Impulsada pel diputat Ruben Wagensberg, divendres passat ERC va registrar al Parlament una proposta per fer una comissió d'estudi sobre el "racisme institucional en la gestió de la seguretat". L'objectiu, fiscalitzar la labor dels cossos policials en aquest àmbit, però també de les empreses de seguretat privada. Llavors va passar força desapercebut, però després de la polèmica amb els Mossos podria agafar protagonisme. Els republicans la van tramitar per la via d'urgència i confien que en el ple de principis de juliol es pugui aprovar. Fonts del grup republicà esperen que compti amb un ampli suport tenint en compte que la comissió té com a origen una moció de la cambra que va rebre el vot de tots els partits menys el PP i Cs. ERC vol que a la comissió hi vagin "comandaments polítics i policials", però també responsables d'entitats que lluiten contra el racisme.
ERC veu "insuficients" les mesures d'Interior contra els agents acusats d'una agressió racista
Budó diu que "cal depurar actituds que no són d'una policia democràtica", però no concreta mesures
BarcelonaL'agressió racista d'uns agents dels Mossos d'Esquadra a un jove de 20 anys a Sant Feliu Sasserra (Bages), al qual una gravació feta pública ahir per SOS Racisme demostra que li van dir "mico" i "negre de merda", i fins i tot que un dels mossos li va dir que marxés més "lluny que l'Àfrica" mentre un altre reconeixia que era "racista", ha generat un terratrèmol polític a Interior. Esquerra ha fet un comunicat aquest dimarts en què considera "insuficient" el canvi de destí dels sis agents investigats anunciat ahir i qualifica d'"inadmissible" que no s'hagués pres cap mesura contra ells fins que ahir es va fer pública la gravació.
Preguntada per aquesta qüestió, la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, ha carregat aquest dimarts contra els atacs racistes, però no ha anunciat cap mesura immediata. Ha denunciat uns "fets deplorables i vergonyosos que danyen greument la imatge dels Mossos" i ha assegurat que "cal depurar actituds que no es corresponen a una policia democràtica". Ara bé, ha deixat en mans del departament d'Interior el que s'hagi de fer, sense concretar res més.
La consellera ha afirmat que no podia donar detalls sobre aquesta qüestió perquè no se n'havia parlat en la reunió del consell executiu. Budó ho ha justificat per l'absència del conseller d'Interior, Miquel Buch, que havia d'anar a declarar aquest matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel cas de l'escorta de l'expresident Carles Puigdemont. "No ho podem abordar sense el conseller", ha afirmat, i tampoc ha posat sobre la taula un calendari per fer canvis.
Els fets, que estan sent investigats pel jutjat d'instrucció número 5 de Manresa, es remunten al 20 de gener del 2019, però el departament no va prendre mesures contra els agents implicats fins ahir, quan es va fer pública una gravació de SOS Racisme i es va anunciar el seu trasllat a una altra zona. "El departament d'Interior no pot mostrar cap tipus de connivència amb els responsables d'aquests comportaments, independentment de les conseqüències penals que hagin d'afrontar en un futur", remarca ERC en el seu comunicat.
D'aquesta manera ERC i JxCat sumen una nova topada a la llista d'enfrontaments que han protagonitzat en les últimes setmanes, en què uns i altres han qüestionat obertament comportaments de conselleries liderades pels seus socis. Així, des de JxCat s'ha criticat el contracte firmat per Salut amb Ferrovial per fer un rastreig dels contactes de positius per coronavirus, i des d'ERC es va criticar l'ascens de l'inspector Jordi Arasa com a cap de l'ARRO.
Tanmateix, en aquest cas ahir JxCat també va fer un comunicat per demanar al departament d'Interior, liderat per Miquel Buch, que forma part de la mateixa formació, "fermesa i determinació per depurar actituds racistes i xenòfobes" dins dels Mossos d'Esquadra. JxCat va considerar que els fets denunciats són "inacceptables i impropis" d'una policia democràtica. Per aquest motiu vol que Interior apliqui "mesures proporcionals a la gravetat dels fets" i "depuri responsabilitats, si escau, tan aviat com sigui possible".
El Sindicat de Comandaments dels Mossos (Sicme) s'ha queixat en un tuit que "massa sovint els polítics utilitzen els Mossos com un objecte polític per propis interessos electorals". "Esperarem que ERC lideri el departament d'Interior perquè ens il·lumini amb les seves propostes. Siguin valents", ha afegit.
L'auditoria per les protestes de la sentència
En el seu comunicat, els republicans defensen també que els fets de Sant Feliu Sasserra "no són aïllats", i remarquen que "la gestió dels comportaments racistes, xenòfobs o violents protagonitzats per agents del cos exigeixen una reflexió que ha d'anar més enllà dels episodis individuals". "Massa sovint el comportament d'alguns dels seus agents ha posat el cos de Mossos d'Esquadra al centre de polèmiques que l'allunyen del que la ciutadania de Catalunya espera i mereix de la seva policia", lamenta ERC.
Per això, els republicans exigeixen també al departament d'Interior que "acceleri la resolució i publicació" de l'auditoria interna que es va anunciar a l'octubre i que havia d'analitzar l'actuació d'alguns agents durant les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem sobre els líders independentistes.
Davant de la polèmica, el cap dels Mossos d'Esquadra, el comissari en cap Eduard Sallent, ha enviat aquest dimarts una carta a la plantilla per referir-se a l'agressió racista d'uns agents a un noi el gener del 2019. "Sé que quan vau sentir la gravació vau sentir també vergonya i indignació per una conducta que no ens representa i que atempta contra la professionalitat i la bona feina que quotidianament duem a terme", diu Sallent en la missiva que ha avançat la Cadena SER, en què remarca que es tracta de "casos aïllats" que "perjudiquen enormement" la policia catalana perquè generen "recel" i "desconfiança" entre la ciutadania.