ERC endureix el discurs contra el PSOE i ara mateix veu "impossible" dialogar-hi

Aspira a repetir triomf el 10-N i es presenta amb el lema "Tornarem més forts"

Sergi Sabrià i Marta Vilalta amb els cartells electorals d'ERC del 10-N.
Quim Bertomeu
28/10/2019
2 min

Barcelona“Amb el PSOE d’avui, que abona la repressió, no hi tenim res a parlar”. Amb aquesta frase, ERC va deixar enrere ahir mesos i mesos de mà estesa a Pedro Sánchez. Les eleccions del 10-N ja són a tocar. Els republicans van explicar com encaren la campanya i el primer missatge que se’n desprèn és que enduriran el discurs contra el PSOE i contra el PSC. Ja ho van fer ahir mateix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió suposa un gir respecte a la campanya de les generals del mes d’abril. Llavors, fins i tot el president del partit, Oriol Junqueras, des de la presó de Lledoners, va avenir-se a parlar de la investidura de Sánchez si era per “evitar governs d’extrema dreta”. Gabriel Rufián va confirmar aquelles intencions des del faristol del Congrés i va erigir-se en gairebé un mediador perquè el PSOE i Podem arribessin a un acord per desencallar la legislatura espanyola. ERC, però, durant aquest temps s’ha sentit “menyspreada” pels socialistes i ara vol girar full. El cap de campanya dels republicans, Sergi Sabrià, va argumentar ahir que llavors confiaven que el PSOE tindria una actitud diferent cap a Catalunya, però que ara han constatat que és “impossible” dialogar-hi i que les seves receptes han sigut més pròpies del PP i de Ciutadans.

La renúncia al diàleg amb el PSOE no sembla, però, definitiva. De fet, ERC va demanar ahir que l’independentisme sigui més “fort” després del 10-N perquè d’aquesta manera podrà intentar amb més garanties forçar l’Estat a seure en una taula de negociació amb dos temes principals: l’amnistia dels presos i l’autodeterminació. Sobre aquesta paradoxa es mourà ERC: rebuig frontal a parlar amb el PSOE actual, però sense renunciar a fer-ho amb el govern espanyol del futur, ja que un dels esquemes polítics actuals del partit de Junqueras és la necessitat de trobar una sortida dialogada i política al conflicte.

Míting a Lledoners

Malgrat els obstacles, ERC tornarà a utilitzar els seus presos com un símbol de la campanya. Junqueras i Romeva seran als cartells electorals tot i la seva inhabilitació, i el míting més important es farà dissabte en una esplanada a tocar de Lledoners. Aquell dia es compliran dos anys des que el president d’ERC va entrar a la presó. També aniran al centre penitenciari Puig de les Basses, on està empresonada l’exconsellera Dolors Bassa.

Els republicans surten a competir amb el lema “Tornarem més forts”i el repte de revalidar la victòria que van aconseguir a Catalunya el 28 d’abril amb 15 diputats, el seu millor resultat des de la restauració de la democràcia. El partit ho veu possible malgrat una dificultat afegida, que aquesta vegada la CUP també hi competirà. El partit de Junqueras plantejarà una campanya de no-agressió amb les altres dues formacions independentistes i es tornarà a centrar en el PSC com la principal diana de les seves crítiques. De fet, totes les enquestes vaticinen que la victòria a Catalunya es jugarà entre republicans i socialistes. En aquest sentit, ERC tornarà a posar el focus a l’àrea metropolitana.

stats