ERC i la Crida per Sabadell arriben a un acord de govern però no compten amb els suports per a la investidura

Guanyem celebra una assemblea aquesta tarda per decidir el seu vot i CiU anuncia que en l'actual escenari no hi dóna suport

El candidat d'ERC, Juli Fernàndez, i el de la Crida per Sabadell, Maties Serracant / ANC
Acn
12/06/2015
4 min

SabadellERC i la Crida per Sabadell han anunciat un acord de govern amb un sistema d'alcaldia rotatòria on el candidat republicà Juli Fernàndez seria el primer alcalde. Les dues formacions sumen vuit regidors i de moment només compten amb els vots favorables dels quatre regidors d'Unitat pel Canvi, per la qual cosa la investidura no tiraria endavant a falta del suport de dos regidors més. CiU ha anunciat que en l'escenari actual votaria el seu propi candidat i Guanyem celebrarà una assemblea aquesta tarda per decidir el seu vot en el ple d'investidura. D'altra banda, Unitat demana a ERC i la Crida que acceptin fer una consulta ciutadana per decidir l'adhesió a l'AMI per entrar al govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A menys de 24 hores per al ple d'investidura a l'Ajuntament de Sabadell encara es desconeix qui serà investit alcalde. ERC i la Crida per Sabadell han anunciat aquest divendres un acord de govern, en la redacció del qual també hi ha participat des d'un primer moment Unitat pel Canvi però que finalment la seva assemblea no ha ratificat perquè inclou la incorporació a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) sense consultar la ciutadania.

Els candidats d'ERC i la Crida, Juli Fernandez i Maties Serracant, respectivament, han mostrat la seva satisfacció per l'acord aconseguit que asseguren que suposarà una nova forma de fer política a la ciutat i que es basa en donar solució als principals problemes i reptes que veuen en Sabadell.

Entre d'altres, l'acord inclou un pla d'emergència social, un pla per l'èxit educatiu i l'equitat, un compromís zero amb els desnonaments, amb la lluita contra la pobresa energètica i l'alimentària, un pla d'inclusió social, un pla de remunicipalització i la municipalització dels serveis que ja acaben la seva concessió i una reestructuració de la policia municipal, incloent la supressió de les unitats especials d'intervenció. L'acord també contempla que el consistori exercici l'acusació particular en el cas Mercuri i la realització d'una auditoria a l'inici del mandat i de manera continuada.

Tant Fernàndez com Serracant han assegurat que amb aquest acord volen instaurar una nova manera de fer política, més oberta a la ciutadania i amb un paper més actiu de l'oposició. Han afirmat que no cal estar al govern per estar implicats en la seva acció i han convidat a la resta de forces a continuar parlant sobre els temes de ciutat. Pel que fa a l'alcaldia, l'acord contempla un sistema rotatori on el candidat d'ERC seria l'alcalde els dos primers anys i el de la Crida els dos darrers.

Unitat pel canvi es queda fora

En la rdeacció d'aquest acord també hi ha participat Unitat pel Canvi des del principi, però l'assemblea celebrada aquest dijous al vespre no va donar suport a estar dins del govern pel fet que l'acord contempla l'adhesió de l'Ajuntament de Sabadell a l'AMI sense prèvia consulta ciutadana.

El candidat d'Unitat, Joan Berlanga, ha demanat a les dues formacions que han anunciat l'acord que incorporin el "matís" que demanen de fer una consulta ciutadana abans de decidir aquesta adhesió. Berlanga ha assegurat que la ciutadania "no entendria" que Unitat quedés fora i per això ha assegurat que esgotaran fins a l'últim minut en negociacions per aconseguir aquest canvi i poder entrar al govern.

A l'espera del posicionament de CiU i Guanyem

En cas que Unitat no entrés al govern municipal per aquest aspecte, sí que manté el seu compromís d'investir Fernàndez alcalde aquest dissabte seguint l'acord d'investidura que van presentar aquest dijous les tres forces i on es comprometien a investir qualsevol persona que representés un govern de canvi a la ciutat.

Amb els vots d'Unitat, el govern d'ERC i la Crida rebria el suport de 12 regidors i encara mancarien dos per aconseguir la majoria necessària. Aquests vots podrien venir o bé de CiU, amb quatre regidors, o de Guanyem, que en té dos.

El candidat de CiU, Carles Rossinyol, ha criticat el procés emprat per arribar a l'acord presentat per la Crida i ERC i els ha acusat de seguir les mateixes formes que critiquen del PSC. A ERC, a més, li ha recriminat que sempre havia manifestat que volia el govern més majoritari possible i que ara ha presentat un acord amb un govern que només suma vuit regidors.

Rossinyol ha criticat específicament el fet que CiU no ha participat en l'elaboració d'un acord de govern perquè hi ha dues forces, Unitat pel Canvi i la Crida, que els han "vetat" i també s'ha mostrat molt crític amb el fet que han rebut el document final a les dues de la matinada. En aquesta situació, Rossinyol ha afirmat que no poden donar suport a un document que han d'analitzar en poc més de 24 hores.

Davant d'això, CiU ha plantejat que es tornin a obrir converses a totes bandes, "deixant de banda els interessos partidistes i les antigues maneres de fer". "Encara hi som a temps", ha exclamat. Ha afegit que CiU no posa cap condicionant, "ni entrar al govern", però creu que caldria un major diàleg i arribar a punts d'entesa per tal que la seva formació pogués donar suport demà en la investidura.

Ha dit que si finalment això no passa CiU no donarà aquest suport, però que a la vegada es compromet a que abans de l'estiu s'impulsi una moció de censura per evitar que el govern socialista continuï governant la ciutat.

Per últim, Guanyem Sabadell ha reiterat les seves crítiques a la manca de transparència del procés negociador i la seva voluntat de que Sabadell tingués un govern el més majoritari i estable possible. La formació ha anunciat que celebrarà una nova assemblea aquesta tarda per tal de decidir el seu vot en la investidura de dissabte.

stats