La nova legislatura catalana

L'executiva d'ERC, reunida per valorar si tanca el preacord amb Illa

Trias defensa una repetició electoral i insta els republicans a no "fiar-se" del líder del PSC

3 min
Juli Fernàndez i Roger Torrent, entre d'altres en un recés de l'executiva d'ERC

BarcelonaEncara sense el preacord tancat, Esquerra ha reunit l'executiva aquest matí per decidir els pròxims passos a fer. La reunió ha començat a les 10 del matí i encara continua. Fins ara, els negociadors han exposat el contingut de les converses amb el PSC a la resta de membres de l'executiva, segons fonts del partit, i està prevista una roda de premsa aquesta tarda. Al llarg de tot aquest cap de setmana, les converses entre els republicans i els socialistes han continuat, però no han servit per segellar un preacord que, a finals de la setmana passada, preveien que es podria firmar aquest mateix dilluns. Malgrat tot, aquest diumenge el partit ja preveia reunir la seva executiva en les pròximes hores per valorar fins on havien arribat les negociacions i decidir els següents passos, tenint en compte que el partit va fixar el 31 de juliol com a data límit per prendre una decisió. El finançament continua sent l'escull que separa les dues bandes: tot i que s'ha avançat en la negociació, els republicans exigeixen garanties perquè l'acord a què arribin estigui blindat als canvis de govern a Madrid. El preacord que pugui signar Esquerra per investir Salvador Illa haurà de ser ratificat per les bases del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La direcció d'ERC tenia previst engegar la maquinària per sotmetre el pacte a la consulta de la militància aquesta setmana, però primer caldrà veure com valora l'executiva el contingut de les negociacions fins ara. Si la direcció finalment donés llum verda a un pacte amb el PSC, el següent pas seria convocar assemblees per explicar-ne el contingut a la militància abans de sotmetre'l directament a consulta. És a dir, els negociadors intentarien explicar les bondats de l'acord per convèncer les bases. Ara bé, si finalment no s'arriba a un llindar que la direcció consideri prou vàlid, el partit podria decidir no convocar cap consulta. Les negociacions continuen obertes i giren, sobretot, al voltant del finançament. La setmana passada, els socialistes van desbloquejar alguns acords incomplerts amb Esquerra, com ara l'inici del traspàs de Rodalies o de l'Ingrés Mínim Vital.

La decisió sobre si investir Salvador Illa o no divideix el partit en un moment, a més, de crisi interna arran de la patacada del 12-M i la posterior pugna pel lideratge de la formació, però també per l'escàndol dels cartells dels Maragall. De fet, a la direcció republicana s'hi havia instal·lat la incertesa sobre com podrien respondre les bases davant d'un preacord amb el PSC. En les últimes hores, a més, hi ha hagut alguns representants públics d'ERC que s'han posicionat públicament en contra de fer president Salvador Illa. És el cas de la diputada al Congrés Pilar Vallugera o de l'exdiputat al Parlament i exmilitant del PSC Carles Castillo, que ha carregat contra Salvador Illa i ha defensat que siguin Junts i el PSC els qui s'entenguin. En canvi, el senador republicà Joan Queralt admet que investir Salvador Illa és un "gripau i dels grossos", però, sense demanar el sí o el no, defensa que la militància es posicioni "amb el cap" i no amb "emocions ni encara menys amb consignes o eslògans".

A l'altra banda, els socialistes i els comuns continuen negociant i, a hores d'ara, no preveuen anunciar novetats aquest dilluns, segons fonts de la negociació. Les converses s'han centrat en les últimes setmanes en la qüestió de l'habitatge. A més dels 20 diputats d'ERC, Illa necessita els 6 diputats dels comuns per arribar a la majoria de 68 diputats que li calen per a afrontar el debat d'investidura amb possibilitats d'èxit. Des del principi, els de Jéssica Albiach s'hi han mostrat disposats perquè Catalunya tingui un nou Govern basat en un acord entre forces progressistes i s'eviti la repetició electoral ―informa Martina Alcobendas.

Trias defensa una repetició electoral

Mentre ERC decideix la posició, aquest matí Xavier Trias s'ha afegit a la pressió de Junts perquè ERC no signi cap pacte amb el PSC. Després d'abandonar l'Ajuntament de Barcelona, l'exalcalde ha demanat obertament a ERC que no faci president el líder del PSC encara que això impliqui anar a una repetició electoral, ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio. "ERC mira si fa un acord amb el PSC. Jo els hi dic: «Escolta, vigileu Illa, que us enredarà, sempre t'enganya»".

En aquest sentit, Trias ha tornat a recordar l'operació a Barcelona perquè Jaume Collboni fos alcalde i ha assegurat que hi ha hagut ministres socialistes catalans que han intentat "que no se'ns arreglés el finançament". L'exregidor de Junts creu que Illa no és "de fiar" i, preguntat sobre una eventual repetició electoral si ERC no investeix Illa, Trias ha contestat: "Per a mi és millor. No sé què passaria, però per a mi és millor. Les coses s'han de clarificar. Tot va canviant". L'exalcalde, a més, ha advertit el president espanyol, Pedro Sánchez, que, "depèn del que faci i com es comporti", Junts podria fer caure el govern.

stats