ERC ja negocia la investidura d'Aragonès amb els comuns
Els d'Albiach insisteixen que volen ser al pròxim Govern mentre que els republicans en són reticents
BarcelonaPrimer contacte presencial entre ERC i els comuns per explorar un acord d'investidura. La reunió hauria sigut impensable fa només uns dies, però ara es veu com una conseqüència lògica de la decisió d'Esquerra de posar punt final a les negociacions amb JxCat per fer un govern de coalició. Republicans i comuns s'han emplaçat a continuar parlant els pròxims dies per intentar tancar un acord abans que s'acabi la setmana. De fet, tenen previst tornar a trobar-se aquest dimarts amb la vista fixada en la possibilitat que els 8 diputats dels comuns facin confiança a Pere Aragonès. Una suma insuficient en cas que JxCat decidís votar-hi en contra.
La trobada s'ha celebrat al Parlament i ha servit com a primer tempteig de les dues parts. Per part dels republicans hi havia Josep Maria Jové, Marta Vilalta i Laura Vilagrà, i per part dels comuns David Cid, Susana Segovia i Lucas Ferro. Un dels punts de sintonia és que els dos grups volen un acord per la via ràpida –"Com més ràpid millor", coincideixen–. També, que ja tenen els cinc àmbits programàtics sobre els quals volen tancar el pacte: acció climàtica –o transició ecològica–; salut; recuperació econòmica; feminismes, i diàleg amb l'Estat. A favor de l'acord també hi ha el fet que els comuns no tenen inconvenient que ERC ja tingui un pacte previ d'investidura amb la CUP, perquè consideren que també és un aval a la taula de diàleg Generalitat-Estat i en cap cas abona la unilateralitat. Aquest dilluns al matí el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, assegurava que els dos anys de marge que cupaires i republicans han donat a la taula de diàleg seran suficients per no haver d'obrir un nou "embat" amb l'Estat, tal com s'explicita en l'acord entre ERC i la CUP: "Si la taula de diàleg s'activa no fallarà. No haurem de plantejar un escenari que no es donarà".
L'entrada al Govern dels comuns, el punt de discrepància
Però també tenen discrepàncies. Els comuns han plantejat que voldrien formar part de l'executiu, mentre que els republicans no en són partidaris i prefereixen tenir-ne només el suport des del Parlament. Quin és, doncs, el punt de conflicte? ERC vol els 8 vots dels comuns per investir Aragonès, però encara que eventualment els aconseguís, no en tindria prou i continuaria necessitant els vots de JxCat. Els republicans saben que, si accepten tenir consellers dels comuns, el suport de JxCat encara serà més complicat. Així, Esquerra espera teixir tres acords diferents: un amb la CUP –ja el té–; un amb els comuns –ha començat aquest dilluns– i un altre amb JxCat. Serien tres acords programàtics, és a dir, sobre què ha de fer el Govern futur, però en cap dels casos implicaria designar consellers d'altres partits.
Els comuns, que ja van estar negociant infructuosament amb ERC després del 14 de febrer, han transmès als republicans que volen ser al pròxim executiu. "És molt millor un executiu de 41 diputats que un de 33", ha insistit aquest dilluns al matí Jéssica Albiach, en una entrevista a TVE. Ara bé, tampoc n'han fet condició sine qua non. "No posarem línies vermelles quant a fórmules", apunten fonts de la formació, que insisteixen en remarcar que aquesta qüestió la volen debatre al final. És a dir, s'obren a donar els seus vots a Aragonès sense entrar al Govern. Malgrat que ho neguin, sí que hi ha un escull important: només votaran Aragonès si tenen la garantia que JxCat no serà partit de Govern ni a l'inici ni a la meitat de la legislatura. Per això, insten al PSC a fer un pas endavant per evitar que el futur Govern estigui "condicionat" per Junts. De tota manera, entre les bases dels comuns i de Podem hi ha opinions per a tot: n'hi ha que defensen no donar suport a la investidura de Pere Aragonès si En Comú Podem no entra al Govern, mentre que n'hi ha que avalen quedar-se fora de l'executiu si es garanteixin els punts programàtics pactats.