La incomprensió d'Espanya: el principal motiu dels independentistes per voler marxar

El 'sí' guanyaria el referèndum tot i que són majoria els no independentistes, segons l'ICPS

Votants marcant les paperetes al referèndum de l'1 d'Octubre
Anna Mascaró
17/11/2020
3 min

BarcelonaLa incomprensió i el rebuig a pertànyer a Espanya és el principal argument dels independentistes per defensar la sortida de l'estat espanyol, segons l'enquesta anual de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). El 21,7% dels que votarien 'sí' en un referèndum d'autodeterminació ho farien per aquesta raó, seguits de prop pel 20,6% que prioritzen l'argument que en cas d'independència "Catalunya milloraria". El "desig d'autogestió econòmica i capacitat d'autosuficiència" és el tercer argument que compta amb més suport. Per darrere hi ha altres conceptes com el "model de país diferent" (8,3%), la nació (7,5%) i el sentiment "identitari" (7%).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui pel motiu que sigui, en conjunt els partidaris de la independència guanyarien el referèndum. El 44,4% dels catalans diuen que votarien 'sí', a onze punts de distància dels partidaris del 'no', que redueixen la diferència respecte a l'enquesta de l'any passat i se situen en el 33,3%. Hi ha un 18% de la població que optaria per l'abstenció, un percentatge clau per entendre l'avantatge del 'sí' respecte al 'no', perquè quan s'exclou la variable del referèndum i es demana als enquestats que responguin si volen que Catalunya esdevingui un estat independent, els percentatges es capgiren. El 51,3% prefereixen continuar dins Espanya, pel 41,8% que prefereixen sortir-ne. El sondeig, basat en 1.200 entrevistes, es va fer entre el 14 de setembre i el 14 d'octubre.

Tampoc canvia respecte altres enquestes de l'ICPS el resultat final que la ciutadania espera del Procés: un acord amb l'Estat per donar més autonomia a Catalunya (42,2%). Només un 9,1%, dos punts menys que el 2019, confien que Catalunya acabarà sent independent.

ERC surt ben parada en intenció directa de vot

Les eleccions encara no estan oficialment convocades, però el president del Parlament, Roger Torrent, va encerclar amb retolador al calendari el 14 de febrer. Dependrà de la situació sanitària, però si finalment s'acaben celebrant d'aquí tres mesos, la balança s'inclina cap a ERC. És el partit millor situat quan es pregunta sense filtres als enquestats a qui votaran en les properes eleccions catalanes.

Així, ERC és el primer en intenció directa de vot (22,9%), i doble el PSC, que és segon (11,5%), mentre que JxCat queda en tercera posició amb el 10% d'intenció directa de vot. Catalunya en Comú - Podem (6,9%), la CUP (5,5%) i Ciutadans (4,7%), que quedaria lluny de la primera posició que actualment ocupa al Parlament, vindrien a continuació. Per la seva banda, el PP no aconsegueix rendibilitzar la caiguda de Cs i es queda amb un 1,9% d'intenció directa de vot, seguit per Vox (1,5%). El PDECat seria el partit menys votat segons aquest sondeig preliminar, amb un 1,1%. L'ICPS no 'cuina' els resultats i, per tant, no fa una extrapolació de com la intenció de vot podria quedar plasmada en les eleccions.

ERC també és el partit que la majoria dels enquestats (27,5%) consideren que representa millor els interessos dels catalans, seguit de JxCat (9,3%), així com el que genera més simpatia (18,3%), amb el PSC en segona posició (13,5%). D'altra banda, els entrevistats responen majoritàriament (23,1%) que el socialista és el partit que defensa millor els interessos dels espanyols, seguit d'Unides Podem (13,4%).

El PSC, al capdavant en les generals

En unes eleccions generals, i també tenint en compte la intenció directa de vot, seria el PSC el millor situat, amb el 20,3%. ERC quedaria com a segona força (14%), seguit dels comuns (13,2%) i JxCat (6,2%). Cs obté un 4,6%, i el PP es queda en un 3%, per davant de la CUP (2,6%) i Vox (1,6%). El PDECat obtindria un 1%.

Pel que fa a unes eleccions municipals, els republicans tornen a ser la força amb més suports (19,8%), per davant dels socialistes (17%), amb JxCat en tercera posició (7,9%) i després els comuns (7,4%), la CUP (4,3%), el PP (3,3%), el PDECat (2,9), Cs (2,8) i Vox (0,6).

Valoració de la gestió de la pandèmia

Enguany, l'enquesta també inclou un capítol dedicat a la pandèmia del covid-19. La majoria dels catalans opinen que tant el govern espanyol (40%) com el català (40,2%) han fet una tasca "regular". El 21,7% consideren que ha sigut "bona", mentre que el 19,2% qualifica de "dolenta" i el 14,8% de "molt dolenta" la feina del govern de Pedro Sánchez. La xifra canvia una mica pel que fa a la de la Generalitat (el 21,1% parla de "dolenta" i el 13,4% de "molt dolenta").

La institució més ben valorada pels enquestats són els Mossos d'Esquadra (5,98 sobre 7), seguida de l'Ajuntament de Barcelona (5,46) i les entitats sobiranistes, Òmnium i ANC, amb un 5,33 i un 4,86 respectivament. Entre les pitjors valorades trobem l'Església (2,7), els partits polítics (2,92) i la banca (2,94).

stats