient" perquè no tindrien la garantia que el PSOE, després, acabés complint.

Mentrestant, els republicans segueixen rebent pressions per donar el seu braç a tòrcer. Aquest dilluns, l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i vice primera secretària d'organització del PSC, Lluïsa Moret, ha fet una crida "explícita i contundent" als republicans perquè no "boicotegin" la reforma laboral. Qui no té cap dubte que rebutjarà la reforma és JxCat, que aquest dilluns ha refermat el seu no perquè "no deroga la del PP ni la precarietat i ni tan sols incorpora les peticions dels socis d'investidura".

Cargando
No hay anuncios

El futur de la taula

Si es concreta el desacord, seria la primera gran fractura aquesta legislatura entre el govern espanyol i un dels seus socis més importants, ERC. Fins ara el nivell d'entesa era notable, exemplificat en l'aprovació dels dos últims pressupostos generals de l'Estat. Si no hi ha acord, el dubte raonable és si això també arrossegarà cap al precipici la taula de diàleg. Esquerra encara no vol fer aquesta lectura. Els republicans admeten que tots els fronts oberts amb Madrid acaben sempre vinculats perquè hi ha un "marc global" d'entesa, però no creuen que el seu no a la reforma laboral suposés també el final de la taula de diàleg. Mantenen, doncs, que el govern espanyol ha d'oblidar-se d'"excuses" i posar una data ja a la pròxima reunió d'aquest instrument de negociació.

Cargando
No hay anuncios