ERC demana a Puigdemont que rectifiqui i es disculpi per la seva carta: "És una ofensa"

Els republicans estan molestos que se'ls apunti com a culpables de la detenció de l'expresident

3 min
Pere Aragonès, Marta Rovira, Marta Vilalta i Juli Fernàndez.

BarcelonaL'executiva d'Esquerra Republicana està molesta per la carta que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va publicar dissabte, després de conèixer l'aval dels republicans a la investidura de Salvador Illa, i així ho ha fet saber aquest dilluns. En un comunicat després de la reunió de l'executiva del partit d'aquest matí, la formació lamenta que se'ls apunti com a responsables d'una eventual detenció de l'expresident i exigeixen "una rectificació i una disculpa": "Davant la carta publicada per part del president Carles Puigdemont en contra de la decisió presa per la militància d’Esquerra Republicana [...], l’executiva del nostre partit exigeix una rectificació i una disculpa", manifesten els republicans. La formació demana "respecte" a la seva militància, i diu que l'"ofèn" que es digui que si el detenen serà culpa seva: "Considerar que una hipotètica detenció del president Puigdemont seria culpa d’Esquerra Republicana és una ofensa", afegeixen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident assumia al text que va fer públic dissabte que la decisió de la militància d'ERC de fer president Salvador Illa implicaria que la seva detenció "seria una possibilitat real d'aquí a molt pocs dies". Deixava així clar que compliria amb el seu compromís de tornar a Catalunya quan hi hagués una sessió d'investidura i responia a la petició de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que havia instat Puigdemont a no tornar i a "no deixar-se detenir", i va dir que el seu retorn és "una decisió política". De fet, l'expresident també havia posat aquest escenari sobre la taula com una mesura de pressió als republicans perquè no investissin Illa que no ha estat efectiva.

La distància política entre totes dues formacions és més gran que mai, i la direcció d'Esquerra apunta que les crítiques a la decisió del partit són per motius electoralistes: "És obvi que el partit i l’entorn polític de Puigdemont consideren que la decisió [...] és perjudicial per als seus interessos electorals", valoren. Acusen Junts d'utilitzar la repressió per "treure profit electoral" i han volgut reivindicar el seu paper en la "lluita antirepressiva". Tot i que admeten que la decisió pugui ser "objecte de crítica política" denuncien que "s'estan superant determinats límits". "ERC és una organització sobirana, radicalment democràtica i prendrà sempre les decisions polítiques comptant amb la seva militància, amb majoria i consens", continua el missatge del partit.

Resposta a l'ANC

Però Esquerra no només ha apuntat contra l'expresident. Els dirigents de la formació demanen que "les organitzacions i entitats cíviques" respectin la decisió de les bases d'ERC en un procés "democràticament impecable". El dard va directament contra l'Assemblea Nacional Catalana, que ha estat especialment bel·ligerant contra l'acord. L'entitat que presideix Lluís Llach va acusar divendres ERC d’haver-se subordinat als socialistes i d'acceptar el marc de la Constitució espanyola, una decisió “inexplicable” i de “funestes conseqüències”. “Els dirigents que han portat Esquerra a aquests contrasentits són culpables dels seus efectes fatals per a Catalunya, per a l’independentisme i per al seu partit. La història els jutjarà”, va advertir l’entitat en un comunicat. Particularment dur va ser Llach a les xarxes socials: "Adeu i que la història no us sigui lleu", va dir al partit. L'ANC, juntament amb els CDR, havia promogut una manifestació aquest matí de dilluns contra la investidura de Salvador Illa a l'estació de França de Barcelona, que finalment s'ha desconvocat perquè tot just demà el president del Parlament, Josep Rull, iniciarà la ronda de contactes.

Borràs assenyala Illa

Els juntaires han parlat aquest dilluns per boca de la seva presidenta, Laura Borràs, que ha tirat la pilota a la teulada del PSC i concretament del seu presidenciable, Salvador Illa, si detenen Puigdemont. "Què farà Salvador Illa si en el seu debat d’investidura Puigdemont és detingut perquè els jutges no apliquen una llei que ha votat el seu partit?", s'ha preguntat en una entrevista a Catalunya Ràdio en al·lusió a la llei d'amnistia. L'expresidenta del Parlament ha afirmat que l'expresident "no es deixarà detenir" perquè "no reconeix als jutges espanyols la capacitat de detenir-lo", però ha criticat que es posin sobre la taula "pantalles que encara no han passat" perquè "a vegades afavoreixen que passin les coses", malgrat que Puigdemont ja va reconèixer que això podria passar en la seva carta de dissabte. Borràs també ha defensat la decisió del partit d'abandonar el govern de Pere Aragonès: "Si no ho haguéssim fet, podríem estar en la situació, en nombre de vots, en què es troba Esquerra", ha dit, en referència als mals resultats electorals dels republicans a les eleccions del 12 de maig.

stats