La nova legislatura catalana

L'executiva d'ERC dona via lliure a investir Illa a l'espera de les bases

El partit assegura que ha pactat un "concert econòmic solidari" i convoca la consulta per a divendres

This browser does not support the video element.

BarcelonaVia lliure de l'executiva d'ERC a investir Salvador Illa a l'espera de les bases. Després d'una reunió maratoniana, de més de nou hores, la direcció del partit ha decidit avalar un preacord amb el PSC que inclou, com a element principal, un "concert econòmic solidari" que, segons els republicans, es tradueix en el fet que Catalunya passi a recaptar el "100% dels impostos" i surti del règim comú. Aquesta era la principal exigència d'Esquerra en aquestes negociacions, a la qual s'oposava el PSOE. ERC no farà pública la lletra petita de l'acord fins a aquest dimarts; mentrestant, el PSC ha mantingut el silenci i no ha volgut ni confirmar ni desmentir el contingut anunciat pels republicans.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda de la qüestió del finançament, Esquerra també assegura que ha arrencat dos acords més al PSC: la conselleria de Política Lingüística que el partit havia defensat en campanya i una "convenció nacional per a la resolució del conflicte polític"; és a dir, una taula de partits –com les que ja s'han fet al llarg d'aquests últims anys i com la que Illa reclama des de 2021– que presidirà ERC i que ha de servir perquè totes les formacions posin sobre la taula propostes per resoldre el conflicte polític. Tot plegat, ho haurà d'avalar la militància en una consulta aquest divendres.

Cargando
No hay anuncios

Per aplicar el concert econòmic que ERC assegura que ha aconseguit pactar amb els socialistes caldrà tirar endavant una sèrie de "modificacions" legislatives, entre les quals la modificació de la Lofca, la llei de finançament de les comunitats autònomes. Segons la portaveu dels republicans, Raquel Sans, tenen el compromís dels socialistes per tirar endavant aquest canvi, que s'hauria d'aprovar al Congrés dels Diputats. Ara bé, caldria tenir lligats els suports de Junts i també d'altres forces com Compromís i la Chunta Aragonesista, dues formacions que s'han mostrat reticents al fet que Catalunya tingui la clau de la caixa. Sense aquesta modificació, Catalunya no sortiria del règim comú. Fins ara el PSC s'havia mostrat contrari a aquesta possibilitat i apostava per crear un consorci tributari mixt entre l'Estat i la Generalitat per recaptar els impostos que paguen els catalans.

"Sí, sortirem del règim comú, es recaptarà el 100% dels impostos", ha defensat Sans. "Es gestionaran, recaptaran, liquidaran i inspeccionaran tots els impostos", ha afirmat la portaveu republicana, que també ha afegit que, d'impostos com l'IRPF, la Generalitat gestionarà el 100% del tribut –ara l'Estat cedia el 50% d'aquest impost a Catalunya–. Els republicans han assegurat que el primer pas serà la recaptació de l'IRPF del 2025, que ja es faria efectiu amb l'agència tributària catalana el 2026. Esquerra també assegura que amb aquest canvi de model hi haurà una transferència de recursos, tant materials com de personal. Caldrà veure la reacció dels funcionaris d'Hisenda, que són reticents a aquest canvi. En l'últim tram de les negociacions ERC havia exigit "garanties" que, en cas d'un canvi de govern a Madrid, aquest sistema quedaria blindat. Els republicans, però, no han concretat quines són, més enllà de la modificació de la Lofca. A banda d'aquest "concert econòmic solidari", Esquerra també ha pactat amb el PSC crear un consorci per garantir "l'execució de les inversions".

Cargando
No hay anuncios

A més de la conselleria de Política Lingüística, Esquerra també assegura que ha pactat amb els socialistes "garantir" la vehicularitat de la llengua catalana a l'escola i en les activitats extraescolars, però també el seu "ús social entre els més joves" amb un "impuls" de l'audiovisual, i en l'àmbit de la salut. Amb tot, els republicans no han concretat cap de les mesures. Segons fonts consultades, el pacte també preveu garantir que es pugui parlar català a l'administració –els republicans van pactar amb el PSOE una llei de llengües que no s'havia complert–. D'altra banda, el pacte també inclou crear una "oficina per treballar pel reconeixement" de les seleccions catalanes esportives.

El debat amb la militància

L'executiva d'ERC ha pres aquesta decisió en una reunió que ha començat abans de les deu del matí i, després de dos recessos, ha acabat a quarts de vuit de la tarda. Els negociadors han exposat el contingut de les converses amb el PSC a la resta de membres de l'executiva, segons fonts del partit, i al llarg del dia s'han anat tancant "serrells" amb els socialistes. La decisió sobre si investir Salvador Illa o no divideix la formació, i això s'ha explicitat en la llarguíssima executiva d'aquest dilluns. I és que arriba en un moment complicat: després de la patacada del 12-M i l'escàndol dels cartells.

Cargando
No hay anuncios

Per intentar aconseguir l'aval de la militància, Esquerra convocarà assemblees territorials des d'aquest dimarts. De fet, aquest vespre la direcció ja ha convocat una "sessió informativa" telemàtica per a tota la militància per explicar-los el preacord i el debat que obriran ara. Ho han explicat la mateixa secretària general, Marta Rovira; el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové; la secretària general adjunta, Marta Vilalta, i el secretari general adjunt d'estratègia, comunicació i coordinació institucional, Juli Fernàndez, quatre dels negociadors d'ERC. Tot i que Rovira havia dit més d'una vegada que a ERC no li feia por anar a una repetició electoral, el cert és que el partit hauria d'obrir un meló complicat: trobar un candidat per presentar-se a uns comicis que se celebrarien a l'octubre i intentar capgirar unes enquestes en contra.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes també han convocat una reunió de la seva executiva aquest dilluns a la tarda mentre estaven a l'espera de la decisió dels republicans: segons les fonts consultades per l'ARA, els dirigents n'han sortit sense saber encara si els republicans acabarien donant llum verda a un acord sobre el qual els negociadors mantenen l'hermetisme, informa Martina Alcobendas.

Veus en contra d'investir Illa

En les últimes hores hi ha hagut alguns representants públics d'ERC que s'han posicionat públicament en contra de fer president Salvador Illa. És el cas de la diputada al Congrés Pilar Vallugera o de l'exdiputat al Parlament i exsocialista Carles Castillo, que ha carregat contra Salvador Illa i ha defensat que siguin Junts i el PSC els qui s'entenguin. En canvi, el senador republicà Joan Queralt admet que investir Salvador Illa és un "gripau i dels grossos", però, sense demanar el sí o el no, defensa que la militància es posicioni "amb el cap" i no amb "emocions, i encara menys amb consignes o eslògans".

Cargando
No hay anuncios

A més dels 20 diputats d'ERC, Illa necessita els 6 diputats dels comuns per arribar a la majoria de 68 diputats que li calen per afrontar el debat d'investidura amb possibilitats d'èxit. Ara per ara continuen negociant: les converses s'han centrat en les últimes setmanes en la qüestió de l'habitatge. Des de Madrid, el PP també ha carregat contra unes negociacions en què veu la "segona part" de la investidura de Pedro Sánchez. "Volen que tots paguem que Illa governi", ha criticat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en roda de premsa.