Infraestructures

ERC i els comuns rebutgen l'ampliació de l'aeroport anunciada per Salvador Illa: "És una línia vermella"

Urtasun adverteix que el Govern no tindrà el seu suport per "seguir ampliant desmesuradament els aeroports"

BarcelonaSalvador Illa va anunciar aquest dilluns que reactivaria l'ampliació de l'aeroport del Prat, una qüestió que havia quedat en stand-by durant el govern de Pere Aragonès per les reticències dels republicans a tirar-la endavant. De fet, tant ERC com els comuns, els dos socis prioritaris de l'actual executiu de Salvador Illa, s'oposen a aquesta ampliació i no han trigat a llançar un avís al líder socialista. Ho ha fet aquest matí la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha fixat com a "línia vermella" no ampliar l'aeroport: "És una línia vermella confondre modernitzar l'aeroport amb allargar la pista, que malmetria els espais naturals". Els republicans recorden que el pacte d'investidura "obliga" que la "modernització" de l'aeroport no impliqui un augment de les emissions i també a "respectar la biodiversitat i la xarxa Natura 2000".

Inscriu-te a la newsletter Illa i Puigdemont, en mans de les bases d’ERCUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest mateix dimarts, el consell executiu s'ha activat per convocar la mesa tècnica del Prat amb el ministeri per impulsar-ne l'ampliació. La consellera i portaveu, Sílvia Paneque, ha explicat que properament es reunirà amb el ministre de Transports, Óscar Puente, per abordar-ne els detalls i que en aquest espai s'estudiaran totes les possibles propostes sobre la taula per ampliar la capacitat de l'aeroport des del "rigor". Això inclou les del Govern i del ministeri, però també les que diverses entitats han fet arribar a la Generalitat en els últims mesos. En roda de premsa,  Paneque ha dit que el Govern no té una opció preferida i de fet, l'acord que ha sortit del Consell Executiu d'avui no s'inclina per cap en concret. Inicialment, però, l'executiu havia informat que l'acord considerava necessari incrementar la capacitat de l’aeroport "amb la millora de l’impacte acústic i l’allargament de la pista al mar". Fonts del Govern han concretat posteriorment que es tractava d'un error.

Cargando
No hay anuncios

L'avís d'ERC

Esquerra posa èmfasi, en aquest sentit, en el fet que el Govern ha de crear el Consell Rector Aeroportuari de Catalunya i també l'Autoritat Aeroportuària de Catalunya perquè s'encarregui de gestionar qüestions com aquest projecte i en què la Generalitat tingui un "paper determinant". En el pacte entre ERC i el PSC, però, no s'estableix cap termini per crear aquests dos ens. Els republicans asseguren ara que el nou Consell Rector Aeroportuari de Catalunya s'hauria de crear a "mitjà termini" i hauria de servir per substituir l'actual comissió tècnica que ara el Govern reactivarà.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, els comuns també han llançat un advertiment a Illa, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha avisat que "seguir ampliant desmesuradament els aeroports no comptarà mai amb el suport" dels comuns. En una entrevista a TVE, Urtasun ha volgut ser "prudent" sobre les paraules d'Illa i ha recordat que primer cal veure la seva proposta en detall, però ha recordat que la posició dels comuns "és clara": "Necessitem descarbonitzar l'economia europea, i això passa per reduir les activitats de transport molt contaminants, i en matèria aèria passar del transport aeri al ferrocarril", com "ens obliguen els nostres compromisos". La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ja va mostrar el seu rebuig a l'ampliació de l'aeroport des de la llacuna de la Ricarda –una de les zones protegides que amenaça l'ampliació de la infraestructura– l'any 2021.

Els comuns ho desvinculen dels pressupostos

En la mateixa línia, el portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha exigit a Illa que "escolti" la veu del món local, del Port i també de les entitats que s'oposen a aquesta ampliació. Cid, però, ha desvinculat aquesta ampliació de la negociació de pressupostos per l'any que ve. "La comissió tècnica no tindria els treballs fets fins que hagi arrencat el 2025 i el debat pressupostari el tindrem molt abans", ha afirmat en roda de premsa. Els comuns preveuen tenir la primera reunió formal amb el Govern per abordar els comptes "en les pròximes setmanes".

Cargando
No hay anuncios

La CUP, per la seva banda, ha criticat que Illa vulgui reactivar aquesta comissió tècnica i la portaveu dels anticapitalistes, Laia Estrada, ha alertat que l'ampliació comportaria "més emissions i destrucció d'espais naturals". "El que és clau és garantir que els trens arribin arreu del territori i a l'hora", ha defensat. "Estem davant la legislatura del cinisme", ha afegit.