ERC refreda el govern en solitari tot i seguir sense acord amb JxCat

Junts nega cap "punt d'inflexió" en les converses i consultarà amb les bases l'eventual pacte a què arribi amb els republicans

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

BarcelonaERC descarta per ara intentar formar un govern en solitari. És una idea que portava setmanes madurant davant la falta d'acord en les negociacions amb JxCat per reeditar un executiu de coalició, però finalment no la posarà sobre la taula. I això que dissabte –Primer de Maig– es va acabar l'ultimàtum que els mateixos republicans havien fixat al partit de Puigdemont per arribar a un pacte. La justificació que ha ofert Esquerra és que aquest cap de setmana hi ha hagut un "punt d'inflexió" en les converses amb JxCat, que, per primera vegada en molt temps, comencen a anar "en la bona direcció".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què ha fet canviar d'opinió el partit de Pere Aragonès? La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha evitat precisar-ho escudant-se en la "discreció" que, per a ella, es necessita perquè la negociació arribi a bon port. Per tant, Esquerra ha vist algun canvi en positiu que, malgrat no concretar, li ha fet guardar en un calaix la idea d'intentar governar sola. Però en el matrimoni que formen ERC i JxCat, gairebé mai es veu la realitat des del mateix prisma. Així, pocs minuts després de les paraules de Vilalta, JxCat ha negat que hi hagi hagut cap "punt d'inflexió" des de dissabte i ha dit que les negociacions s'han caracteritzat per la seva "continuïtat".

Segons Junts, hi ha distància entre el relat d'ERC en públic i el de les reunions en privat. La seva portaveu, Elsa Artadi, ha assegurat que en cap trobada Esquerra els ha marcat la data límit de l'1 de maig que va llançar el vicepresident, Pere Aragonès, la setmana passada en una entrevista a l'ARA i que tampoc han estat treballant cap alternativa al govern de coalició. Per a Artadi, l'expressió de "punt d'inflexió" que ha utilitzat Vilalta "té a veure amb l'ultimàtum que han estat explicant a la premsa i no amb les reunions". "No hi ha hagut ni un abans ni un després en l'1 de maig. Totes les reunions són útils i s'avança", ha conclòs, evidenciant un cop més la perspectiva diferent, quan no contradictòria, entre les dues formacions.

La decisió dels republicans d'aparcar la idea del govern en solitari ha generat una certa sorpresa, perquè la mateixa ERC havia fixat l'1 de maig com a data límit per arribar a un acord amb JxCat i fonts republicanes asseguraven que, si en aquella data no hi havia pacte, es posaria damunt la taula una "alternativa" –el govern en solitari–. Superada la data límit no hi hagut acord, però tampoc alternativa. Tot i això, ERC avisa que no descarta reactivar-la "com a escenari de futur" si les converses tornen a encallar-se.

Els esculls de la negociació

Els dos àmbits més complexos de la negociació són com s'ha d'estructurar el pròxim Govern i l'estratègia independentista, que inclou el rol que ha tenir el Consell per la República i l'abast de la unitat sobiranista a Madrid. Segons les fonts consultades, dissabte en la reunió de Lledoners es va abordar aquest últim punt. Per a Junts, és clau que hi hagi una coordinació entre els dos grups al Congrés de Diputats i que es voti en el mateix sentit en tot allò que tingui a veure en l'autogovern. En canvi, Esquerra va posar en el primer esborrany de l'acord global –avançat per l'ARA– que estava disposada a pactar el que tingui a veure amb "l'eix nacional", deixant de banda les qüestions del dia a dia i sectorials. El punt de negociació és ara concretar què volen dir aquests principis, tot i que els republicans ja han avançat que no deixaran que la seva política a Madrid la marquin els de Carles Puigdemont. L'altre punt de fricció és l'estratègia alternativa a la taula de diàleg i en quin fòrum de debat decidir-la: Junts vol que sigui una part més del Consell per la República, mentre que Esquerra proposa un nou òrgan amb ERC, JxCat, la CUP, ANC i Òmnium.

El vicepresident de JxCat, Josep Rius, i Elsa Artadi.

En tot cas, aquestes qüestions –que es van abordar dissabte a Lledoners– no han sigut discutides aquest dilluns a la tarda. L'equip principal de la negociació no s'ha reunit, malgrat que les fonts insisteixen que hi ha un "contacte permanent".

Consulta a les bases

El tempo de la negociació han tornat a ser motiu de controvèrsia. Si ERC considera que l'acord seria possible "en hores", si hi hagués voluntat per les dues parts, JxCat ha evitat posar dates a la investidura més enllà del límit del 26 de maig. Artadi ha explicat que al llarg d'aquest cap de setmana han treballat internament la proposta d'estructura de govern d'Esquerra –que, tal com va avançar l'ARA, proposa la unificació d'Exteriors i d'Acció Climàtica– i que "en breu" contestaran. El que sí que ha especificat és que Junts farà una consulta a les bases sobre el desenllaç final de les converses amb els republicans. Si s'arriba a un acord, se sotmetrà a validació de la militància i, en cas que no, també se sotmetrà a criteri dels afiliats la proposta que faci l'executiva. El secretari general, Jordi Sànchez, va opinar que, en cas que no es tanqués un pacte, Junts evitaria eleccions donant els vots necessaris als republicans. Un plantejament que, segons el que ha dit aquest dilluns Artadi, també haurien de comprar les bases de Junts. Això afegeix una variable més en últim darrer tram de negociació, ja que queda en mans també de la militància de JxCat avalar o no el posicionament que prengui el partit en la investidura. Esquerra, per la seva banda, portarà l'acord final davant l'executiva i el consell nacional.

Qui aquest dilluns s'ha pronunciat de forma clara en aquest sentit ha sigut la consellera de Presidència, Meritxell Budó. En una entrevista a Ràdio 4 i La 2, ha afirmat que Junts "és una formació amb vocació de govern".

Un Aragonès "debilitat"

La falta d'entesa entre ERC i JxCat per desencallar la legislatura es converteix en munició diària per als partits de l'oposició. Per a la portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, el candidat a la investidura d'ERC, Pere Aragonès, "cada dia està més debilitat". Els comuns, a través del seu portaveu, Joan Mena, han tornat a insistir com fan cada setmana a ERC que renunciï a l'acord amb JxCat i busqui un pacte mirant a l'esquerra, és a dir, a En Comú Podem i el PSC. Però ERC segueix mirant cap a JxCat, per ara, sense èxit.

stats