La legislatura catalana

ERC deixa els pressupostos de Salvador Illa en mans del seu futur president

Rovira pilotarà les negociacions fins al congrés del novembre però el veredicte el prendrà la nova executiva

BarcelonaDes de la patacada del 12-M, Esquerra està immersa en una pugna interna pel control del partit amb el congrés del 30 de novembre a l'horitzó. El partit el pilota de manera interina la secretària general, Marta Rovira, després que Oriol Junqueras plegués com a president el 10 de juny. En els últims mesos, ha hagut de prendre decisions tan rellevants com la d'investir Salvador Illa com a president de la Generalitat i ara també haurà d'abordar la primera fase de la negociació dels pressupostos de l'any que ve. "No ens quedarem amb els braços plegats i deixarem que passi el congrés. La política la fem cada dia des de tots els nivells. No deixarem de fer política aquestes setmanes", deia la portaveu dels republicans al Parlament, Marta Vilalta, fa pocs dies. Ara bé, la decisió final no la prendrà la direcció actual dels republicans, sinó que ho deixarà en mans de qui guanyi el congrés del 30 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Pagar autònoms a ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Des d'aquesta direcció que ha fet la feina política, i que ja l'ha fet pràcticament tota, tocarà a la nova direcció començar a prendre les decisions polítiques de futur, que és immediat", deia Marta Rovira aquest dissabte al consell nacional del partit. I una d'aquestes decisions a curt termini passa per si ERC avala els comptes d'Illa. Fonts republicanes apunten que l'actual direcció té el "mandat" de pilotar el partit fins al congrés del 30 de novembre i, per tant, que continuarà endavant amb les negociacions, tot i que admeten que és poc probable que hi hagi un preacord tancat abans del desembre. A diferència de la investidura, amb un compte enrere fins a la repetició electoral que acabava a finals d'agost, l'aprovació dels pressupostos no és tan urgent, així que, encara que hi hagués un document enllestit, l'actual executiva considera que no el pot validar amb el congrés del partit en marxa –es convocarà formalment el 7 d'octubre.

Cargando
No hay anuncios

El veredicte final recaurà, doncs, en una de les quatre candidatures que es presenten al congrés: la que lidera Oriol Junqueras, Militància Decidim; Nova Esquerra Nacional –pròxima a Marta Rovira, que no es presenta a la reelecció–, que encapçalen Xavier Godàs i Alba Camps; Foc Nou, el projecte impulsat per l'exconseller Alfred Bosch, i la candidatura del corrent crític del partit, el Col·lectiu 1-O. Sobre el paper les dues primeres són les que tenen més opcions d'imposar-se al congrés i, tot i que no s'han mullat públicament sobre la relació que ERC ha de tenir amb el PSC, són partidàries de complir els acords previs amb els socialistes. Foc Nou i el Col·lectiu 1-O, en canvi, rebutgen qualsevol pacte amb el PSC i reneguen de la investidura d'Illa. Fins al 15 d'octubre no se sabrà quines aconsegueixen recollir prou avals per passar el tall.

Un tempo diferent

Si un eventual pacte no es tanca abans del 30 de novembre, és difícil que el Govern de Salvador Illa pugui presentar uns pressupostos que entrin en vigor l'1 de gener del 2025, l'objectiu que s'ha marcat l'executiu. Aconseguir que els pressupostos entrin en vigor amb l'inici de l'any forma part del relat que intenten construir els socialistes des de les eleccions: la normalitat ha tornat a Catalunya després del Procés. L'1 de gener és una data simbòlica, però ho és més l'estabilitat parlamentària i, per tant, el Govern no posarà en risc un possible acord amb ERC reclamant celeritat als republicans.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts republicanes, el PSC és conscient que no hi haurà acord abans del congrés del novembre, tot i que fonts de la conselleria d'Economia asseguren que no els han traslladat aquests tempos. Sigui com sigui, la interlocució entre el Govern i Esquerra ja ha començat. La setmana passada van mantenir una primera reunió en què van participar la consellera d'Economia, Alícia Romero, i el secretari general del departament, Juli Fernández; i per la banda republicana, hi van ser la portaveu al Parlament, Marta Vilalta –pròxima a Nova Esquerra Catalana– i els dos responsables de la comissió d'Economia del grup parlamentari, Albert Salvadó i Joan Ignasi Elena –del cantó de Junqueras.

El compliment de l'acord d'investidura

Vilalta deia fa dues setmanes que, en funció de com evolucionessin les primeres converses amb el Govern, els republicans decidirien si "obrien" un procés de negociació formal pels comptes. Ara bé, és evident que hi ha diversos punts de l'acord d'investidura amb els socialistes que depenen de partides pressupostàries i, per tant, els republicans són els primers interessats a forçar el Govern a avançar en la materialització del pacte. De fet, ho admetia el mateix partit després de la primera reunió amb la consellera d'Economia. "Uns comptes han d'incloure, com a punt de partida i com a mínim, els compromisos de l'acord d'investidura que impliquen la partida pressupostària", afirmaven fonts del partit.

Cargando
No hay anuncios

Hi va insistir Marta Rovira aquest dissabte, quan va llançar un altre advertiment a l'executiu de Salvador Illa: "Si no es compleix el pacte, arribarem al final del camí". La dirigent republicana va exigir "avenços rotunds" en el compliment de l'acord per mantenir obertes les negociacions dels comptes. En els últims dies, els republicans han exigit passos a l'hora d'aplicar el nou finançament pactat amb els socialistes en paral·lel amb la negociació dels pressupostos. Esquerra ha intensificat els avisos després que la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, situés el finançament en un segon estadi, és a dir, que s'abordés després d'aprovar els comptes.