ERC expedienta Sabrià, Colomer, Moya i el militant de l'Anoia pel cas dels cartells contra els Maragall

El partit en suspèn dos de militància i preveu expulsar-ne un

Els cartells contra els Maragall que Es van penjar en diverses seus d’ERC.

BarcelonaEsquerra va obrir una investigació interna arran del cas dels cartells dels Maragall que va destapar l'ARA i aquest divendres ha aprovat les primeres mesures per dirimir responsabilitats. En un comunicat, el partit ha explicat que ha obert quatre expedients disciplinaris: un de molt greu, un de greu i dos de lleus. Ara bé, la formació no ha volgut detallar els noms de cada expedientat ni qui s'endú cada sanció. Però, tal com ha explicat l'ARA, hi havia quatre persones implicades en el cas que són els que han estat expedientats: el militant de l'Anoia que va encarregar els cartells; el llavors director de comunicació, Tolo Moya; l'exvicesecretari de Comunicació, Marc Colomer, i l'exviceconseller d'Estratègia i Comunicació, Sergi Sabrià. Tots quatre han declarat aquesta setmana davant de Xavier Mombiela, que ha elaborat l'informe que han aprovat aquest divendres l'executiva i el consell nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

¿Quines mesures disciplinàries rebran els implicats en el cas? El militant que rebi la sanció molt greu serà expulsat del partit, el que rebi la greu serà suspès de militància durant dos anys i les sancions lleus rebran una "advertència". Segons Europa Press, el partit preveu expulsar el militant de l'Anoia, mentre que suspendria de militància Moya. Els dos advertiments se'ls endurien Sabrià i Colomer. Tot plegat ha de ser ratificat per la comissió de garanties del partit perquè, si els implicats volen presentar al·legacions, ho poden fer durant els 20 dies següents. Ara bé, l'executiva i el consell nacional han decidit aplicar mesures cautelars als implicats, cosa que vol dir que el militant de l'Anoia i Moya estan suspesos de militància temporalment des d'aquest divendres.

L'executiva i el consell nacional han avalat l'informe que ha elaborat el responsable de compliment, Xavier Mombiela, després que aquesta setmana hagi pres declaració als implicats en el cas. Segons va explicar l'ARA, un militant d'ERC de l'Anoia va ser qui va encarregar l'operació de falsa bandera. Ara bé, la cúpula dels republicans va tenir coneixement del cas i, en aquell moment, no va obrir cap investigació. De fet, l'atac de falsa bandera va sortir d'una estructura B que treballava en coordinació amb responsables de comunicació del partit. N'estaven al cas Tolo Moya, a qui la cúpula del partit ha apuntat com a responsable de l'enllaç amb el militant de l'Anoia, però també en van tenir coneixement Sabrià i Colomer. En tot cas, en el comunicat el partit es conjura per no repetir aquests fets i assegura que l'informe elaborat per Mombiela inclou elaborar "un nou protocol intern per al disseny i gestió de campanyes i activismes, amb l’objectiu de mai superar els límits ètics, com va passar en el cas dels cartells".

El cas dels cartells

La nit del 8 de març del 2023, poques setmanes abans que comencés la campanya per les eleccions municipals, tres joves d'Igualada van col·locar cartells amb el lema "Fora l'Alzheimer de Barcelona" i amb imatges del llavors candidat a l'alcaldia d'ERC, Ernest Maragall, i el seu germà, l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que pateix aquesta malaltia. Ernest Maragall va denunciar els fets i els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació. El jutge va acabar arxivant el cas fa poques setmanes després de descartar el delicte d'odi. L'ARA va poder comprovar que l'autoria dels cartells sortia de les mateixes files d'Esquerra i que l’impulsor de l'acció –un militant de l'Anoia– i un dels executors van acabar cobrant a través de factures d’una empresa afí al partit. De fet, l'acció dels cartells és un exemple més de l'estructura paral·lela que tenia el partit per fer contracampanyes.

Tot plegat es pagava amb factures que emetien els militants que s'encarregaven d'aquest tipus d'accions, que passaven per ERC i que acabava pagant l'empresa Relevance. Arran del cas dels cartells, la setmana passada el vicesecretari d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, va presentar la seva dimissió, tot i assegurar que no n'era el "responsable". Ara bé, segons ha comprovat aquest diari tant ell com el llavors vicesecretari de Comunicació, Marc Colomer, estaven al corrent de l'estructura paral·lela.

Rovira demana una autocrítica que no sigui "destructiva"

Després del seu retorn de l'exili, aquesta tarda Marta Rovira ha participat de forma presencial en l'executiva i el consell nacional del partit –Oriol Junqueras no hi era perquè estava de viatge amb la família–. La secretària general ha fet un discurs per intentar recosir la divisió que s'ha instal·lat al partit arran dels mals resultats del 12-M i també del cas dels cartells. Rovira ha defensat fer una autocrítica que no sigui "destructiva" i ha assegurat que "no hi sobra ningú". Sobre el seu futur polític, ha reiterat que no serà "candidata de res". "No seré candidata de res i menys contra l'Oriol Junqueras. Tampoc seré candidata a les eleccions al Parlament. Considero que haig de passar relleu a una nova secretaria general", ha afirmat.

Marta Rovira al consell nacional d'ERC d'aquesta tarda
stats