ERC avisa que es disputa amb C's la victòria el 20-D a Catalunya
Rufián alerta que C's és un "partit basat en el neoliberalisme i l'anticatalanisme i Tardà crida a "reblar el clau de la victòria del 27-S", tot i l'estat de les negociacions de JxSí i la CUP
BarcelonaO ERC o C's. Aquesta és la dicotomia que els republicans volen fomentar de cara a la campanya de les eleccions espanyoles per motivar un electorat desencisat per l'estat de les negociacions per conformar Govern i que, en part, no se sent interpel·lat a l'hora d'escollir representants a les Corts espanyoles un cop assolit el mandat democràtic de la independència el 27-S –la CUP, per aquest motiu, ha optat per no presentar candidatura–. Amb aquestes dificultats analitzades, els estrategues d'ERC han optat per anar a buscar el cos a cos amb C's, segons ha pogut saber l'ARA. El fet que bona part de les enquestes assenyalin un escenari en què uns i altres es disputaran la posició com a primera força a Catalunya reforça aquest miratge.
Evidentment, els republicans saben que tenen poc vot fronterer amb el partit que a Catalunya liderarà Juan Carlos Girauta, però és que l'objectiu no passa per diputar-li suports, sinó per activar electors independentistes i evitar que es quedin a casa el 20-D, per erigir-se com la força útil del sobiranisme –el vot fronterer és sobretot amb la coalició Democràcia i Llibertat, liderada per CDC, amb qui han acordat 'fair play' durant la campanya–, i per desdibuixar la tercera via liderada per En Comú Podem –que espera superar els resultats de Catalunya Sí que es Pot del 27-S i amb qui ERC comparteix uns caps de llista netament d'esquerres–.
En aquest sentit, el cap de llista dels republicans, Gabriel Rufián, ha alertat aquest dimarts, en la presentació de la campanya, que C's és un "partit basat en el neoliberalisme i l'anticatalanisme, i cal lluitar contra això i contra una ofensiva mediàtica molt forta". "Els republicans sortim a guanyar, no volem que la majoria sigui per a C's", ha insistit el número dos, Joan Tardà, que ha subratllat que, "si el 20-D hi ha una nova victòria independentista, des de tot el món i des de l'estat espanyol hauran de reconèixer que hi ha una voluntat democràtica persistent".
Un plebiscit ja guanyat
Sigui com sigui, tots dos defensen que el mandat independentista ja es va assolir el 27-S i, per tant, no cal repetir el plebiscit, tot i que "és millor no cedir l'espai polític a qui nega el vot de la gent", segons Rufián, qui rebutja que vulgui anar a fer "política parlamentària" al Congrés, sinó que aspira a liderar "una delegació diplomàtica de la futura República". "Volem dir a aquells que sempre han guanyat que han perdut, i als que sempre han perdut que han guanyat", ha insistit. Així mateix, Tardà ha fet una crida especialment a tots aquells que en les plebiscitàries van votar independència perquè tornin a les urnes "per reblar el clau de la victòria del 27-S". "Els que ens van precedir es van escarrassar molt més per aconseguir molt menys", ha afegit, fet pel qual ha cridat a no baixar la guàrdia malgrat el moment d'estancament en les negociacions entre JxSí i la CUP: "Res de defalliment ni autocomplaences".
Els lemes de la campanya seran molt similars als usats en la precampanya metropolitana: 'Som República' i 'Defensem el teu vot'. Com ja va passar en el cas de les eleccions europees del 2014, ERC aspira a que el procés central centri de nou el debat en aquestes espanyoles, que normalment pivota sobre altres aspectes, i així multiplicar les seves expectatives. Les cares públiques ho miraran d'aconseguir intenten representar la transversalitat del país: principalment, Rufián, Tardà i el cap de llista del Senat, el jutge Santiago Vidal, però també tindran certa visibilitat Ana Surra (número quatre, és presidenta de 'Sí, amb nosaltres', entitat de nouvinguts independentistes) i Joan Capdevila (número cinc, escindit d'Unió junt als independentistes d'El Matí).
Un pressupost ajustat
Així mateix, el pressupost de la campanya serà ajustat, d'1,45 milions d'euros, 800.000 dels quals per a la tramesa electoral i 650.000 per fer campanya estricta, unes quantitats que esperen recuperar amb la subvenció electoral posterior del govern espanyol, una via que li permet finançar la campanya sense incórrer en deute. L'acte d'obertura serà dijous a la nit a Cornellà (Baix Llobregat), ciutat de Tardà, mentre que el míting final serà a Sabadell (Vallès Occidental), on resideix Rufián. Enmig d'aquests, el míting central serà a la Fira de Barcelona i, en la majoria dels casos, participaran també el president d'ERC, Oriol Junqueras, o la secretària general, Marta Rovira. Tot i això, com en la precampanya, els republicans visitaran els barris no cèntrics de les ciutats, "on el discurs independentista ha penetrat menys" i "on cal prioritzar esforços per acabar de cosir el país cohesionat".
Així mateix, la campanya a les xarxes tornarà a tenir un pes important. ERC presumeix de ser el partit català amb més seguidors a Twitter i Facebook i el més influent en aquestes xarxes, gràcies a més de 1.000 ciberactivistes connectats permanentment. Ara, a més, apostarà per vídeos curts, mantindrà el WhatsApp corporatiu per resoldre dubtes i seguirà convocant en la manifestació virtual pels carrers 2.0 de Madrid.