El retorn de Carles Puigdemont

ERC critica el retorn fugaç de Puigdemont mentre la CUP es limita a mostrar "respecte"

L'independentisme va rebre l'expresident de manera unitària, però discrepa dels efectes del seu moviment

BarcelonaLa reacció immediata de l’independentisme quan es va confirmar que l’expresident Carles Puigdemont havia aconseguit ser a l’Arc de Triomf, en l’acte anunciat pel seu partit i les entitats independentistes, va ser d’alegria pel seu retorn. Hores després de la seva escapada i que no se’n sàpiguen els seus plans, el suport ja no és unànime.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els més crítics amb la maniobra de l’expresident, seguint amb la crisi entre els dos grans partits independentistes, són els d'Esquerra. Els republicans, al ple d’investidura, en boca del president del seu grup parlamentari, van celebrar el retorn: “Ens n'alegrem profundament. Bentornat a casa, president”, va expressar Josep Maria Jové des del faristol del Parlament. Aquest matí, però, diverses veus han criticat ja obertament la maniobra.

Cargando
No hay anuncios

Qui més clarament ho ha fet és el conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, que ha qualificat d’“impropi” el comportament “de qui ha estat la màxima autoritat del país”, l'ha acusat de “dinamitar” un ple d'investidura “perquè no li agradava el resultat” i també d'enganyar. Ara bé, no és l’única veu del partit que s’ha mostrat públicament en contra de l’estratègia. L’exdiputat republicà José Rodríguez, que va formar part de la comitiva del partit a l’acte, també parla d'“engany”: “Va venir a fer un joc d'escapisme, a simplement demostrar que és molt hàbil i pot enganyar la policia”, ha expressat a X.

Cargando
No hay anuncios

Cap membre de la direcció d’Esquerra s’ha manifestat públicament en aquests mateixos termes. “Va ser sensació estranya, un moment de caos”, s’ha limitat a dir la portaveu del partit, Raquel Sans, a Catalunya Ràdio. Amb tot, fonts del partit parlen d’“incomprensió” i coincideixen a dir que el retorn no va tenir “significat polític”, alhora que qüestionen el sentit del moviment “més enllà de posar contra les cordes els Mossos”. També critiquen que l’objectiu de l’expresident era el de “posar en dubte la legitimitat del Parlament” i reclamen més “respecte” a les institucions.

La CUP no ho veu com Esquerra i, de fet, veu amb molt mals ulls el desplegament policial preparat per a la detenció de l’expresident. “Respectem sempre les decisions de les persones represaliades”, defensen públicament i en privat, però denuncien que l’acte i la posterior escapada van convertir-se en un acte de partit: “El retorn s'ha posat a disposició dels interessos de Junts”, va valorar la diputada Laia Estrada durant el debat.

Cargando
No hay anuncios

Suport de l’ANC i “màxim respecte” d’Òmnium

El suport de l’Assemblea Nacional Catalana a l’expresident és ferm, tot i que no han valorat encara la maniobra d'ahir. Ara bé, de les poques informacions que s’han traslladat de la seva situació s’han conegut a través del president de l’entitat sobiranista, Lluís Llach. “El president Puigdemont m'ha demanat que us notifiqui que està sa, estalvi i, sobretot, LLIURE. Bona nit”, explicava a les xarxes socials poc abans de la mitjanit del dia del retorn.

Cargando
No hay anuncios

A Òmnium Cultural estan satisfets que l’acte de rebuda s’organitzés finalment de manera unitària, i no confirmen si coneixien els plans de l’expresident. Per això es limiten a expressar el seu “màxim respecte” a les decisions que prengui Puigdemont per fer front a la repressió, sense entrar a valorar la utilitat de l’escapada i denunciant la inaplicació de l'amnistia a l'expresident.