ERC, JxCat i la CUP consoliden una negociació a dues velocitats

Els republicans s'aproximen als cupaires pel que fa als Mossos, però la negociació amb Junts sobre el Procés va més lenta

El ple del Parlament la setmana passada
i Quim Bertomeu i Núria Orriols
01/03/2021
3 min

BarcelonaAquest dimecres farà dues setmanes que van començar les negociacions d'investidura i, malgrat que tot els implicats segueixen asseguts a la taula i no hi ha res trencat, encara no hi ha resultats tangibles. El que sí que s'ha consolidat aquests 14 dies és un esquema de negociació a dues velocitats. D'una banda, ERC i la CUP mostren sintonia en quins han de ser els canvis en el model policial català, un dels temes clau per desencallar el mandat. De l'altra, ERC i JxCat segueixen buscant un acord sobre l'estratègia a llarg termini que ha de tenir el Procés i, en aquest cas, no transcendeix cap concreció de les converses i el ritme és més lent del que desitgen els actors. Dues negociacions, dos ritmes i una investidura pendent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En unes converses en què tothom s'ha imposat la màxima discreció, aquest dilluns els cupaires i els republicans han escenificat que han començat a entrar en matèria. La cap de llista de la CUP, Dolors Sabater, ha explicat en una entrevista a TV3 que ERC els havia acceptat tres qüestions capitals: que no s'utilitzin més bales de foam com les que s'han vist en els aldarulls dels darrers dies, que la Brimo no participi en desnonaments i que la Generalitat es retiri de les acusacions contra independentistes. Des d'ERC han rebaixat que es tracti d'un pacte tancat, però sí que han admès que s'ha parlat dels tres temes i que són "línies de treball" de les quals caldrà estudiar la viabilitat. La secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, s'ha mostrat convençuda que arribar a un consens serà "possible". "Amb la CUP va bé", resumeixen fonts republicanes coneixedores de les negociacions, que es mostren convençudes que ben aviat arribaran senyals que hi ha sintonia també pel que fa les polítiques socials que han de servir per fer front a l'impacte de la crisi. El tema policial serà clau per arribar a un acord i també un dels aspectes més delicats. Aquest mateix dilluns el conseller d'Interior, Miquel Sàmper (JxCat), s'ha mostrat crític amb els cupaires per no condemnar els aldarulls, però ha admès que no podia ser més vehement en els seus retrets per les negociacions d'investidura: "Jo no vull trencar res".

Entre ERC i JxCat la cosa canvia. En aquest cas hi ha menys senyals sobre el ritme en què avancen les converses i les fonts consultades de Junts admeten que són més "lentes" del que voldrien. "Hi ha poca concreció", assegura un consultat, que demana a Esquerra que clarifiqui què vol fer en aquest mandat. El partit de Carles Puigdemont s'ha imposat parlar abans d'estratègia amb els republicans que dels càrrecs de Govern i això implica que en poc més d'un mes han de resoldre bona part de les discrepàncies dels darrers tres anys. El seu objectiu, asseguren, és evitar una altra legislatura de picabaralles. Per això, una de les claus, a parer de JxCat, és determinar l'estratègia a Madrid i "blindar" la sobirania del Parlament, que durant aquest mandat consideren que ha estat "submís". En aquest sentit, accepten explorar els fruits que pugui donar la taula de diàleg pactada entre ERC i el PSOE (tot i que esperen que hi hagin alguns canvis), però també volen pactar què s'haurà de fer quan es constati que no hi ha resultats. No parlen de posar dates concretes al Procés –rebutgen terminis com el de divuit mesos–, però sí tenir una estratègia alternativa si la negociació del govern espanyol no acaba amb un referèndum acordat. La consigna a Junts és que ha de ser la legislatura del "preparem-nos", en al·lusió al full de ruta que va aprovar el Consell per la República, per exercir de nou la unilateralitat.

Des d'ERC, però, no volen parlar de límits. El mètode que volen aplicar és el que va quedar reflectit en l'últim llibre sobre estratègia que van fer el president del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira –Tornarem a vèncer (Ara Llibres)–. Allà defensen prioritzar la via del diàleg, però admeten que la paciència amb l'Estat "no pot ser infinita" sense concrecions. Així, ara a Esquerra li agradaria aplicar la mateixa filosofia en l'acord d'investidura amb JxCat: acceptar que l'aposta per la negociació amb el govern espanyol ha de tenir un cert límit, però no reflectir-ho en cap termini temporal.

Aragonès farà una conferència dijous

Els republicans han començat a mostrar símptomes aquest dilluns de tenir una certa urgència per tancar carpetes de la negociació. Primer, Vilalta ha defensat que "cada dia que passa sense un acord qui hi surt perdent és la gent i el país", ja que la Generalitat no pot tornar a posar-se en marxa a ple rendiment. Segon, ha anunciat que el principal aspirant a la investidura, el republicà Pere Aragonès, entrarà en acció el dijous fent una conferència sobre quines haurien de ser les "línies mestres" de la pròxima legislatura. Una manera de marcar perfil a vuit dies de la primera data límit: la constitució del Parlament el 12 de març.

stats