ASSASSINAT LLUÍS COMPANYS
Política16/12/2013

ERC demana a la jutge argentina que investiga els crims franquistes que porti el cas des de Barcelona

Tardà vol que Servini exigeixi a Espanya, França i Alemanya la documentació jurídica sobre l'assassinat de Companys i comenci a entrevistar testimonis

ò. Gelis
i ò. Gelis

BarcelonaERC demanarà a María Servini, la jutge que va acceptar la querella presentada pels republicans per l'assassinat de Lluís Companys en el marc del cas que instrueix contra els crims del franquisme, que es traslladi a Barcelona per iniciar la seva investigació. Així ho ha anunciat aquest dilluns a la tarda en roda de premsa el diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, que ha explicat juntament amb l'advocat César Sivo –que porta el cas dels republicans a l'Argentina– en què consistirà aquesta segona fase del procés.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els advocats d'ERC demanaran a María Servini, que requereixi als estats espanyol, francès i alemany la informació i documentació jurídica sobre l'assassinat de Companys, segons ha explicat Sivo, i que prengui declaració "dels testimonis i de les persones que es creguin oportunes", sense especificar més noms per part de l'advocat. La jutge treballaria des de l'ambaixada argentina de Barcelona i Madrid, "per tal que l'estat espanyol no posi traves ni barreres al procés d'investigació dels crims comesos". L'advocat ha explicat que aquest procediment és habitual per investigar crims comesos per dictadures, "un fet en el qual l'Argentina malauradament hi té força experiència", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Tardà ha admès que serà "un procés llarg i dificultós", però s'ha mostrat convençut que la "querella tirarà endavant", ja que compta "amb la complicitat de la justícia argentina". De fet, el diputat republicà ha reconegut que va quedar "molt sorprès que la querella s'admetés tan aviat". Per Tardà, la investigació servirà per "desmuntar el model d'impunitat" que "fa d'Espanya una anomalia entre els països democràtics, per no reconèixer les víctimes de la seva dictadura, i per demanar responsabilitats a l'estat espanyol per haver-ho ocultat". "Estem fent una feina que s'hauria d'haver fet fa trenta anys, i tot just ara estem obrint el meló", ha avisat Tardà "per a tots aquells que creien que els seus crims feixistes acabarien impunes".