Política18/12/2020

ERC guanyaria les eleccions del 14-F amb 35 diputats però JxCat retalla distàncies, segons el CEO

Els de Puigdemont podrien obtenir fins a 32 escons i el PSC seria tercer amb 25 parlamentaris

Marc Toro
i Marc Toro

BarcelonaERC es manté al capdavant en la cursa de les eleccions del 14 de febrer però perd força en benefici de JxCat, que retalla distàncies amb els republicans. Així es desprèn de l'enquesta publicada aquest divendres pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que dona 35 escons als d'Oriol Junqueras (n'obtenien fins a 37 a l'últim baròmetre) i entre 30 i 32 als postconvergents (28-30). En tercer lloc se situa el PSC, amb 25 diputats, dos més que els que obtenien per la forquilla alta en l'anterior enquesta i vuit més dels que té ara, i Cs cauria de la primera posició i els 36 representants actuals al quart lloc, amb entre 14 i 16 escons.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta, fet per telèfon a 1.500 persones entre el 25 de novembre i el 7 de desembre del 2020, és prèvia al pacte entre la CUP i Guanyem, el partit de l'exalcaldessa de Badalona Dolors Sabater, però els cupaires en surten reforçats i es podrien situar com a cinquena força al Parlament, amb 8-9 escons, el doble dels quatre que tenen ara. L'independentisme, que actualment té 70 diputats, podria arribar a augmentar la seva majoria fins als 77 si entrés el PDECat, al qual l'enquesta li concedeix entre 0 i 1 escons, i aconseguiria també la fita de superar el 50% dels vots (50,9%). En un empat a tocar de la CUP, els comuns i el PP aconseguirien entre 7 i 9 diputats (ara en tenen 8 i 4, respectivament), mentre que l'extrema dreta de Vox entraria a la cambra catalana amb 4-6 escons.

Cargando
No hay anuncios

De l'estimació de vot es desprèn que, en la seva interpretació més extensiva, ERC i JxCat es quedarien a un sol diputat de la majoria absoluta (68) necessària per governar sense el suport de cap altre partit. També que l'espantall brandat pels de Puigdemont d'un tripartit dels republicans amb el PSC i els comuns –malgrat que els d'Oriol Junqueras el rebutgen– seria una possibilitat si els comuns aconseguissin almenys 8 escons. Els partits constitucionalistes, per contra, no sumarien en cap cas, ja que per la forquilla alta aconseguirien 50 escons (set menys que els actuals) o 56 si s'hi sumés Vox, un extrem que com a mínim els socialistes rebutgen.

Aragonès i Riera, els més ben valorats

Pel que fa a la valoració dels líders, per primera vegada el CEO pregunta pel vicepresident amb funcions de president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, que és el que obté una puntuació més alta, un 5,20. L'únic, a més d'Aragonès, que aprova és Carles Riera (5,09), fins ara cap de files de la CUP, que el 14 de febrer ocuparà el segon lloc per darrere de Sabater. En tercera i quarta posició apareixen la candidata dels comuns, Jéssica Albiach (4,85), i la del Partit Demòcrata, l'exconsellera Àngels Chacón (4,70), mentre que, tot i les bones perspectives dels seus partits, Miquel Iceta (4,39) i Carles Puigdemont (4,04) se situen en cinquena i sisena posició. Són, precisament, els que més coneixen els enquestats (un 90,1 i 98,8%, respectivament). Els líders més mal valorats són el candidat de Vox, Ignacio Garriga (2,99); el del PP, Alejandro Fernández (2,97), i el de Cs, Carlos Carrizosa, que obté un 2,58 de puntuació. L'enquesta no pregunta per la cap de llista de JxCat, Laura Borràs, que tot just va ser proclamada candidata quan s'acabava l'enquesta.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat ser indicatives de la popularitat dels candidats, de la mateixa enquesta es desprèn que només un 11,3% dels catalans voten als comicis en funció del cap de llista –un percentatge que augmenta fins al 32,2% en el cas dels votants de JxCat i fins al 44,4% en els del PDECat–. La majoria (48,4%) asseguren que decideixen la seva opció a les urnes en funció de les propostes electorals, i d'aquestes, un 50% tenen molt en compte les que busquen donar resposta a la corrupció; un 44,3% les que tenen a veure amb resoldre la crisi econòmica, i un 34,1% i un 33% –respectivament– les que que es plantegen per combatre el canvi climàtic i abordar la relació Catalunya-Espanya. El tema que menys enquestats han respost que tindran "molt en compte" a l'hora de votar als comicis és, curiosament, l'actuació dels partits en la crisi del covid-19.

Només un 21,6% dels enquestats, de fet, posen per davant a l'hora de votar l'actuació que les formacions han tingut al Govern o a l'oposició i, malgrat que el Govern suspèn amb un 4 de mitjana la gestió que ha fet en els últims mesos –només l'aproven, amb puntuacions inferiors a 6, els votants dels partits a l'executiu–, el 54,9% dels enquestats tenen clar que, votin qui votin, les eleccions les guanyarà ERC, la formació al capdavant de les àrees clau durant la pandèmia. Si bé un 27,7% admeten no saber aquesta resposta només un 7,6% creuen que guanyarà JxCat i un 4% creuen que ho farà el PSC, el tercer partit més ben posicionat en estimació de vot.