El català a les aules
Política18/05/2022

ERC i Junts es donen més marge per al pacte sobre el català tot i l'ultimàtum

Negocien una nova llei que rebutja el 25% en castellà a l'educació

BarcelonaEsquerra, el PSC i els comuns van llançar dimarts un ultimàtum a Junts perquè en 24 hores se sumés de nou al pacte per reformar la llei de política lingüística, però aquest dimecres no ha acabat passant res. A les 18 hores ha tancat el registre al Parlament i no s'ha entrat cap proposta per desbloquejar el conflicte. Els quatre partits han decidit donar-se més marge per intentar arribar a un pacte sobre el català i la negociació ara mateix és principalment entre Esquerra i Junts.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al llarg de la jornada s'han intensificat les converses en dos fronts. Per una banda, mirar de tancar el decret llei que ha d'aprovar el Govern i que, com va avançar l'ARA, rebutja explícitament els percentatges sobre l'ús de les llengües en l'àmbit educatiu. Per l'altra, impulsar una nova norma al Parlament per intentar respondre la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa el 25% en castellà a l'escola. És a dir, aparcar definitivament la reforma de la llei de política lingüística que incloïa el castellà també com a llengua d'aprenentatge i fer una nova llei. La norma, segons ha pogut saber l'ARA, imitaria el decret i també diria que no hi poden haver percentatges lingüístics a les aules.

Cargando
No hay anuncios

El punt més calent de les converses gira entorn d'aquesta llei de nova creació. La idea és tancar un primer acord entre la coalició de Govern i després estendre'l al PSC, els comuns i la CUP. També a les entitats prollengua que no van avalar l'acord a què en un primer moment van arribar aquestes formacions polítiques al març –menys els cupaires– per respondre a la sentència i que algunes –com Plataforma per la Llengua– van criticar al considerar que incloïa el castellà com a llengua vehicular.

Les negociacions s'estan fent a contrarellotge, ja que el TSJC ja ha dictat l'execució forçosa de la sentència del 25% a tots els alumnes del sistema educatiu i ha donat a la Generalitat 15 dies hàbils per fer-ho –que s'acaben el 31 de maig–. Abans d'aquesta data, el Govern vol intentar diverses mesures –el decret i la llei– per intentar frenar-ne l'execució i evitar els percentatges sobre l'ús del castellà a l'escola. Qui tindrà l'última paraula sobre si això compleix o no la sentència és el mateix tribunal, però fonts coneixedores de la negociació argumenten que si s'aprova una norma amb rang de llei –ja sigui una proposició o un decret del Govern– passaran la pilota al Tribunal Constitucional (TC). Així, diuen que hi haurà un conflicte entre el que diu el TSJC en la sentència i el que aprovi el Parlament, que és el competent en matèria educativa i les normes del qual només es poden recórrer al Constitucional. I és al Constitucional on el Govern confia en poder derrotar definitivament els percentatges a l'escola.

Cargando
No hay anuncios

Pendents del Govern

Però per arribar a la fase del TC encara queda molt. El primer estadi és aconseguir pactar el decret i la nova llei. El decret sembla el menys problemàtic. Pel que fa a la nova normativa, fonts de JxCat i ERC coincideixen que assegurar que segueixen "treballant" amb possibilitats d'acord. Si arriben a un pacte, llavors serà el moment de traslladar-lo al PSC i als comuns per veure si l'avalen. Fonts d'aquests dos partits de l'oposició asseguren que no es tanquen a donar-hi suport, però diuen que primer volen mirar el contingut de la proposta. Quan el registre del Parlament ha tancat, no havien de rebut cap document. "Sense veure el contingut del text no ens podem pronunciar", argumentava un dels negociadors d'aquests dos partits. Qui podria tenir més reticències a aprovar una nova llei que rebutgi explícitament els percentatges seria el PSC, però ara mateix no es tanca a res. Finalment, doncs, l'ultimàtum ha quedat en paper mullat, però les possibilitats d'un pacte ampli sobre el català es mantenen.

Cargando
No hay anuncios