ERC envia una carta als militants dient que citarà a declarar els implicats en els cartells
Marta Rovira tanca files amb Sergi Sabrià a l'executiva del partit i afirma que el volen destruir
BarcelonaL’exclusiva de l’ARA que destapa que els cartells denigrants contra els Maragall en la precampanya electoral municipal del 2023 van sortir de les files d’ERC ha desencadenat un terratrèmol al partit. La portaveu dels republicans, Raquel Sans, ha demanat aquest dilluns perdó en roda de premsa i ha anunciat l’obertura d’una investigació interna amb una reunió de la comissió ètica que ja s'ha celebrat avui i ha donat el tret de sortida de l’expedient. "És de rebut demanar disculpes", ha assegurat, adreçant-se als que pateixen la malaltia, els seus familiars i al mateix Ernest Maragall i el seu germà, l’expresident Pasqual Maragall. Després d’expressar el "rebuig més absolut", Sans ha dit que una persona que treballava per al partit va ser qui va instigar l’atac de falsa bandera i va acabar confessant els fets a la direcció "mesos després", i que aquesta el va "apartar de les seves funcions".
Ara bé, la cúpula no va traslladar la informació a la policia, que ja investigava la col·locació dels cartells, i tampoc es va obrir llavors la investigació interna. Segons Sans, amb el reglament d’ERC a la mà no es podia actuar disciplinàriament abans que s’aclarís el cas judicialment, que ha quedat arxivat. "El codi ètic és un far, arribarem fins al final", ha arribat a dir, i ha assegurat que es van assabentar del tancament judicial per l’ARA, malgrat que diverses fonts del partit ja en tenien constància abans.
Els rols
Sans ha evitat detallar noms i també ha esquivat valorar el rol de l’actual viceconceller del Govern Sergi Sabrià i l’exvicesecretari de comunicació del partit Marc Colomer, que van assabentar-se just després de l’atac contra Maragall que venia de les seves pròpies files. Fonts properes al president de la Generalitat, Pere Aragonès, afirmen que aquest escàndol “no té a veure” amb la tasca del Govern. Sabrià va mantenir una interlocució amb el militant de l’Anoia que va encarregar la col·locació dels cartells després de l’acció i va parlar amb Maragall, que va acabar retirant la denúncia en veure que els autors podien venir d’ERC. No obstant això, els republicans s’espolsen la responsabilitat d’aquest fet: Sans ha dit que la direcció d’Esquerra va animar en tot moment Maragall a denunciar.
El cas dels cartells no és un cas aïllat, sinó que forma part d’una estructura anomenada B que es dedica a fer contracampanyes a les xarxes socials. Però també feien accions, com els cartells o els mariachis que van enviar a la seu de Junts quan discutien sobre si sortir o no del Govern. Aquest dilluns, Sans no ha entrat a valorar l’existència d’aquesta estructura i s'ha remès a la investigació interna. Fonts consultades per l’ARA especifiquen que es tracta d’un circuit estable, coordinat per Sabrià i Colomer, i que es paga a través d’un contracte que té Esquerra amb l’empresa de màrqueting Relevance. La versió oficial d’ERC facilitada al diari –que Sans no ha fet pública aquest dilluns– assenyala el director de comunicació del partit, Tolo Moya. Ara bé, l’ARA ha comprovat que Moya mantenia la interlocució amb els joves que feien les accions sense una posició de lideratge. Treballadors de la B confirmen que Moya era el seu intermediari.
Aquest dilluns mateix s'ha reunit la comissió d’ètica del partit, que serà l’espai on s’aclarirà què va passar amb els cartells i amb l’estructura paral·lela de contracampanya dels republicans. En una carta als militants al qual ha tingut accés aquest diari, la formació afirma que aquesta comissió ha obert una investigació d’ofici i citarà les persones que apareixen en la informació publicada per aquest diari a declarar. "L’objectiu és aclarir els fets i arribar fins al final. Prendrem les decisions que calgui”, afirma el partit en aquesta carta a la militància. Alhora, la missiva criticava que "aquestes accions no representen el partit ni els valors republicans". Aquest dilluns també s'ha celebrat una executiva del partit i l’escàndol dels cartells han centrat bona part de la trobada, tot i que estava convocada per parlar sobre les negociacions de la investidura. Segons fonts presents, la secretària general del partit, Marta Rovira, ha defensat la figura de Sergi Sabrià, que ha sigut present en l’executiva. En aquest sentit, Rovira ha dit que estaven intentant destruir el viceconseller en funcions del Govern. També hi ha hagut veus que han advocat per depurar responsabilitats.
Reclam de responsabilitats
Diversos membres d’ERC han manifestat públicament el seu malestar i han reclamat responsabilitats. El mateix expresident del partit, Oriol Junqueras, que es vol tornar a presentar per liderar el partit, ha expressat el seu rebuig i ha negat que la direcció nacional va conèixer els fets amb anterioritat, tal com ha dit avui Sans.
També han mostrat la seva oposició a l’acció els exalcaldes d’ERC de Lleida i Tarragona, Miquel Pueyo i Pau Ricomà, a més de l’exlíder al Congrés Joan Tardà, que ho ha titllat d'"atemptat contra el partit". L’exportaveu al Parlament Jordi Orobitg ha afirmat que cal “depurar responsabilitats”. També ha reaccionat la federació d’ERC de l’Anoia, d’on era el militant que va encarregar els cartells: "No estàvem al corrent d’aquests fets", afirmen en un comunicat en què també es posen a disposició de les autoritats del partit "per col·laborar en qualsevol investigació.
La presidenta del grup municipal republicà a l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany, va recalcar que és “inacceptable” un comportament com aquest: “Els qui vam participar d’aquella campanya ens mereixem explicacions i confio que el partit anirà fins al final en l’assumpció de responsabilitats”. A banda d’Alamany, altres veus de la federació de Barcelona d’ERC, com la presidenta, Eva Baró, o el secretari general, Toni Vidal, van mostrar la seva indignació i “profunda tristesa i nova decepció” per la informació. Tot plegat coincideix amb el debat de sobre si incorporar-se al govern de l’alcalde Jaume Collboni.
Cap veu de la resta de formacions de l’ajuntament ha reaccionat, més enllà del cap de files de Junts, Xavier Trias. Preguntat a TV3, ha qualificat de "bomba" la notícia que considera "tremenda". L’exalcalde ha afirmat que aquests tipus d’atacs "greus" es fan per "destrossar a les persones". Les reaccions també han arribat dels comuns. El seu portaveu, Joan Mena, ha afirmat que és un tema “molt desagradable” i ha volgut fer arribar el seu suport i solidaritat a Maragall. Els dirigents de Junts i el PSC, que ara estan negociant amb ERC la investidura, no han criticat l’acció obertament. "La temptació podria ser alta, però no baixarem aquí, tenim molt clar quin és l’adversari", ha assegurat el secretari general de Junts, Jordi Turull.