La legislatura catalana

ERC i Junts eixamplen la seva esquerda però sense un horitzó de trencament

Els republicans confien en esgotar la legislatura tot i l'amenaça d'una crisi al Govern pel cas Borràs

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, En un acte recent a les portes de la cambra.

BarcelonaLes relacions entre Esquerra i Junts no són mai senzilles, però els missatges aquest cap de setmana del partit de Laura Borràs al seu congrés eixamplen una mica més l'esquerda entre els dos partits. L'endemà del conclave, els republicans han agafat la paraula i s'ha constatat que les diferències entre els socis de govern són profundes en tres dels grans àmbits de la legislatura: la taula de diàleg, el cas que afecta la presidenta del Parlament i la política fiscal. Pot això trencar el Govern? "Si algú té ganes de fer soroll que prengui les decisions més oportunes", ha dit la secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta. Malgrat aquesta situació, ni els uns ni els altres volen fer efectiu el divorci. Els d'Oriol Junqueras confien igualment en poder acabar el mandat i Junts també ha descartat aquest cap de setmana trencar la coalició de govern de forma imminent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el congrés d'aquest cap de setmana ha quedat clar que Junts descarta ser a la reunió de la taula de diàleg a finals de juliol i que, a més, la dona ja per liquidada. "Busca anestesiar l'independentisme", ha insistit aquest dilluns el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Esquerra, en canvi, considera que just ara s'obre una nova oportunitat per fer-la avançar, i es mostra convençuda que hi haurà acords –que no precisa– en matèria de "desjudicialització". És per això que aquest dilluns els republicans han llançat uns quants dards als seus socis: "Lamentem que n'hi hagi que es dediquen més a menystenir i atacar l'espai de negociació que a contribuir-hi amb solucions i propostes".

Tampoc milloren les coses si del que es tracta és de fer una aproximació al cas Borràs. Si per a Junts la presidenta del Parlament ha de continuar en el càrrec malgrat el cas judicial que l'afecta, per a ERC hauria d'apartar-se temporalment fins que es conegui el veredicte del jutge. Vilalta ha avisat aquest dilluns que per al seu partit l'escrit de la Fiscalia de dijous passat –en què l'acusa de prevaricació i falsedat documental i retira els delictes de malversació i frau administratiu– "no ha canviat la situació", ja que la prevaricació és considerada un delicte relacionat amb la corrupció. Tot i que encara no han precisat si són partidaris de suspendre-la del càrrec aplicant-li el reglament del Parlament, sí que, ara mateix, consideren que no hauria de continuar per iniciativa pròpia.

"Seria un error garrafal", ha advertit aquest dilluns Jordi Turull, que ha tornat a inscriure el cas que afecta la presidenta del Parlament en el marc de la "repressió de l'Estat". "No s'ha de fer el joc [als tribunals] per acabar tenint un Parlament al gust de les togues i les clavegueres. És una persecució política i no hi podem posar la catifa vermella", ha assegurat, a més d'admetre sense revelar-ne detalls que en va parlar amb la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, quan s'hi va reunir recentment a Suïssa.

Finalment, aquest cap de setmana s'ha obert un nou front. Junts s'ha mostrat partidari d'eliminar l'impost de successions i rebaixar els tipus més alts de l'IRPF del 50% al 45%. I aquest és un tema que no ha agradat a ERC, contrària a fer aquest pas. Els republicans ja han advertit que ni s'ho plantegen, perquè, segons han recordat, no se'n diu res al pla de Govern. La qüestió no és menor, ja que està per veure si això pot influir en la negociació dels pressupostos que prepara el conseller d'Economia, Jaume Giró, malgrat que des de Junts també reconeixen que es tracta d'un objectiu que només es podrà portar a la pràctica si obtenen les majories necessàries a l'executiu i al Parlament.

Pressió a Esquerra per Borràs

Amb aquests ingredients, la pregunta del milió és si el Govern i la legislatura tenen alguna mena de futur. Malgrat les crítiques creuades dels dos actors, no hi ha símptomes seriosos de trencament. Ni Junts té data per plantejar a la seva militància si cal deixar l'executiu –el seu full de ruta inclou una consulta sense dates per decidir-ho en funció de l'auditoria sobre el pacte que estan fent–, ni ERC considera que les diferències siguin prou substancials per engegar a rodar la legislatura. "Hi ha molt pla de govern a complir i considerem que fins que no estigui tot fet s'ha d'esgotar la legislatura", ha afirmat Vilalta, que també ha considerat que entra dins d'una certa normalitat que dos partits diferents acabin topant. Turull, al seu torn, també ha dit a Catalunya Ràdio que és normal que Junts i Esquerra discrepin perquè són partits diferents. No sembla, per tant, que ningú tingui incentius per fer el pas decisiu.

Sigui com sigui, ara mateix el cas Borràs és l'amenaça més immediata que condiciona l'estabilitat de l'executiu català. No només tenen posicions irreconciliables, sinó que ERC comença a rebre pressions perquè mogui fitxa i intenti fer efectiva la suspensió de la presidenta del Parlament. Aquest cap de setmana era Jéssica Albiach (comuns) qui exigia a ERC que "acabi d'empènyer" si Borràs no plega, al mateix temps que la CUP li demanava "què fer" davant la qüestió. Tot i això, des d'Esquerra no treballen amb una decisió a curt termini, ja que creuen que el judici oral no quedarà formalment obert fins a la tardor. Falta veure ara si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya treballa amb el mateix calendari.

stats