CONFERÈNCIA NACIONAL
Política13/06/2013

ERC ajorna fins a la tardor el debat sobre l'exèrcit en un estat català

La conferència nacional dels republicans no decidirà per quin model optar i celebraran una sessió específica de la matèria per després de l'estiu

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaEl secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, el vicesecretari general d'acció política, Cesc Iglésies, i l'exconseller i coordinador de la ponència de la conferència nacional d'ERC, Joan Manuel Tresserras, han presentat aquest dijous el conclau que celebraran els republicans el 6 i 7 de juliol a l'Hospitalet de Llobregat. Durant la roda de premsa, han explicat que el text que aprovin els militants i simpatitzants d'ERC variarà en alguns aspectes respecte el document original, per exemple, en l'àmbit de seguretat, que "es redactarà millor", segons Tresserras. Una de les opcions que s'hi plantejava –tot i que no era la preferida– era cedir la defensa exterior a França, una opció de la que certs mitjans estatals i partits com el PP han fet mofa. "El tema de l'exèrcit està poc reflexionat", ha reconegut Salvadó, que ha afegit que en la conferència nacional només s'hi exposaran algunes opcions per abordar-lo i es prepararà una sessió específica de debat a la tardor "per aprofundir en aquesta matèria".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Igualment, Iglésies ha afegit que "cap partit a Catalunya hi ha reflexionat i la política de defensa és una qüestió complexa". En aquest sentit, ERC pretén "dinamitzar i obrir debats" i, per tant, no decidiran el juliol si opten per una política de defensa "activa, passiva o de cooperació". Tresserras ha apuntat igualment que ara no s'ha d'abordar el debat per evitar "un risc d'invasió", sinó que els reptes són diferents a temps anteriors i "pocs països s'han plantejat per quin model optar de nou". Així, ha avançat que s'acabarà escollint el que aporti "el mínim d'aparatositat i costos i la màxima eficiència".

Cargando
No hay anuncios

16 debats territorials i 160 esmenes vives

Tot i això, la conferència sí tocarà moltes altres qüestions, com el procés a seguir fins esdevenir independents, les estructures d'estat a construir i quin model de República catalana edificar. "Volem definir de forma molt més seriosa les posicions que ha de prendre ERC", ha apuntat Salvadó, que creu que la conferència aportarà "elements de pressió perquè s'incrementi el ritme" i el 2014 s'exerceixi la consulta i el 2015 tingui lloc "el procés constituent". Fins ara, la ponència s'ha enriquit amb 16 sessions territorials on hi han participat 600 persones i han presentat 198 esmenes, de les quals 160 han prosperat i arribaran a plenari.

Cargando
No hay anuncios

Una de les obsessions d'ERC és tenir a punt la hisenda pròpia per quan s'efectuï la consulta. "Un procés en el que no es poguessin pagar nòmines durant uns mesos estaria destinat al fracàs", ha assegurat Iglésies, que ha afirmat que "tenir una hisenda pròpia per ingressar és relativament senzill, i el que és més complicat és disposar de la base de dades". Si no es pogués recaptar a temps, però, apunta que es podrien "cercar creditors internacionals que apostin pel país", ja que "hi ha molts interessos econòmics instal·lats a Catalunya i potser s'hi poden fer aliances estratègiques".