ERC reclama a JxCat que "doni la cara" i expliqui per què Interior no va rebaixar la petició de pena d'Adrián Sas

Els republicans exigeixen que no es facin servir els serveis jurídics del Govern per a la repressió

ERC reclama a JxCat que "doni la cara" i expliqui perquè Interior no va rebaixar la petició de pena d'Adrian Sas
Xavi Tedó
19/11/2020
2 min

BarcelonaEn plena fractura del Govern per la gestió del coronavirus, ERC ha reclamat aquest dijous a JxCat que "doni la cara" i expliqui per què Interior no va rebaixar la petició de pena de presó per a Adrián Sas, el jove de Vilafranca jutjat pels aldarulls del primer aniversari de l'1-O a Barcelona. El diputat José Rodríguez recorda que Interior va assumir el compromís dels grups parlamentaris d'ERC, JxCat, la CUP i els comuns perquè la Generalitat es retirés de les causes de desordres públics i d'atemptat a l'autoritat, fet que comportava la retirada de la pena de presó, cosa que finalment no va complir. A l'espera del veredicte, Sas s'enfronta a penes que van dels 7 anys de presó que reclama la Fiscalia als 5 i mig que demana la Generalitat.

Rodríguez ha assegurat que la Generalitat "no pot utilitzar la defensa d’un funcionari, en aquest cas un mosso, per introduir elements repressius" perquè "posa en el punt de mira" els moviments socials. En roda de premsa a Vilafranca, la també diputada al Parlament Rut Ribas ha reiterat que els drets fonamentals han d’estar garantits i que el que "no és tolerable" és que per manifestar-se hi pugui haver demandes de presó. "Cal derogar de manera immediata la llei mordassa, una llei que va en contra dels drets de la ciutadania i que és més pròpia d’un estat autoritari que d’un de democràtic", ha afegit.

Tot i que, com marca la llei, la Generalitat està obligada a prestar assistència jurídica a qualsevol treballador seu que hagi sigut agredit i formuli una denúncia, els diputats republicans afegeixen que també està obligada a fer valer els drets fonamentals de la ciutadania. "Aquesta defensa no es pot convertir mai en una eina per a la repressió", insisteix Ribas.

En una entrevista aquest dimecres amb l'ARA, Sas va explicar que va rebre una trucada de JxCat en què li asseguraven que havien arribat a un acord per retirar la denúncia i que podia estar tranquil i lamentava que al final "no complissin la seva paraula".

El jove vilafranquí va atribuir a les pressions dels sindicats policials que la Generalitat es fes enrere i, especialment, al rol que ha jugat en la causa l'inspector de Mossos d'Esquadra Jordi Arasa, un dels agents ferits aquell dia. Després de ser apartat dels antiavalots al juny al ser condemnat per lesions per cops de porra en el desallotjament del 15-M de la plaça Catalunya de Barcelona, Arasa va ser nomenat dimecres cap dels Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (Tedax).

stats