Pressió a Junts per desencallar la investidura abans del 9 de maig

Artadi responsabilitza Esquerra de l'estat actual de les negociacions

Jordi Ribalaygue, Núria Orriols i Anna Mascaró
i Jordi Ribalaygue, Núria Orriols i Anna Mascaró

Després que el vicepresident i aspirant a president, Pere Aragonès, trenqués dissabte el seu silenci sobre les negociacions posant "pressa" a Junts per Catalunya, aquest dilluns la portaveu del partit, Marta Vilalta, ha seguit en la mateixa línia assegurant que no hi ha un "escull insalvable" per assolir un pacte i espera que sigui possible tancar-lo abans del 9 de maig, quan s'acaba l'estat d'alarma. Tot i que la dirigent republicana ha preferit no fixar límits clars per a una entesa amb el partit de Carles Puigdemont, ha reiterat que ha de ser “al més aviat possible”, la mateixa frase que pronunciaven des d'ERC l'endemà de les eleccions del 14-F.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ritme de les converses no satisfà Esquerra, que creu que ja hi ha hagut prou reunions –n'ha xifrat una vintena en els últims mesos, tot i que la setmana passada només es van reunir un cop– per fer govern. “És compatible un bon acord amb fer-lo rapid”, ha assenyalat Vilalta, i ha afegit que no entén que "algú vulgui allargar la situació d'interinitat". Per als republicans actualment "no hi ha un escull insalvable" i “no hi ha motius per fer esperar més".

Cargando
No hay anuncios

Esquerra no ha sigut l'únic partit que s'ha pronunciat en aquest sentit, també ho han fet la CUP i els comuns -malgrat que els de Jèssica Albiach també segueixen pressionant per un tripartit i han instat el PSC a actuar-. La diputada al Parlament, Laia Estrada, ha admès que no s'han posat un calendari concret, però que urgeix "avançar" per fer un executiu i ha considerat que la fi de l'estat d'alarma pot ser una data límit. "Quan acabi l'estat d'alarma", finalitzarà també "la suposada suspensió dels desnonaments, que tampoc s'està aplicant" ara, però el problema "encara serà més evident i molt més cru" -ha afirmat Estrada-.

El calendari dels negociadors s'ha anat modulant a mesura que passaven els dies després del debat fallit d'investidura de dimarts abans de Setmana Santa. En aquella jornada es preveia tenir un pacte enllestit per Sant Jordi, però ara des de les dues formacions ja parlen de finals d'abril o principis de maig. Junts, que tenia previst un congrés extraordinari el dissabte 24 d'abril per escollir president del consell nacional, l'ha ajornat per al divendres 7 i dissabte 8 de maig.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que ERC posa presses a JxCat, des del partit de Carles Puigdemont situen la responsabilitat en els seus interlocutors. "És a ERC a qui li correspon liderar les negociacions", ha assegurat la portaveu del partit, Elsa Artadi, que s'ha reafirmat dient que els republicans van optar per intentar arribar a un pacte amb els comuns abans que amb ells. "Després van procedir a un acord amb la CUP que no ha servit perquè sigui elegit president", ha remarcat, i ha indicat que ara el que toca és que negociïn els dos actuals socis de govern per intentar arribar a una aliança de legislatura. Tot i això, hi ha sectors de Junts -Reagrupament els va donar suport a les eleccions- que aposten per quedar-se a l'oposició.

Cargando
No hay anuncios

Artadi, en tot cas, aquest dilluns ha dit que la seva "prioritat" és formar un executiu amb Esquerra i ha explicat que han intercanviat documents sobre polítiques públiques al llarg de la setmana passada centrant-se en el programa de govern. No ha entrat en si és compatible o no amb el pacte d'Esquerra i la CUP –que manté que no interpel·la Junts– i ha considerat que un cop tancat ja miraran si hi ha "coincidències" o es pot canviar.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquesta situació, aquest dilluns en roda de premsa els comuns han tornat a insistir que els republicans trenquin amb Junts i valorin l'aliança del tripartit. També ha dirigit la pressió al candidat del PSC, Salvador Illa, perquè obri converses amb Pere Aragonès per intentar bastir una alternativa de govern d'esquerres. "Les propostes no cauen del cel, has de treballar políticament", ha expressat –informa Mireia Esteve–. Des del PSC estenen la mà a ERC. Demanen als republicans que facilitin un govern entre socialistes i comuns i, fins i tot, compartir Govern amb ells, ha expressat aquest dilluns la seva portaveu parlamentària, Alícia Romero. Ara bé, hi ha lletra petita: ERC hauria de "renunciar a la independència" en els seus plantejaments a l'executiu –informa Cesc Maideu.

Borràs nega haver censurat Cuevillas

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha negat aquest dilluns en una entrevista a Cafè d'idees de Ràdio 4 que amb el relleu de Jaume Alonso-Cuevillas a la mesa del Parlament se l'hagi "censurat". El seu cessament va ser una conseqüència d'unes declaracions de l'advocat a Vilaweb, en què va expressar que no era partidari de tramitar propostes de resolució com les que el Parlament va aprovar sobre el rei i l'autodeterminació davant el risc d'inhabilitació. No obstant això, Borràs ha insistit que el diputat és "una persona lliure, que ha expressat amb tota llibertat les seves opinions i ningú l'ha censurat per fer-ho". Amb tot, ha recalcat que cal "tenir present que a la mesa del Parlament i dins de Junts hi ha debats que no estan oberts".

Cargando
No hay anuncios

"És una qüestió de coherència amb el que s'ha de fer en un Parlament i el que no s'ha de fer", ha assegurat, i ha considerat: "A la mesa no ens hem de poder censurar: hem de poder dur a terme la feina amb plena llibertat". De fet, Borràs ha defensat que precisament "preservar la inviolabilitat del Parlament" i "permetre el debat parlamentari sense prevencions fruit de les amenaces" és un dels motius pels quals va decidir assumir la presidència de la institució. "Des de la presidència del Parlament no es desplega un programa, però sí que es prenen decisions que afecten les institucions", ha dit.