ERC manté obert el debat sobre la investidura de Sánchez i descarta una consulta interna

Denuncien que les institucions europees "no mouen ni un dit" per "defensar els drets dels ciutadans"

ERC manté obert el debat sobre la investidura de Sánchez i descarta una consulta interna
Ruth Pérez Castro
01/07/2019
4 min

BarcelonaLa investidura del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, continua a l'aire davant la manca de suports que apleguen els socialistes. En aquest atzucac, els partits independentistes amb representació al Congrés continuen amb el debat intern sobre el seu posicionament. Els republicans, per la seva banda, reiteren mà estesa cap al govern espanyol en funcions per iniciar un diàleg per trobar una "solució democràtica" al conflicte català. "La nostra posició no ha canviat", ha assegurat aquest matí la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha destacat que "és una constatació" que els "gestos" des dels diversos governs i les institucions espanyoles en els últims mesos "han estat inexistents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La pregunta no és què farà ERC, sinó què farà Sánchez per ser investit", ha reblat Vilalta. En aquest sentit, i a les portes d'una primera sessió d'investidura que podria resultar fallida per al candidat socialista, els republicans fien el sentit del seu vot a les actituds que mostri el govern en funcions. "Com pot ser que una persona que vol ser president del govern espanyol actuï amb tanta irresponsabilitat?", ha lamentat la portaveu en al·lusió als resultats de l'últim cicle electoral. I ha afirmat: "Des d'ERC continuarem apostant pel diàleg".

Des del PDECat, el seu president, David Bonvehí, ha deixat la decisió en mans dels set diputats de JxCat a Madrid. "La decisió sortirà del consens dels set diputats de JxCat i dels òrgans de coordinació de JxCat, amb els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont", ha explicat aquest dilluns en roda de premsa. El partit es debat entre l’abstenció, que defensen obertament els tres presos polítics del grup del Congrés, i el vot en contra pel que optaria, per exemple, la portaveu, Laura Borràs.

L'argument d'ERC de posar en valor els resultats del 28 d'abril per forçar el president espanyol en funcions a seure a la taula de negociacions ja el va expressar el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès. "S'han acabat les excuses del govern espanyol per no seure a la taula i trobar una solució política a un problema polític", va subratllar Aragonès dissabte.

En qualsevol cas i malgrat que el debat en el si de la formació continua obert, els republicans refusen la possibilitat d'obrir una consulta entre les bases per definir la seva posició per a la investidura. "Aquest tipus de decisions es prenen sempre des dels òrgans interns", ha destacat Vilalta, en referència a l'executiva i al consell nacional d'ERC. "Quan ho fem, escoltem al màxim el sentiment de la militància i dels simpatitzants que ens han votat", ha matisat, i ha afegit: "Quan arribi el moment, els òrgans interns prendrem la decisió havent escoltant totes les opinions".

ERC carrega contra Europa

A poc menys de 24 hores perquè l'independentisme es manifesti al cor de la Unió Europea, a Estrasburg, ERC ha carregat contra l'estat espanyol: "Continuen amb la fòbia a la democràcia", ha denunciat la portaveu. I ha insistit: "Fan tot el possible perquè una part dels representants del poble de Catalunya no puguin recollir l'acta i seure amb els seus col·legues europeus".

"L'Estat atempta, una vegada més, contra la democràcia", ha etzibat Vilalta, que també s'ha mostrat decebuda respecte a la posició de les institucions europees, a qui ha acusat de "mirar cap a una altra banda" i de "no moure ni un dit per defensar els drets de la ciutadania". Uns fets, ha dit, que "atempten contra els valors fundacionals de la Unió Europea".

Les crítiques dels republicans arriben el mateix dia que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha admès a tràmit el recurs que l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín van presentar davant l'òrgan judicial per demanar mesures cautelars perquè se'ls reconegui com a eurodiputats. En el cas de l'exvicepresident Oriol Junqueras, és el Tribunal Suprem qui, a hores d'ara, té la pilota sobre la seva teulada, ja que s'haurà de pronunciar sobre la possibilitat de consultar al Tribunal d'Estrasburg respecte a la immunitat del líder d'ERC.

"No hi ha cap motiu jurídic per impedir que Junqueras vagi a recollir la seva acta de diputat a l'Eurocambra", ha destacat la portaveu, recordant que sí va poder-ho fer en el cas de l'acta al Congrés de Diputats. "Només hi ha causes polítiques, emocionals i de venjança", ha denunciat.

Negociacions al territori

En clau nacional, els republicans han posat en valor la tasca de l'equip negociador que està tancant els acords a les diputacions i ha negat que un eventual pacte amb els socialistes pugui ser nociu per a l'independentisme. En aquesta línia, Vilalta ha pres l'exemple de l'Ajuntament de Barcelona i ha recordat que "van ser els socialistes qui van vetar les negociacions". "Nosaltres ens vam oferir a Colau per parlar amb els socialistes si era necessari", ha destacat Vilalta, i ha advertit: "va ser el mateix Collboni qui ens va vetar". "Cap lliçó per part dels socialistes", ha llançat.

No obstant això, ERC ha insistit que "tenen una aproximació global" arreu del territori amb Junts per Catalunya i que és "vàlida per a totes les institucions del país". En nom de la formació, Vilalta ha explicat que l'objectiu dels pactes és "defensar els drets socials" i "posar-los al centre de les institucions".

stats