GOVERNABILITAT

ERC posa en dubte que CiU els vulgui dins del Govern

Mas i Junqueras mantenen converses sobre com encarar la tardor

i Roger Mateos
11/08/2014
3 min

BarcelonaLes vacances parlamentàries van arrencar el dia 1 d’aquest mes, el govern d’Artur Mas celebrava dimarts l’última reunió abans del descans estival i l’activitat política del país es va desaccelerant fins als ritmes habituals de mitjans d’agost. Però la commoció provocada pel cas Pujol i la proximitat del 9-N han tensat, com va avançar ahir l’ARA, les relacions CiU-ERC. No hi ha xoc públic, entre altres motius perquè cap de les dues formacions s’ho pot permetre en un moment tan delicat com l’actual. En privat, però, és notori el malestar dels de Mas amb els republicans, que en els últims dies han endurit els missatges per forçar Jordi Pujol a comparèixer al Parlament i censurar el Govern per anar suggerint escenaris alternatius si l’Estat veta la consulta. El clima enrarit no convida a pensar en un govern d’unitat a curt termini.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sensació a CiU és que qui s’arromanga en aquests mesos decisius i assumeix tot el desgast és l’executiu que presideix Mas, mentre que els seus socis parlamentaris -segons fonts nacionalistes- donen “lliçons” des d’una “còmoda” talaia que els permet seguir creixent a les enquestes sense “embrutar-se” en la presa de decisions. A ERC, en canvi, la percepció és oposada. “Estem tips d’empènyer perquè no afluixin”, asseguren a l’ARA fonts republicanes. Divendres la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va carregar contra els que ja donen per fet que no hi haurà consulta el 9 de novembre si el Tribunal Constitucional (TC) la tomba.

Així ho havia dit explícitament el conseller Santi Vila un dia abans. Rovira va avisar que “no s’hi val a abandonar el vaixell, i menys abans d’hora”, una afirmació que va causar enuig a les files convergents. Segons fonts d’ERC, el toc d’atenció de Rovira representa una crida a “no distreure la gent amb plans B” i a posar l’accent en el 9-N, “sense exhibir dubtes ni especular sobre què farà el TC”. Parlar ara de fases futures si encalla el 9-N, alerten, pot tenir un efecte desmobilitzador, en un moment en què justament cal garantir la màxima participació als actes de la Diada per deixar clar que l’empenta sobiranista no decau.

Els republicans també justifiquen que hagin apujat el to pel cas Pujol, fins al punt d’amenaçar de subscriure una comissió d’investigació si l’expresident de la Generalitat es nega a comparèixer al Parlament, com l’hi demana l’oposició en bloc. “No ens posarem mai al costat del PP i C’s, però tampoc no podem mirar cap a un altre costat com si volguéssim tapar les vergonyes d’algú”, plantegen fonts del partit que encapçala Oriol Junqueras. No hi ha voluntat de “fer sang”, però Esquerra tampoc serà “connivent” amb qui ha amagat diners a l’estranger i ara no aclareix si acudirà al Parlament a donar-ne explicacions.

El “valor afegit” d’una coalició

A la seu dels republicans al carrer Calàbria dubten que Mas tingui realment obertes les portes de l’executiu. Des de les negociacions per a l’acord de legislatura, a finals del 2012, “no ens ha arribat cap oferta formal per entrar al Govern”, expliquen fonts d’ERC, que veuen difícil que Mas -i encara menys Josep Antoni Duran i Lleida- es plantegi apartar un bon grapat d’alts càrrecs de CiU per deixar pas als republicans. Ahir Josep Maria Reniu, politòleg i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, opinava en declaracions a La Xarxa que una entrada d’ERC al Govern abans del 9-N seria simplement “cosmètica”, però en canvi després d’aquesta data, si es planteja caminar cap a una “ruptura del marc legal”, la coalició sí que podria tenir un “valor afegit”.

Mas i Junqueras han seguit mantenint converses -recentment van tornar a trobar-se en privat- per analitzar els esdeveniments de la tardor. La magnitud del repte els condemna a entendre’s i a no descartar fer pinya, a mitjà o llarg termini, des del mateix Govern.

stats