ERC insta la CUP a una "aliança estratègica" per evitar la "sociovergència"

Rovira defensa la taula de diàleg com un "pols" a l'Estat i el referèndum com la "millor eina" per assolir la independència

3 min
Imatge de l'acte d'Esquerra a la Llotja de Mar de Barcelona: Oriol Junqueras i Marta Rovira conversen telemàticament

BarcelonaQuan les negociacions amb la CUP per aprovar els pressupostos pengen d'un fil, Esquerra ha volgut fer una crida als anticapitalistes perquè no es despengin del suport al president, Pere Aragonès. En un acte organitzat a la Llotja de Mar de Barcelona aquest dissabte, amb unes tres-centes persones, el líder del partit, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, han instat els cupaires a fer una aliança "estratègica" per evitar la "sociovergència". Una manera de pressionar-los de cara a la decisió que han de prendre aquesta setmana que ve sobre si presenten esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat i intentar mantenir viva la negociació per fer un país "verd", "feminista" i que garanteixi els "drets socials", ha dit Marta Rovira.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un model diferent de la "sociovergència", ha afegit Junqueras, que l'ha definit com a "caduc", "enyorat pels de sempre" i que ha aplanat el terreny a la "corrupció". Junqueras ha vingut a dir, però, que aquest model encara es posa en pràctica a la Diputació de Barcelona, on governen el PSC i Junts, i a l'hora de reclamar l'ampliació de l'aeroport del Prat, que també han reclamat aquests dos partits. "Hem d'aliar-nos amb qui compartim la defensa d'un model alternatiu", ha defensat, tot i compartir l'executiu de la Generalitat amb JxCat.

Negociació amb l'Estat

En una conversa telemàtica, els dos màxims dirigents de la formació han refermat la seva estratègia del diàleg i la negociació amb l'Estat com la millor manera d'acostar-se a l'objectiu de la República, però també han posat èmfasi en la necessitat d'un nou referèndum com la "millor eina" per fer-la possible. Sense posar calendari a la nova consulta, com vol la CUP, han instat a identificar les "fortaleses" i les "febleses" de l'1 d'Octubre per "preparar-se millor" i ha definit la taula de diàleg –de la qual Junts i els cupaires reneguen– com un "pols democràtic" a l'Estat. Per a Junqueras, la negociació és una "confrontació" d'idees que ha de servir per guanyar legitimitat democràtica a fora i perquè el govern espanyol s'hagi de mullar per plantejar una proposta per a Catalunya.

Esquerra s'ha refermat d'aquesta manera en l'aposta estratègica dels últims anys, aprofitant que fa deu anys que Oriol Junqueras i Marta Rovira són al capdavant del partit, i ha tornat a posar èmfasi en el referèndum. Ara bé, d'una manera diferent de la dels cupaires: els republicans van rebutjar, amb Junts –que defensa el resultat de l'1-O–, posar data a un nou referèndum unilateral aquesta legislatura. De fet, els republicans situen ara els esforços en el referèndum pactat.

Davant les crítiques dins l'independentisme sobre el seu rumb, Junqueras i Rovira han reivindicat el pedigrí sobiranista del partit des del seu naixement. El líder republicà, per exemple, ha fet gala que Esquerra va ser l'únic partit que durant la Transició no va ser legalitzat per les primeres eleccions després de la dictadura i també ha recordat que van demanar el no en el referèndum de la Constitució. A l'hora de parlar d'història –el líder de partit n'ha fet referències constants– també ha reivindicat la proclamació de la República de l'any 1931: "El nostre partit va néixer proclamant la República Catalana", ha dit el líder d'Esquerra.

Rovira també s'ha encarregat de defensar els valors feministes i ha posat èmfasi en el fet que és la primera secretària general que tenen els republicans i en la necessitat d'actuar de manera "radical" contra la violència masclista des de les administracions. És per això, ha dit, que ERC ha creat una conselleria de Feminismes.

Els consellers d'Esquerra han participat en l'acte.

Defensa del català

Els republicans han aprofitat l'acte per respondre a la Moncloa, que aquest dissabte ha posat en dubte que garanteixi una quota del català a la llei audiovisual. "El català no es toca", ha proclamat Marta Rovira, mentre que Oriol Junqueras ha sigut l'encarregat d'enviar el missatge al PSOE asseverant que no tancaran acords, tampoc "pressupostaris", si no es respecta el català. "Tenim el deure de preservar la llengua i ho farem", ha sentenciat.

L'acte d'Esquerra s'ha pogut llegir en clau externa, però també interna per enviar un missatge de cohesió a la militància. Era el primer acte que feia el partit després de la desaparició de les restriccions per la pandèmia i ha comptat amb les primeres espases. A part de Rovira i Junqueras, hi havia la secretària general adjunta, Marta Vilalta; el cap de files al Congrés, Gabriel Rufián, i els consellers del Govern. No hi era el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que demà ha de ser a Glasgow per la cimera del clima.

stats