Política Act. fa 28 min

ERC hauria pagat 50.000 euros pel silenci dels joves que van enganxar els cartells contra els Maragall

La investigació de l'ARA va destapar tot l'entramat de l'estructura B del partit que va permetre la campanya denigrant

ARA
3 min
Imatge dels cartells contra els Maragall que s'han penjat en diverses seus d'ERC

BarcelonaL'exclusiva del diari ARA que els cartells contra els Maragall van sortir de les mateixes files d'ERC i que el partit tenia una estructura paral·lela per fer campanya bruta ha provocat reaccions i dimissions, com la del viceconseller del Govern Sergi Sabrià –que coordinava el grup paral·lel–. Ara La Vanguardia ha accedit a l'informe policial que va investigar l'afer dels cartells, que va quedar arxivat. Segons les conclusions que desgrana, la formació hauria pagat 50.000 euros als tres joves que van executar l'encartellament per obtenir el seu silenci, cosa que els republicans han negat a través d'un comunicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mètode amb què ho va fer Esquerra és el que l'ARA ja havia explicat: a través de l'empresa afí Relevance, després que la formació els passés les factures. Els diners s'haurien abonat fraccionats en deu factures falses. Una manera de funcionar habitual per a totes les iniciatives de comunicació de l'estructura creada al marge de l'oficial per a les campanyes sense el logo d'ERC, com ara l'enviament de mariachis a la seu de Junts quan aquest partit estava decidint internament sobre la continuïtat a l'executiu del país. El mateix Sabrià va reconèixer en la roda de premsa de dimissió l'execució de la campanya contra Junts o una de disfresses de sardines a Rodalies, i ho va justificar perquè a parer seu ho fa tothom, tot i que va negar tota responsabilitat pels cartells.

Ara bé, ERC ha difós un comunicat en què nega aquest pagament: "En cap cas s’ha fet cap pagament per silenciar l’acció dels cartells ni l’elaboració de presumptes factures falses". I el text afegeix que els pagaments als proveïdors són "transparents". A més, assegura que "les informacions apunten també a un intent de xantatge que esperem poder esclarir".

La investigació d'un any de l'ARA no només ha destapat el paper d'un militant de l'Anoia com a executor, sinó l'existència d'aquesta estructura B dins l'àrea de comunicació, que tenia Sabrià al capdavant, tot i que també en formaven part l'exvicesecretari de comunicació Marc Colomer i l'exdirector de comunicació Tolo Moya. Quan l'incident dels cartells va arribar a la direcció, Moya va ser apartat, però es va tapar el cas. Arran de la publicació a l'ARA, l'exlíder dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall va assenyalar directament Moya, però l'exdirector de comunicació s'ha defensat amenaçant de donar més detalls, com ara qui en va ser l'ideòleg. En aquest sentit, s'ha obert una investigació interna dins el partit. El pròxim dimarts serà el torn de Moya de declarar a la comissió d'ètica creada per dirimir el cas, que ha esclatat en ple enfrontament intern pel lideratge d'Esquerra després de la patacada del 12-M.

Precisament, Sabrià, del sector de Marta Rovira, va atacar directament Oriol Junqueras en la seva roda de premsa de comiat acusant-lo d'"enfangar" i assegurant que "la conclusió és que hi ha qui no li importa el partit, ni la militància ni la ciutadania, només l’ambició i el desig personal de controlar una organització per fer-se-la a mida". Sabrià també va revelar que no parlava amb l'expresident del seu partit des de la patacada a les eleccions espanyoles del 2023. Aquest dissabte Junqueras celebra un acte amb militants a Montcada i Reixac amb aquesta polèmica sobre la taula. L'expresident del partit ha negat que ell sabés res del cas dels cartells, però la portaveu de la formació, Raquel Sans, i el mateix Sabrià l'han contradit afirmant que tots els membres de la direcció en van ser informats.

stats