ENQUESTA CEO
Política04/10/2014

ERC consolida el lideratge en un Parlament atomitzat

Els republicans augmenten l’avantatge sobre CiU

Marc Colomer
i Marc Colomer

BarcelonaLa gestió de la crisi, el procés polític català i els escàndols de corrupció han configurat una tempesta perfecta que fa trontollar els fonaments del sistema polític sorgit de la Transició i esbossa un nou Parlament més esquerrà, més atomitzat i amb més pes de les forces antisistema com Podem. Amb una CiU que no atura la caiguda malgrat que el seu líder, el president Artur Mas, surt com a guanyador del debat de política general, ERC es consolida com el partit amb més opcions per imposar-se en unes eventuals eleccions catalanes en què també el PSC seguiria caient, mentre Podem irrompria amb força a la cambra catalana sense ni tan sols tenir identificada una cara visible a Catalunya més enllà del mediàtic Pablo Iglesias. L’alt percentatge d’indecisos (23%), però, deixa oberta la partida.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió sobre el debat de política general del setembre presentada ahir, els d’Oriol Junqueras -el líder que obté més bona nota, seguit de Mas- s’imposarien com a primera força del país, amb una intenció directa de vot (sense cuina ni projecció d’escons) del 19,8%, dues dècimes per sota de la primera onada del baròmetre d’opinió, del març del 2014. Ampliarien, així, l’avantatge amb els seus socis parlamentaris fins als 6,7 punts. CiU, afectada per escàndols com el de Jordi Pujol i amb el partit majoritari de la federació, Convergència, en procés de refundació, obtindria el 13,1% dels vots, fins a quatre punts menys que en el mateix sondeig d’ara fa un any, i un punt per sota del percentatge que li atorgava el baròmetre del març. L’enquesta -feta a 800 persones entre el 19 i el 25 de setembre, després de l’aprovació de la llei de consultes però abans de la firma del decret del 9-N- revela que gairebé un de cada cinc electors que afirmen que van votar CiU el 2012 ara optarien pels republicans, que gaudeixen d’una sòlida fidelitat de vot del 75,6%, davant el 42,4% de CiU. Un de cada quatre votants de CiU el 2012 diu ara que està indecís.

Cargando
No hay anuncios

El PSC no atura l’hemorràgia

L’altre gran partit català sortit del sistema polític dissenyat durant la Transició, el PSC, no aconsegueix aturar la sagnia i veu perillar la tercera posició. Amb un modest 5,8% dels vots, dues dècimes menys que en l’enquesta de fa un any i 3,8 punts per sota del resultat obtingut amb Pere Navarro el 2012, el partit liderat ara per Miquel Iceta veu com C’s li trepitja els talons, malgrat el retrocés dels de Rivera respecte de fa un any. C’s obtindria un 5,3% en intenció directa de vot, mig punt menys que en l’enquesta sobre el debat de política general del 2013, però 1,3 punts més que al març i dues dècimes més que en els comicis del 2012. La fidelitat dels votants del PSC cau al 44,2% i gairebé un de cada quatre electors seus el 2012 dubta ara si els tornaria a votar.

Cargando
No hay anuncios

L’enquesta mostra com el PSC té fugues principalment a Podem (7,8% dels electors), C’s (6,5%) i ERC (5,2%), en el que s’esbossa com un autèntic procés centrifugador que té en els seus electors ara indecisos -el 24,7%- la seva principal esperança. El tradicional vot ocult entre els votants del PP a Catalunya fa que el partit de Sánchez-Camacho quedi situat a la cua, amb una intenció de vot de només el 2,1%.

La novetat més destacada és la irrupció amb força de Podem, amb un empat tècnic amb ICV-EUiA. Els ecosocialistes obtenen una intenció directa de vot del 4% (el 2012 va obtenir el 6,84% dels vots), una dècima menys que Podem (3,9%). Més enllà del retrocés d’ICV-EUiA, la dada preocupant per als d’Herrera i Camats és una fidelitat de vot de les més baixes del panorama polític català (el 44,2%), i que l’11,5% dels seus electors optarien ara per Podem. El 23% dels votants d’ICV diuen ara que estan indecisos. Podem passa al davant de la CUP de David Fernàndez, amb una intenció directa de vot del 2,9%, mig punt més que el 2012, però 3,5 punts menys que al març.

Cargando
No hay anuncios

L’enquesta del CEO reflecteix que l’amplíssima majoria social vol ser preguntada sobre el futur de Catalunya el 9-N. El 70,8% dels enquestats responen afirmativament a la pregunta: “¿Vostè està a favor o en contra que es convoqui una consulta el proper 9 de novembre sobre si Catalunya ha de ser un Estat, i si aquest Estat ha de ser independent?” El rebuig al 9-N se situa en el 22,9% i el 6,4% no es posiciona.